Hedef dünya ‘iş yapma kolaylığı ligi’nde ilk 20
HABER: CANAN BİLGİN
Hükümet, güvenilir liman arayan uluslararası sermayeyi Türkiye’ye çekecek ve yerli girişimin yatırım çarkını hızlandıracak bir reform paketi hazırladı. İş ve yatırım ortamını kolaylaştıracak bu reform paketi, Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) Endeksi’nde 60. sırada bulunan Türkiye’yi 20. sıraya taşımayı hedefliyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, şirket kuruluş işlemleri, icra-iflas mevzuatı, inşaat izinleri ve tapu işlemleri, e-belediye uygulamaları, telekominikasyon altyapı izinleri, dış ticaret işlemleri, finansmana erişim ve vergi ödemelerine yönelik pek çok düzenlemeyi içeriyor.
İFLAS ERTELEME KALDIRILIYOR
- Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya açık olduğu anlaşılan iflas erteleme kaldırılacak. İflas erteleme döneminde 6-7 seneye kadar uzayansüreç, yeni düzenleme ile azami 23 ay ile sınırlandırılacak. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade öncelikle ticari hayatlarına devamları esas alınacak. Alacaklar, sürece etkin olarak dahil edilecek.
- Tasarıyla konkordato revize edilerek bir kurtarma anlaşması kurumu oluşturulacak.
ŞİRKET KURULUŞU İÇİN TEK DURAK OFİS
- Ticaret sicil müdürlükleri şirket kuruluşlarında tek durak ofis haline getirilecek. Tek noktadan, yarım günde ve hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan şirket kurulabilecek.
- Şirket kuruluşu 7 işlemden bire iniyor.
- Ticaret sicil müdürlüklerinde SGK kayıtları otomatik olarak gerçekleşecek.
- Banka yoluyla ödenen Rekabet Kurumu payı, ticaret sicil müdürlüğü vasıtasıyla ödenecek.
- Kuruluş aşamasında imza ve defter onayı yalnızca ticaret sicil müdürlüklerinde gerçekleştirilecek.
- Limited şirket kuruluşu aşamasında talep edilen yüzde 25’lik sermaye blokajı şartı kaldırılıyor.
- Artık her şirkete yoklamaya gidilmesi uygulaması sona erecek.
- Ticaret sicilden şirketini kurarak çıkan girişimci, yoklamayı beklemeden işine başlayacak.
İNŞAAT RUHSATI İÇİN TEK İMZA
- İnşaat izinleri sürecindeki toplam 18 işlem 6’ya inecek.
- Yapı Denetimi Hakkında Kanun’da gerçekleştirilen değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısı da 18’den 1’e düşürülecek.
- İnşaatın tamamlanmasından sonra elektrik bağlantısı için gereken prosedürler azaltılacak. Yatırımcının elektrik dağıtım şirketine başvurması yeterli olacak.
- Altyapı kazı izinleri için ilgili belediyeden izin belgesi alınacak. İzinsiz altyapı kazısı yapanlara veya altyapı kazı alanını usulüne uygun kapatmayanlara para cezası verilecek.
- ‘Yapı ruhsatının imzalanması yükümlülüğü’, yapı denetim kuruluşlarının görevleri arasından kaldırılıyor.
- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yargı mercileri ile yetkili kurum ve kuruluşlarca talep edilen şerh ve beyan tesisi niteliğindeki haciz, satış şerhi gibi işlemleri elektronik ortamda yapacak.
e-belediye SİSTEMİ YOLDA
- Belediyeler ‘e-belediye’ sistemiyle ilgili çalışmalarını bir yıl içinde tamamlayacak.
- e-belediye bilgi sistemini kurmaya, işletmeye, veri saklama, veri iletimi ve veri paylaşımıyla ilgili politikaları tespit etmeye ve bu sistemle ilgili merkezi hizmet standardizasyonu oluşturmaya İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.
- Sistemin hayata geçmesiyle vatandaşların belediye hizmetlerinden elektronik veya mobil imza ile yararlanmasına olanak sağlayacak altyapı oluşturularak kesintisiz yerel hizmet sunumu sağlanacak.
- Bankalar ile anlık veri transferi sağlanarak, vatandaşların vergi ve fatura gibi ödemelerini bu sistem üzerinden yapabilmesi mümkün olacak.
DEPOLAMA TARİFESİ
- Dış ticaretin kolaylaştırılması kapsamında, antrepo ve geçici depolama işletmecilerinin hizmet bedelleri tarifeye bağlanacak.
