Her alanda geleceğin liderlerini yetiştirme misyonuyla yoluna devam eden İstanbul Ticaret Üniversitesi, şimdi Türkiye’nin en iyi ilk 10 üniversitesi arasında olma hedefiyle çıtayı daha da yukarı taşıyor.
ERTAN ERYILMAZ
İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2021 yılında kurulan İstanbul Ticaret Üniversitesi; 5 enstitüde 128 lisansüstü programı, 6 fakültede 29 bölümü, meslek yüksekokulunda 2 programında 9 bin 161 öğrencisiyle Türkiye’nin eğitim sektöründe önemli bir kilit taşı olmayı sürdürüyor. Merkezine girişimci ruhu ve liderlik anlayışını alarak yoluna emin adımlarla devam eden üniversite; başlıca hedefleri arasına koyduğu uluslararasılaşma vizyonuna ilişkin atılımlarıyla hem öğrencilerini dünyaya entegre ediyor hem de dünyanın tecrübesini öğrencilerinin istifadesine sunuyor.
25 BİNE YAKIN MEZUN
Kuruluşundan itibaren öğrencilerin iş dünyasına girmesinde köprü olan İstanbul Ticaret Üniversitesi, 23 yılda lisans, ön lisans ve yüksek lisans programlarından 24 bin 987mezun verdi. Öğrencilerin kariyer basamaklarını çıkmasında en büyük destekçisi olan üniversite, hâlen 9 bin 191 öğrencisini donanımlı bireyler olarak akademiye ve sektöre hazırlamaya devam ediyor.
GÜÇLÜ KADRO
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kalite göstergelerinden birini; nitelikli, hem akademi birikimi hem saha deneyimi olan öğretim üyelerinin de olduğu güçlü akademik kadrosu oluşturuyor. Üniversite, özel sektörde ve kamuda bakanlık dahil üst düzey görevlerde bulunmuş 295 bilim insanıyla eğitim vermeyi sürdürüyor. Stanford Üniversitesi’nin raporuna göre, Kariyer Boyu Etki kategorisinde ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ arasına giren Prof. Dr. Abdullah H. Sofiyev, Prof. Dr. Doğan Kaya ve Prof. Dr. Mehmet Sezgin’in yanı sıra yıllık etki kategorisinde en etkili bilim insanları listesinde yer alan Dr. Öğr. Üyesi Ojonugwa Usman, akademik kadroda görev alıyor.
23 AVRUPA ÜLKESİNDE
İstanbul Ticaret Üniversitesi, öğrenci değişim programı Erasmus+ ile öğrencilerini yurt dışına gönderiyor. 23 Avrupa ülkesinden 76 üniversite ile yapılan işbirliğiyle öğrenciler hem yeni tecrübe ve görgüler kazanıyor hem de Avrupa’da eğitim alma avantajına ulaşıyor.
87 ÜLKEDEN 1200 ÖĞRENCİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin stratejik planına giren en önemli başlıklarından birini uluslararasılaşma vizyonu oluşturuyor. Özbekistan’dan iki ayrı üniversite ile başlatılan ve yakın gelecekte ortak diploma verilmesini de amaçlayan ‘Ortak Dersler’in Türk dünyasının yanı sıra Balkanlar ve Avrupa üniversiteleriyle de yapılması için çalışmalar ve işbirliği anlaşmaları sürüyor.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, ilk 10 üniversite arasına girme hedefi çerçevesinde Uluslararası Sıralama Endeksleri çalıştaylarını da periyodik olarak sürdürüyor. Öte yandan, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin 87 ülkeden 1200’ü aşkın nitelikli uluslararası öğrencisi de üniversitenin uluslararasılaşma vizyonuna katkı sunuyor.
TTO, TİCARETİN DİNAMOSU
İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan Ticaret TTO, 2016 yılından itibaren faaliyetlerine devam ediyor. Ticaret TTO; tanıtım ve bilgilendirme, proje destek, üniversite-sanayi işbirliği, fikir ve sınai mülkiyet hakları, girişimcilik ve şirketleşme olmak üzere beş modülde hizmet veriyor.
PARLAK FİKİRLERE KULUÇKA
İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne bağlı olarak 2018’de İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan Ticaret Kuluçka Merkezi, girişimcilere ve girişimci adaylarına ön kuluçka ve kuluçka hizmeti sunuyor. Proje fikrini hayata geçirme seviyesindeki girişimci adayları ile girişimlerini başlatmış startuplara hizmet veriyor.
ÜNİVERSİTENİN AYRICALIKLARI
TEKNOPARK İSTANBUL’DA TEKNODERS
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Avrupa’nın sayılı teknoparklarından Teknopark İstanbul’un kurucu ortakları arasında. Mühendislik bölümü öğrencileri, TeknoDERS kapsamında Teknopark İstanbul’da ders işleme fırsatına da sahip oluyor.
GİRİŞİMCİLERE PROFESYONEL DESTEK
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kurucu ortaklarından olduğu BTM İstanbul; girişimcilere ve startuplara profesyonel hizmetler sunarken, girişimcilik ekosisteminde yer almak isteyen yenilikçi iş fikirlerine sahip öğrencilere kapılarını açıyor.
İLETİŞİM FAKÜLTESİ’NDE İKİ BÖLÜME AKREDİTASYON
İstanbul Ticaret Üniversitesi, güncel ve gelişmekte olan iletişim teknolojilerini kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli iletişimcileri yetiştirme misyonu ile başarılarına bir yenisini daha ekledi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programları, 2023 yılında yapılan İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu (İLEDAK) akreditasyonu başvuru değerlendirmesi sürecini tamamladı. Değerlendirme sonunda İLEDAK, Medya ve İletişim ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı’na ‘2 yıl süreli akreditasyon’ verilmesini kararlaştırdı. Türkiye’de iletişim eğitimi kalitesinin yükseltilmesini amaçlayan İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) ve İletişim Eğitim Değerlendirme Akreditasyon Kurulu (İLEDAK), çalışmalarını sürekli iyileştirme ve toplam kalite felsefesi doğrultusunda yürütmeyi ve iletişim eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının beklentilerini sürekli karşılamayı hedefliyor.
İLEDAK NEDİR?
İLEDAK; iletişim disiplini içindeki ve bu alanla yakından ilgili olan disiplinlerle kesiştiği yerlerdeki ‘iletişim eğitim programları’ için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, Türkiye’deki iletişim eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunuyor.