Hedef 1.000 Başvuru 3.000

Giriş: 20.09.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK

İstanbul Ticaret Odası’nın girişimciliği desteklemek amacıyla kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), girişimcilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in BTM 1000 projesi ile 1000 startup’ı hedef olarak göstermesi toplumda da karşılık buldu.

UNICORN’LARIN ADRESİ

İlk Türk unicorn’un adresi olmayı amaçlayan BTM’ye yeni dönemde 3 bine yakın başvuru yapıldı. e-ticaret, bilişim ve tarım gibi çeşitli alanlarda başvuru yapan girişimciler, ön değerlendirme sonrasında mülakatlara davet edilecek. BTM, yeni dönemde BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programlarıyla girişimcilere hizmet verecek. Yenilikçi bir iş fikrine sahip olan, ancak uygulama metodlarını bilmeyen, girişimci olmak ve ekosistem içerisinde yer almak isteyen girişimci adayları BTM Kamp; yenilikçi bir iş fikri olup, bununla ilgili ürün veya ürün çıktılarına (yazılım, web sitesi vb.) sahip olan girişimciler Ön Kuluçka; şirket sahibi ve satış yapmış girişimciler Kuluçka; yatırım almış, ikinci veya üçüncü tur yatırım arayışında olan girişimciler ise Post-Kuluçka programında yer alacak.

PROGRAMLAR NELER SUNACAK

Mülakatlardan başarı ile geçen girişimciler, BTM’nin yeni döneminde kendileri için öngörülen programlarda yer alacak. Peki, hangi girişim hangi programda yer alacak, neler yapacak, ne gibi imkanlardan faydalanacak? İşte cevabı:

BTM KAMP: Programa kabul edilen girişimciler 6 ay boyunca BTM üyesi olmaya hak kazanıyor. Bu süreçte ortak kullanım ve sosyal alanları 7/24 kullanabilecek olan girişimciler, tüm eğitim, söyleşi ve etkinliklere de katılabiliyor. Süreç sonunda yeteneklerini keşfederek proje geliştirebilen girişimciler, BTM ekibinin değerlendirmesinin ardından Ön Kuluçka üyesi olabiliyor.

ÖN KULUÇKA: Programa kabul edilen girişimciler 6 ay boyunca BTM üyesi olmaya hak kazanıyor. Ön Kuluçka sürecinde özel olarak belirlenen çalışma ve sosyal alanları, toplantı salonlarını 7/24 kullanabilecek olan girişimciler, eğitim, söyleşi ve etkinliklere katılarak projelerini geliştirecekleri bir programdan yararlanıyor. Girişimciler, İTO Meslek Komiteleri’ne projelerini sunma şansı yakalayabiliyor ve BTM’nin uzman ekibinden de birebir danışmanlık alarak projelerini geliştirebiliyor. Program sonunda yatırımcı karşısına çıkmaya hazır olan girişimler, BTM Sahne etkinliğinde projelerini yatırımcılara anlatma fırsatı buluyor. Süreç sonunda şirketleşebilen girişimler, BTM ekibinin değerlendirmesinin ardından Kuluçka
üyesi olabiliyor.

KULUÇKA: Programa kabul edilen girişimciler 6 ay boyunca BTM üyesi olmaya hak kazanıyor. Bu süreçte BTM’de yapılan tüm etkinliklere diledikleri zaman katılabilen girişimciler, özel çalışma odası ve sosyal alanları ile toplantı salonlarını 7/24 kullanabiliyor. Özel olarak yapılacak ‘Yatırımcı Görüşmeleri’nden yararlanacak girişimciler, mentorluk hizmeti ile projelerini geliştiriyor.

POST KULUÇKA: Programa kabul edilen girişimciler bir yıl boyunca BTM üyesi olmaya hak kazanıyor. Girişimciler bu süreçte özel çalışma odası ve sosyal alanları ile toplantı salonlarını 7/24 kullanabiliyor ve BTM’de yapılan tüm etkinliklere diledikleri zaman katılım sağlayabiliyor. Özel olarak yapılan ‘Yatırımcı Görüşmeleri’nden yararlanacak girişimciler, mentorluk hizmeti ile projelerini geliştiriyor.

20 BTM GİRİŞİMİ ŞİRKETLEŞTİ

Girişimcilere tamamen gönüllü olarak multifonksiyonel bir hizmet sunan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), Nisan 2017’den bugüne kadar yaklaşık 10 bine yakın girişimciden başvuru aldı. 4 bine yakın girişimciye ev sahipliği yapan BTM, 200’den fazla startup’ı mezun etti. Bünyesinde hâlâ 120’den fazla startup’a ve yaklaşık 250 girişimciye yer veren BTM, akıllı tarımdan yapay zekaya, e-ticaretten sağlık sektörüne kadar birçok alanda yenilikçi iş fikirlerine destek oldu.

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi girişimcileri, 2.5 yıllık süre zarfında toplamda 37.1 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Yaklaşık 20 BTM girişimi şirketleşti ve BTM girişimcilerinin toplam satışı 40 milyon TL’yi geçti.