Londra Kitap Fuarı’na İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ile İTO Meclis Üyeleri Mehmet Develioğlu ve Erhan Erken katıldı.
Yayıncılık sektörünün en önemli buluşma noktalarından Londra Kitap Fuarı’nda, yabancı dillerde yayımlanan 500 eser sergilendi. Dünyanın en büyük ikinci yayıncılık buluşması olan ve telif alışverişi açısından önem taşıyan Londra Kitap Fuarı, 12-14 Mart tarihlerinde 67 ülkeden bin firma ile 25 bin ziyaretçiyi ağırladı.
500 ESER SERGİLENDİ
İngiltere’nin başkenti Londra’nın Olympia Sergi Merkezi’nde bu yıl 48’inci kez kapılarını açan fuara Türkiye, 63 metrekarelik ulusal stant ile katıldı. Türkiye standında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Kültür, Sanat, Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme (TEDA) Projesi desteğiyle yabancı dillerde yayımlanan Türk edebiyatı eserleri ile güncel yayınlardan oluşan yaklaşık 500 eser sergilendi.
Türkiye’den 7 matbaa ile telif ajansı ve özel yayınevinin kendi stantlarını açtığı buluşmada, 8 yayınevi için de özel görüşme alanları tahsis edildi.
İTO TANITIM STANDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Türk kültürünü ve edebiyatını tanıtmak ve yayıncılık alanında işbirliği olanaklarını geliştirmek üzere katıldığı fuarda, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) da 100 metrekarenin üzerinde bir tanıtım standı oluşturdu. Türkiye standının açılışına katılan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, fuara yaklaşık 30 Türk yayıncının yer aldığını söyledi.
YAYINCILIKTA İLK 10’DAYIZ
TEDA kapsamında 2 bin 600’den fazla eserin farklı dillere çevrilmesinin büyük başarı olduğunu vurgulayan Kuralay, “Biz, kitaba inanan bir milletiz. Yayıncılıkta ilk 10’a giren ülkeyiz. Kitabı, kültür ekonomisinin bir parçası olarak değerlendiriyoruz.
Ekonomik göstergeler, sayılar, başlıklar ve çeşitlilik açısından Türkiye gerçekten iyi bir noktada.
72 bin başlıkta Türkçe eser üretiliyor ki, bu gerçekten çok iyi bir rakam. Dünya ekonomisinde bir daralma olmasına rağmen, yayıncılık ekonomisinde oranlar düşse de gelişen ve büyüyen bir sektörle karşı karşıyayız” diye konuştu. Fuarda, Türkiye’nin 2023’te ‘odak ülke’ olmasına yönelik görüşmeler de gerçekleştirildi.
TEDA İLE 72 ÜLKEDE 2 BİN 696 ESERE DESTEK
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005’te başlatılan Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi (TEDA) de fuarda tanıtıldı. Proje kapsamında, 72 ülkede, 61 dilde 2 bin 696 eser desteklendi. Şu ana kadar 2 bin 218’i yayımlanarak dünyanın dört bir köşesinde okuyucu ile buluştu. Ayrıca bugüne kadar İngiltere’den yapılan 51 başvuru değerlendirilerek, 43 yazarın 51 eserinin İngilizce’ye çevirisi için 23 yayınevine destek sağlandı.
5 BİN ENTELEKTÜEL TEMSİLCİMİZ VAR
Londra Kitap Fuarı’ndaki Türkiye standının açılışına katılan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, “Burası dünyada, yayıncılığın ve kitapçılığın merkezlerinden biri. Türkiye, böyle önemli uluslararası bir fuarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla, İstanbul Ticaret Odası’yla burada. Beraberinde birçok yayıncımızı, yayınevimizi, kitabımızı ve yazarımızı temsil ediyor. O yüzden bu fuarda Türkiye bölümünü açmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Türkiye’nin 2013’te Londra Kitap Fuarı’nda ‘odak ülke’ olduğunu hatırlatan Yalçın, “2023’te de odak ülke olmayı başarırsak, bunun lobisini yaparsak, yayıncılığımız ve kitapseverler adına çok güzel bir yıl olur. Bu çalışmaları şimdiden başlatmış olalım” diye konuştu. Yalçın, yayıncılık alanında İngiltere ile işbirliğinin önemine de dikkat çekerek, şunları söyledi: “İngiltere’de 5 bin civarında Türk master, doktora öğrencisi var. Bu 5 bin kişilik entelektüel, doktoralı Türk gencini de eğitim, kültür ve yayıncılıkta buradaki temsilcilerimiz gibi görüyorum. Bütün bunları önümüzdeki yıllara yansıtırız diye düşünüyorum.”