tatil-sepeti
tatil-sepeti

Hedef 2023’te 10 turcorn

Giriş: 02.11.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası KOBİ Şurası, ‘Ticaret Ahlakı ve Üreten Türkiye’ ve ‘Dijitalleşme’ ana temalarıyla gerçekleştirildi. Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından 21-23 Ekim tarihlerinde hibrit olarak düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, dijital teknolojilerin bireysel yaşamı, firmaları, sektörlerin iş yapış şekillerini radikal bir şekilde değiştirdiğini ve bu değişimlerin genelde gençlerin içinde bulunduğu kesimlerce gerçekleştirildiğini söyledi.

10 BİN AR-GE PROJESİ

Türkiye’de bugün 80’den fazla teknoparkta Ar-Ge faaliyeti yürüten yaklaşık 7 bin Ar-Ge ve inovasyon şirketi olduğunu belirten Kacır, “Şirketler bugüne kadar 40 binden fazla Ar-Ge projesini tamamladı. Şu anda 10 binden fazla Ar-Ge projesini sürdürüyorlar. Teknoparklar dışında kendi bünyelerinde Ar-Ge, inovasyon ve tasarım faaliyeti yürüten 1.600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezimiz var. Türkiye, bugün adeta bir Ar-Ge ordusu kurmuş durumda. 200 bine yakın insan Türkiye’de araştırma ve geliştirme faaliyeti yürütüyor” dedi.

İHA İHRAÇ EDİYORUZ

Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin insansız hava aracı teknolojisinde dünyanın ilk 3 ülkesinden biri olduğuna dikkat çekerek, havacılıkta çok daha tecrübeli ülkelerin önüne geçmeyi başardıklarını anlattı. Ukrayna ve Polonya gibi havacılıkta çok daha tecrübeli ülkelere İHA ihraç ettiklerini dile getiren Kacır, “İngiltere, Türkiye’nin insansız hava araçlarıyla ilgileniyor. Onlarca ülke Türkiye’nin insansız hava aracını elde edebilmek için sıraya girdi” diye konuştu.

Kacır, gelecek 10 yılda elektrikli ve sürücüsüz araçların insanların hayatına çok daha fazla gireceğini ve çevreye duyarlı teknolojilere çok daha fazla yatırım yapılacağını kaydetti.

Haberleşme teknolojilerini ve 5G’yi çok önemsediklerini, Türkiye tarihinin en büyük desteğini yerli ve milli 5G projesine sunduklarını dile getiren Kacır, “Türkiye’de 5G’ye en az 5 milyar dolar yatırım yapılacak” dedi.

YAZILIM SEFERBERLİĞİ

Şu anda 170-200 bin civarında yazılımcıya sahip olduklarını aktaran Kacır, bu alanda hem nitelik hem de nicelik olarak ilerleme sağlamayı hedeflediklerini, adeta bir seferberlikle yazılım geliştirme kapasitesini ve yazılımcı sayısını artırmaya dönük çaba göstermeleri gerektiğini bildirdi.

Kacır, 2023’te 10 Türk girişiminin 1 milyar dolar değerini aşmasını hedeflediklerini, şimdiden bu rakamın 5’e çıktığını belirterek, bu şirketlerin arkasından gelen girişimlerin de bulunduğunu aktardı.

BERABER KOŞUP HEPİMİZ KAZANACAĞIZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, ahlaklı üretimin ve ticaretin öneminden bahsederek, “Ahlak şemsiyesini piramidin en tepesine koyup bunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Ahlaklı bir üretim, tüketim, hayat idame edemezsek bu dünyamızın da ahiretimizin de sıkıntılı olacağını düşünüyorum” dedi.
Rekabetin kapitalizmin bir kavramı olduğunu dile getiren Kuralay, şöyle konuştu: “Orada kim önce koşuyorsa, kim daha çok koşuyorsa o kazanıyor. Aslında bizim kültürümüzde rekabet kavramı yok. Biz hep beraber koşacağız, hepimiz kazanacağız. Helal kavramı üretimde ve ticarette çok önemli. Ticareti düzeltirsek hayatımızı düzeltiriz.”

3 YILDA 350 MİLYON LİRALIK DİJİTALLEŞME DESTEĞİ

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt, salgın sürecinde tüm programları dijitale taşıdıklarını, sadece e-Devlet şifresiyle kişinin tüm başvurularını tamamlayabildiklerini söyledi. Kurt, “Son 3 yılda yaklaşık 1.000 KOBİ dijitalleşme noktasında bize başvurdu. Bunun içerisinde siber güvenlik var, nesnelerin interneti yapısının oluşturulması var. KOBİ’leri dijitalleşmeye teşvik etmek için son 3 yılda yaklaşık 350 milyon liralık destek verdik” diye konuştu.