Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), amatör havacılığı geliştirmek ve havalimanlarının trafik yükünü hafifletmek için ‘hava kampüs’ uygulaması başlatacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ‘hava kampüs’ uygulamasıyla sportif ve amatör havacılığı geliştirmek ve havalimanlarındaki trafiği hafifletmek için 5 bin 700 kilogram ağırlığa kadar olan sabit kanatlı hava araçları başta olmak üzere, dikey iniş kalkış yapabilen insanlı veya insansız hava araçları ve döner kanatlı hava araçları için havaalanı prosedürlerinden ve yoğunluğundan etkilenmeden iniş ve kalkış yapabilecekleri alanlar kuracaklarını açıkladı.
AMATÖR HAVACILIĞIN MERKEZİ
Türkiye’nin dört bir yanına kurulacak hem dikey iniş kalkış yapan hem de insanlı ve insansız hava araçları için hava kampüsleri ile amatör ve sportif havacılığın gelişmesini sağlayacaklarını kaydeden Uraloğlu, “Türkiye’yi amatör ve sportif havacılık konusunda da dünyanın merkezlerinden biri haline getireceğiz” dedi.
Bakan Uraloğlu, hızla gelişen havacılık sektörünün toplumsal refahın da en önemli göstergelerinden biri olduğunu ifade ederek, havacılıkta 22 yılda büyük adımlar attıklarını söyledi. Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde havacılıkta yaptığımız atılımlar ve yatırımlarla sivil havacılıkta dünyanın en büyük oyuncuları arasında gösterilen ülkelerden biri olduk. Havayolu şirketlerimiz büyüdü ve güçlendi. Havacılıkta yeni nesiller yetiştirebilmek için sivil havacılık sektörünün nitelikli insan kaynağını karşılamak adına modern tesisler, imkanlar ve eğitim araçlarıyla donatılan Türk Sivil Havacılık Akademisi’ni açtık” dedi.
TÜRKİYE’YE YAYILACAK
Hava kampüs uygulamasıyla aynı zamanda havalimanlarındaki trafiği hafifletmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Uraloğlu, şunları söyledi: “Türkiye’nin dört bir yanına yaymayı hedeflediğimiz hava kampüs uygulaması ile havaalanları veya heliport niteliğinde olmayan alanlarda 5 bin 700 kiloya kadar olan sabit kanatlı hava araçları başta olmak üzere, dikey iniş ve kalkış yapabilen (VTOL) insanlı veya insansız hava araçlarının pilot sorumluluğunda iniş kalkış yapabileceği vertiportları da kapsayan alanları amatör ve sportif havacılarımızın hizmetine sunuyoruz.”
HAVA KAMPÜS BAŞVURU SÜRECİ
Hava kampüs için başvuruların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yapılabileceğini belirten Uraloğlu, bu uygulamadan önce kullanım izni verilen iniş şeritleri için tekrar başvuru yapılmasına gerek olmadığını, Genel Müdürlük tarafından o alanların hava kampüs olarak tanımlanacağını duyurdu.
Başvuru süreci öncesinde dikkat edilmesi gereken hususları da kaydeden Uraloğlu, başvuru sahibinin inşa etmeyi planladığı hava kampüsü için yer seçimini yaparken, ilerleyen süreçte inşa edilecek yapılaşmaların iniş kalkış operasyonlarını olumsuz etkilememesi için mânia kriterlerinin korunabileceği alanların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Uraloğlu, şöyle devam etti: “Hava kampüslerinde yapılması planlanan sabit kanatlı hava aracı operasyonlarının emniyetli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve hava kampüslerin etrafındaki mâniaların büyümesi nedeniyle hava kampüslerinin kullanılamaz hale gelmesini önlemek için hava kampüslerinin çevresinde mâniadan arındırılmış bir hava sahası oluşturulmalı. Sabit kanatlı hava araçları tarafından kullanılacak hava kampüslerinde mânia kriterlerinin sağlanması ve operasyon süresince korunması gerekiyor.”
PİLOT EĞİTİMLERİ İÇİN DE KULLANILACAK
Bakan Abdulkadir Uraloğlu, hava kampüs uygulamasıyla amatör ve sportif havacıların havaalanlarında uygulanan prosedür karmaşasından ve yoğunluktan etkilenmeden uçuşlarını yapabileceklerini söyledi. Uraloğlu, bu durumun amatör havacılığın gelişmesine katkı sağlayacağını ve pilot eğitimleri için kullanılacak iniş alanlarına ihtiyacın ortadan kalkmasını, ayrıca dronlar için de park alanı fonksiyonu görmesini planladıklarını dile getirdi. Bakan Uraloğlu, “Hava kampüs başvurusu yapıldığında, talep edilmesi durumunda, hava kampüsler için hava sahası tanımlanabilecek. Tanımlanan hava sahasının içinde kalması koşuluyla gerçekleştirilecek uçuşlar için uçuş planı sunma gereksinimi aranmayacak. İlgili saha dışında gerçekleşecek uçuşlar için havacılık bilgi yayınının (AIP) usulleri ve uçuş planı sunulmaya devam edilecek” dedi.