tatil-sepeti

HABER: FEDAİ YILDIRIM

Havacılık alanındaki uluslararası yatırımcılar, ekim ayında İstanbul’da buluşacak. Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) himayesinde düzenlenen PPP Havaalanı Yatırım Zirvesi (The PPP Airport Investment Summit), 13-15 Ekim tarihleri arasında sektör temsilcilerini bir araya getirecek. Zirvede, havaalanı yatırımlarında başarı sağlanması için yol haritası belirlenecek. Bu yol haritası hükümetlerin havacılık ile ilgili yatırım kararlarında da etkili olacak.

İSTANBUL MERKEZ ÜSSÜ

Konu hakkında bilgi aldığımız Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü yetkilileri, günümüzde yolcu ve kargo taşımacılığının önemli bir bölümünün Türkiye üzerinde yapıldığına dikkat çekiyor. Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Asya’nın tam merkezinde olmasının bu özelliğini daha öne çıkardığını belirten yetkililer, İstanbul’un ise bu alanda bir merkez üssü olduğunu vurguluyor.

KATKISI BÜYÜK OLACAK

Türkiye’de düzenlenen zirvenin, havalimanlarını özel sektör imkânlarını da kullanarak geliştirmeye yönelik önemli katkısı olacağını belirten yetkililer, ayrıca zirvede, kamu ve özel sektör işbirliği ile yapılan havalimanı yatırımlarına yönelik fırsatlarla, bu alandaki stratejilere ilişkin bilgi ve teknoloji paylaşımının sağlanacağı bilgisini verdiler.

TRANSFER MERKEZİ

DHMİ yetkilileri, kamu ve özel sektör ortak yatırımlarının artmasının, havacılık sektörünün geleceğini nasıl etkileyeceği yönündeki görüşlerini ise şöyle dile getiriyor:“Rakamlara bakıldığında, sektör yatırımlarının büyümesi üzerinde kamu ve özel sektör yatırımlarının payı ortaya çıkıyor. Bu kapsamda DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiş 18 adet proje, altyapıyı sürekli yenileme duyarlılığının da bir göstergesi. Toplamda 2.2 milyar dolar tutarında yatırım yalnızca kamu ve özel sektör olanaklarıyla gerçekleştirildi. Yine bu anlayışla devreye soktuğumuz İstanbul Yeni Havalimanı Projesi, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanları arasında yer alacak. Yeni havalimanı, Türkiye’nin iç ve dış hatlarda havacılıktaki büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak. Böylece İstanbul, Batı Avrupa ile Uzakdoğu arasında da önemli bir transfer merkezi haline gelecek. Bu şekilde ülkemizin uluslararası havacılığın odak noktası haline gelmesi bekleniyor. Bu havalimanı Batı’dan Doğu’ya, Doğu’dan Batı’ya ve Afrika’dan Avrupa’ya hava trafiğinin de uğrak noktası olacak. Toplam yatırım tutarının ise 16 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.”

Havacılığın çok dinamik bir sektör olduğunun altını çizen yetkililer, buna özel sektörün dinamizminin de eklenmesiyle birlikte daha hızlı büyüme ivmesinin yakalanabileceğini belirtiyor.

YILDA YÜZDE 9.2 BÜYÜDÜ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi rakamlarına göre Türkiye’de 10 yılda hava ulaşımı içinde toplam uçak trafiği, yıllık ortalama yüzde 9.2 arttı.

  • Bu büyüme yolcu trafiğinde yüzde 12.8, yük trafiğinde ise yüzde 9.3 olarak gerçekleşti.
  • Üstgeçişler ile birlikte geçen yıl hizmet verilen uçak trafiği 1.7 milyona çıktı.
  • Bu rakamın yıl sonunda 1.8 milyon olması bekleniyor.
  • Böylelikle Türkiye, Avrupa hava ulaşım ağlarına günlük trafik ekleme kapasitesi en yüksek ülkelerden biri olacak.
  • Şu an Türkiye, Avrupa hava sahasına iç hat ve Ortadoğu uçuşları ağırlıklı olmak üzere günde eklediği 370 trafik ile birinci durumda.
  • 2018’e kadar hava trafiğinde yılda ortalama yüzde 7 oranı ile en hızlı büyüyecek ülkenin Türkiye olması bekleniyor.

09 Eylül 2015 Çarşamba

Etiketler : Sektörel