tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası ile Arap İşadamları Derneği (ARTİAD), ‘Türkiye’de Arap Yatırımlarının Dünü, Bugünü ve Yarını’ konulu ortak toplantı düzenledi. İTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay yaptı. Toplantıya; Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu, ARTİAD Başkanı Cemalettin Kerim ve çok sayıda Arap işadamı katıldı. İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ile Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de toplantıda yer aldı.

TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN

Türkiye’nin Arap yatırımları için dün olduğu gibi bugün de en güvenli liman olduğunu belirten İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Arap kardeşlerimiz de artık bu gerçeğin farkına varmışlardır. Neden? Çünkü bizim, Arap yatırımlarının olduğu diğer ülkelerden büyük bir farkımız var. Jeostratejik konumumuz, ekonomik imkânlarımız, hızla gelişen ekonomimiz, eğitimli insan gücümüz gibi üstünlüklere sahibiz. Ancak Arap kardeşlerimizle, aynı evin ayrı odalarında duran bir ailenin fertleri gibiyiz. Tarihî, dinî ve kültürel bağlara sahibiz. Bana göre daha da farklı ve bulunmaz bir özelliğimiz var. Bu özelliğimizi, bir atasözümüzle açıklamak istiyorum. Biz Türkler deriz ki, ‘Baba dostları, oğullara mirastır.’ Bu atasözünde ifade edildiği gibi biz Türkler ve Araplar ‘baba dostlarıyız.’ O yüzden bir ailenin birbirinden ayrılmaz fertleriyiz” dedi.

13 BİN 340 ARAP ŞİRKETİ

Arap yatırımlarının Türkiye’ye gelmesi için İTO’nun bundan sonra da üzerine düşeni yapacağını vurgulayan Kuralay, şöyle konuştu: “Dünyada 2 trilyon dolara yaklaşan bir Arap yatırımı var ve biz Türkiye olarak bunun önemli bir kısmını almaya talibiz. Çünkü şu an aldığımız yatırım payı, pek de yüksek bir rakam değil. Bugün itibariyle 18 Arap ülkesinden tam 13 bin 340 şirket İTO’ya kayıtlı bulunuyor. Yani 13 bin 340 Arap kardeşimizin şirketi bu Odaya üye.
Bu şirketlerin burada olması Arap işadamları ile Türkiye arasındaki köprüyü de ifade ediyor. Arap işadamlarıyla, çeşitli zamanlarda bir araya geliyoruz. Onların iş yapma arzuları bizleri de kamçılıyor. O nedenle daha fazla yatırım yapmanız için İTO’nun da sizlerin emrinde olduğunu hatırlatmak istiyorum, burası sizin de Odanız. Her türlü meselelerinizi çözmek için bizler sizlerin yanındayız.”

TEK MERKEZDEN HİZMET

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, yabancı yatırımcılara sağlanan kolaylıklar hakkında sunum yaptı. Tek merkezden bütün işlemlerin yapılabildiğini belirten Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bu konuda sergilediği kararlılık sayesinde yabancı yatırımcılara gerekli hizmetlerin hali hazırda doğrudan devlet eliyle verildiğini söyledi. Doğrudan yatırımlar için önemli kolaylıklar sağladıklarını anlatan Nebati, “2 milyon olan sabit sermayeyi 500 bin dolara düşürdük. 100 kişi istihdam şartını 50 kişiye düşürdük. 3 milyon dolar olan mevduatı 500 bin dolara düşürdük, taşınmazı 250 bin dolara düşürdük, devlet borçlanmayı 500 bine, gayrimenkul yatırım fonunu da 500 bine düşürdük. Artık bu parayla ben gelemiyorum diye bir bahane yok” dedi.

TURKUAZ KART

Yabancı yatırımcılara sağlanan vatandaşlık hizmetine ilişkin de bilgiler veren Nebati, çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkeler için de çözüm geliştirdiklerini söyledi. Nebati, şunları kaydetti: “Turkuaz Kart uygulamamız var. Hemen Turkuaz Kart’ı veriyoruz, vatandaşlık mı istiyorsun, al sana vatandaşlık. Turkuaz Kart mı istiyorsun al sana Turkuaz Kart. Oy kullanma hariç her şeyden var.”

Yabancı yatırımcının vatandaşlık işlem sürecinin kısaldığına da dikkat çeken Nebati, şöyle konuştu: “Başvurunuzu yaptınız, parayı yatırdınız. Nüfus, hemen isminizi bildiriyor. Cumhurbaşkanımız onayladığında iş bitiyor. Vatandaşlık veya Turkuaz Kart konusunda ofis başvurusundan onaya kadar süre 45 gün.” Nebati, eskiden yabancı yatırımcının bir gayrimenkulü satın alabilmesi için 3 ay süren bir izin süresinin 3 güne düştüğünü de ifade etti.

İTO’YA DANIŞIN TAVSİYESİ

Arap yatırımcıları, Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya davet edeceklerini belirten Arap İşadamları Derneği (ARTİAD) Başkanı Cemalettin Kerim, “Yatırımların artması için engelleri beraber kaldıracağız. Bugüne kadar yaklaşık 30 milyar dolar Arap sermayesi Türkiye’ye geldi. Hedefimiz beş yılda 100 milyar dolarlık Arap sermayesini Türkiye’ye getirmek. Türkiye’nin kaynağa ihtiyacı var. Arap sermayesi ise yabancı bankalarda atıl duruyor. İnşallah sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 vizyonuna katkı görevimizi üstleneceğiz. Arap kardeşlerimizden yatırımlarını Türkiye’ye yönlendirmelerini isteyeceğiz” diye konuştu. Arap iş insanlarına, yatırım yapacaklarında İTO’ya danışmalarını öneren Kerim, “İTO dünyanın en büyük Odaları arasında. Üyeleri arasında 100 yılı geçen şirketler var” dedi.

12 Kasım 2018 Pazartesi

Etiketler : Gündem