- Bu düzenlemeye uymayanlar için cezai işlem uygulanacak.
- Gümrük müşavirlerinin aldıkları ücretlere üst sınır konulacak.
- Dolaşım ve menşe ispat belgeleri elektronik ortamda verilebilecek.
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı denetçilerin çalışma saatleri uzatılarak, gümrüklerde denetim için bekleme süreleri kısaltılacak.
- Baz istasyonlarının kurulması hususunda birtakım kolaylıklar getirilecek ve köylünün, çiftçinin, hayvancılık yapan vatandaşların ya da diğer yatırımcıların telefona, geniş bant internete erişimi kolaylaştırılacak.
TAŞINIR REHNİNDE KAPSAM GENİŞLİYOR
- KOBİ’lerin sahip olduğu her türlü taşınır ve hak üzerinde rehin hakkı kurulabilecek. Rehin edilen taşınır varlığın gelecekteki her türlü faiz, sigorta gibi hukuki getirileri ile doğal ürün ve ikamesi mallar, taşınır varlık ile birlikte doğrudan rehin kapsamına girecek.
- Bir taşınırın rehinli olduğunu bilmeyen veya bilmesi gerekmeyen iyi niyetli üçüncü kişinin iyi niyeti korunacak.
- Rehin kaldırma süreleri artırıldı. Yabancı hukuka tabi rehin alacaklısı 30, Türk hukukuna tabi rehin alacaklısı 15 gün içinde rehin kaydını sicilden terkin için başvuruda bulunacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere idari para cezası uygulanacak.
VERGİ ÖDEME BASİTLEŞTİRİLİYOR
- Aylık verilen SGK-muhtasar beyannameleri birleştiriliyor. Özel sektörün talepleri dolayısıyla temmuz ayına kadar bir geçiş süreci kondu. Böylece yatırımcıların yıl içerisinde daha az beyanname doldurmaları ve zamandan tasarruf etmeleri sağlanıyor.
- Kooperatiflerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler harçtan istisna tutulacak.
- Şirket türlerine kuruluşta sağlanan kolaylıklar, kooperatifler için de getirildi.
KAYNAKLAR YERLİ ÜRETİME
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Zeytin Dalı Harekatı’nda nasıl milli ve yerli imkanlarımızdan güç alarak düşmanla mücadele ediyorsak, sanayi savaşında da yerli ve milli üretimimizle galip geleceğiz” dedi.
Özlü, Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı üretimde önemli mesafe katettiğini vurgulayarak, Üretim Reform Paketi ile kamu alımlarında yerli malı lehine yüzde 15 fiyat avantajı getirildiğini anımsattı. Özlü, ülke ithalatında 15 milyar dolarlık paya sahip 43 ürünü yerlileştirmek için teşvikler getirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “Katma değerini 10 yılda 2 katına çıkaracak 5 odak sektör belirledik. Bunlar; kimya, ilaç ve gıda sanayi, yarı iletken elektronik ürünler, makine ve teçhizat, motorlu kara taşıtları ve içecek sektörleridir. Ayrıca tüm bu sektörlerle ilişkili bilişim ve yazılımı da teşvik kapsamına aldık. Bu sektörlerde yer alan ürünleri vergi indirimi, kaynak tahsisi, teşvik ve muafiyetlerle destekleyeceğiz. Bütün kaynaklarımızı, yerli ve milli üretim için seferber edeceğiz.”
18 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK
Maliye Bakanı Naci Ağbal, sonraki dönemlere devreden KDV iadelerinin işletmelerin üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirterek, “Sonraki döneme devreden KDV’nin iade edilemezliği kuralını kaldırıyoruz” dedi.
KDV Kanunu’nda değişiklik yapılmasını gündemlerinin ilk maddesi olarak belirlediklerini anlatan Ağbal, “Konuyu torba değil, müstakil bir KDV kanun tasarısı olarak süratle Meclis’e götürmek ve 1-2 ay içinde yasalaştırmak istiyoruz”
diye konuştu.
Düzenleme kapsamında, asgari geçim indirimi desteğinden 6 milyon 245 bin 325 çalışanın yararlanacağını belirten Bakan Ağbal, şöyle konuştu: “Bu, çocuklarıyla eşleriyle 18 milyon civarında bir nüfusumuzu, vatandaşımızı doğrudan etkileyen bir düzenleme maddesidir. Asgari geçim indirimi uygulamasına, aslında bir noktada asgari geçim standardı benzeri bir yapıyı da getirmiş olduk.”