tatil-sepeti

TUĞÇE ÖZKUŞ

Özel tasarım kıyafetlere odaklanan ve haute couture piyasasını hedef alan Dikimall, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimleri arasında yer alan bir moda-tekstil uygulaması. Tasarımcıları, terzileri ve tüketicileri bir araya getiren uygulama, özel tasarım kıyafetleri uygun fiyatlarla kullanıcılarına sunuyor. Üç boyutlu sanal mankenler aracılığıyla beden ölçülerini alıp terziye gönderen uygulama, tüketicilere zaman kazandırıyor. Henüz test aşamasında olan Dikimall’un kurucusu Nuri Miraç Polat, uygulamanın öyküsünü ve hedeflerini İstanbul Ticaret’e anlattı.

İKİ YIL ÖNCE BAŞLADIK

Kendinizden ve girişiminizden bahseder misiniz?

Bu yıl Galatasaray ve Sorbonne üniversitelerinden mezun oldum. Üniversite üçüncü sınıftayken, yakın arkadaşlarımla birlikte moda-tekstil piyasasında faaliyet gösteren bir startup hayata geçirmek istedik ve iki yıl önce Dikimall projesi için çalışmalara başladık. Dikimall, kişiye özel tasarlanmış ve beden ölçülerine göre dikilmiş kıyafetleri, hem ucuza hem de zahmet çekmeden ayağınıza getirtebileceğiniz bir pazaryeri uygulaması.

PAZARYERİNDEN MODA OKULUNA

Uygulamada hangi özellikler bulunuyor?

Dikimall’un yayına ilk geçişini ‘Versiyon I’, yayına geçmesinden sonra güncellemelerle zenginleştirilmiş halini de ‘Versiyon II’ olarak adlandırıyoruz. Dikimall ilk yayınlandığında; tasarımcıları, terzileri ve tüketicileri bir araya getiren bir pazaryeri olarak hizmete geçecek. Tabii ki ilk yayına geçtiğinde, kullanıcıları, henüz piyasada bulunmayan çeşitli yeniliklerle karşılayacağız. Mesela, kıyafet diktirmek isteyenleri, üç boyutlu sanal mankenlere yönlendireceğiz ve bu sanal modeller aracılığıyla prova dahi yapmadan üzerlerine tam oturan kıyafetleri profesyonel terzilere diktirebileceğiz. Kullanıcılar, ayrıca kendi kıyafetlerini, uygulama üzerinde yer alan temel tasarım araçları ile kendileri de tasarlayabilecek.

Versiyon I için henüz piyasada bulunmayan birkaç yeniliğimiz daha var ama onlar da şimdilik sürpriz olarak kalsın istiyorum.

Uygulamanın güncellemelerle zenginleştirilmiş hali olan Versiyon II’de, Dikimall’ı bir pazaryeri olmaktan çıkarıp, bir moda okuluna, online bir haute couture moda dünyasına çevireceğimizi söyleyebilirim. Versiyon II’de, kullanıcıların paylaşımlar yapabilecekleri, diğer kullanıcılara danışabilecekleri, kıyafet ve kombin fikirlerini oylamaya çıkarabilecekleri bir sosyal medya özelliği bizleri bekliyor olacak. Hatta, Dikimall kullanıcılarının oylamaları ile sonucu belirlenecek interaktif tasarım-kombin yarışma konseptleri üzerinde de çalışıyoruz.

HEDEF KİTLE YELPAZESİ

Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?

Hedef kitlemizi doğrudan cinsiyete, yaşa, statüye göre sınırlandırmadık. Birbirinden farklı birçok kitleye hitap ediyoruz aslında… Moda sektöründe gölgede bırakılıp genelde tek düze giyinmek zorunda kalan tesettürlü kadınlar, moda-tasarım mezunu olup piyasada ismini duyurmak isteyen işsiz gençler, tasarım veya dikiş yeteneği olup kendisine bir gelir kapısı arayan ev hanımları, zevkine uygun kıyafeti bulmak için mağazalarda saatlerini heba edenler…

YURT DIŞINA AÇILMAK İSTİYORUZ

Yurt dışına açılmayı düşünüyor musunuz?

Tekstil sektörü, dünyanın en dev iş kollarından biri ve globalde direkt haute couture piyasasını hedef alan Dikimall benzeri bir proje yok. Türkiye’de ise bu piyasada penetrasyon neredeyse yok denecek kadar az. Bu yüzden hem Türkiye’de hem de yurt dışında haute couture piyasasının öncüsü bir pazaryeri olarak konumlanmak istiyoruz. Ancak bizi en fazla heyecanlandıran konu, işsiz gençlere veya yetenekli ev hanımlarına bir gelir kapısı açabilecek olma ihtimalimiz.

Projeyle ilgilenenler www.dikimall.com’dan ön kayıt olabilir. Uygulama hakkında bilgi almak için de adresinden benimle iletişime geçebilirler.

BAŞARI İÇİN ÖZGÜVEN VE HAYAL YETER

Sizce bir girişimci hangi özellikleri taşımalı? Türkiye’de girişimciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Girişimcilik hakkında sayısız eğitim aldım, yerli ve yabancı birçok startup merkezinde deneyim elde etme şansım oldu. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, hangi yaşta veya eğitim seviyesinde olursanız olun, özgüven sahibi ve hayal kurabilen bir kişi değilseniz, teorik bilgilerin hiçbir önemi yok. Hayalinizi bir başkasına anlatıp, karşıdakini kendinize inandırdığınız takdirde gerekli networkü de finansmanı da kolayca bulabilirsiniz. Bunun için ne en iyi okullardan mezun olmanız, ne de çok büyük finansal birikiminizin olması gerekiyor. Türkiye’de çok büyük ivmeyle yükselen bir girişimcilik ekosistemimiz olduğunu söyleyebilirim.

BTM İLE PROJEMİZİ DAHA DA GELİŞTİRDİK

İki yıl önce BTM Kamp Programı ile çeşitli girişimcilik eğitimleri almaya başladık. Fark ettik ki, BTM bizim için sadece bir eğitim kurumu değil, çok daha fazlası olabilir. Bu yüzden kamp eğitimimiz sonrasında BTM Ön Kuluçka Programı’na başvurduk. Burada iş dünyasından birçok mentorla ve çok daha geniş yelpazedeki eğitimlerle projemizi geliştirmeye başladık.

04 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem