tatil-sepeti

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) iş birliğinde düzenlenen İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO), İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını ikinci kez açtı. Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç de katıldı.

SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakanlık olarak, sektörel fuarlara katılmaya özel bir hassasiyet gösterdiklerini söyledi. Bu fuarların iş dünyasının yenilikçi ürünlerini ve yeteneklerini sergiledikleri bir vitrin olduğunu dile getiren Varank, şunları kaydetti: “Sadece bu yıl hem yurt içinde hem de yurt dışında onlarca fuara katılıp açılışlarını gerçekleştirdik. İş dünyamızla bir araya geldik. Onların heyecanını onlarla birlikte yaşadık. Hepsinde de özel sektörümüzün gücüne ve dinamizmine gururla şahit olduk. Bugün açılışını yaptığımız İstanbul Fashion Connection Fuarı da tekstil ve hazır giyim sektörümüzün ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımından büyük bir önem arz ediyor.”

HEDEF 40 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumundaki Avrupa Birliği ülkelerinden, İngiltere’den, Amerika Birleşik Devletleri’nden, Rusya’dan, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden 15 binin üzerinde ziyaretçinin fuara katılım sağlayacağını bildiren Varank, fuarda nitelikli alıcıların da anlaşmalar imzalamak ve satın alım yapmak üzere hazır bulunacağını söyledi. Sektörün bu yıl için ihracat hedefinin 23 milyar dolar olduğunu anımsatan Varank, orta vadede ihracat hedefinin ise 40 milyar dolar olduğunu ancak kardeş sektörler de buraya dahil edildiğinde 37-38 milyar dolarlık bir ihracat rakamına zaten ulaşıldığını bildirdi.

İSTANBUL MARKASI YAKIŞIYOR

Fuarın açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise birçok yabancının ilgi gösterdiği IFCO ile sektörün, ihracat hacmini artırmayı hedeflediklerini söyledi. İstanbul markasının her yere çok yakıştığını, ancak böylesine önemli bir fuarın isminde İstanbul olmasının çok değerli olduğunu belirten Avdagiç, bu fuarda dünyayı ağırladıklarını söyledi. Başkan Avdagiç, TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin 23 milyar dolarlık bir ihracat sözü olduğunu hatırlatarak, “Sayın Başkanın 2022 yılı için 23 milyar dolarlık bir ihracat sözü var. Ben bunu aşacaklarına eminim” diye konuştu.

FIRSATLAR VAR

Bazı zorluklara rağmen Türkiye’nin önünde önemli fırsatlar olduğunu kaydeden Avdagiç, Türkiye’nin önündeki fırsatları en iyi şekilde değerlendirdiğini ve bu anlamda sektörün önünü açtığına dikkati çekti. Avdagiç, İTO olarak her sektörün uluslararası çapta büyük bir fuarı olmasını kapsayıcı fuarcılık şeklinde nitelendirdiklerini belirterek, “Bu ilkeyle yola çıkan sektörlere de fuar alanı tahsisinden organizasyona kadar her türlü katkıyı sunuyoruz. Biliyoruz ki, şirketlerimizi de, sektörümüzü de, ekonomimizi de büyütecek olan bu anlayıştır” dedi.

SEKTÖRE ROL MODEL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ise “IFCO dayanışmanın bir sonucudur” dedi. Gültepe, “Ortak akıl ve birlikte çalışmanın sonuçlarının hem ülkeye hem sektöre hem de bizlere ne derece faydalı olduğunu görmekteyiz. IFCO, sektöre bu kapsamda örnek bir çalışma olur. İHKİB ve diğer birlikler adına İstanbul’u moda merkezi Anadolu’yu da üretim üssü yapma gibi bir misyona sahibiz. O yüzden gerek tasarımcılarımızın gücü, gerekse sektörümüzdeki iş insanlarımızın bilgi birikimiyle. İstanbul bu kapsamda kendini ispat etmiş durumda” diye konuştu.

DEĞER KATIYOR

Türk moda endüstrisi ve hazır giyim sektörünün dünyaya entegrasyonu, kalitesi ve üretim tecrübesiyle Türkiye’nin ihracatına değer katmaya devam ettiğini belirten Gültepe, şunları söyledi: “2021’i 20.3 milyar dolarlık rekor ihracatla kapatan sektör, yılbaşından bu yana 13.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 22 Ağustos itibarıyla geçen yıla göre yüzde 11.2 artıda. Ocak-temmuz döneminde parite kaynaklı kaybımız hazır giyimde 800 milyon dolar, genel ihracatta 7 milyar doları buldu. Avrupa başta olmak üzere küresel pazarlardaki resesyon beklentisi ihracatımız için bir risk oluşturuyor.” TİM Başkanı Mustafa Gültepe konuşmasında ayrıca “2022’ye genel ihracatta 250 milyar dolar, hazır giyimde 23 milyar dolar hedefi ile başlamıştık. Parite ve resesyona rağmen yıl sonu hedeflerimizi tutturacağımıza inanıyorum” dedi.

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE KOSGEB’DEN HIZLI DESTEK

Bakan Mustafa Varank, bu senenin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KOSGEB’in mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programını paylaştığını hatırlattı. Varank, konuya ilişkin şu detayları açıkladı: “Şu ana kadar üç ayrı etapta uyguladığımız bu program kapsamında 47 bin işletmeye 4 milyar liraya yakın destek verdik. Programın dördüncü dönemini aslında geçen hafta itibarıyla başlattık. Genç ve kadın istihdamının önceliklendirildiği programa başvurular 10 Ekim’e kadar devam edecek. Burada hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de yakından destek alabileceğine inanıyorum.”

29 Ağustos 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel