tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Legna Medikal Teknoloji; kalın bağırsağın, ince bağırsağın ve idrar yollarının karın yüzeyine bağlandığı kolostomi, ileostomi ve ürostomi uygulamaları sonrası yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldıracak bir cihaz geliştirdi. StomB adındaki cihaz, aralık ayında Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu (World Intellectual Property Organization–WIPO) PCT üzerinden buluş onayı aldı. Legna, böylece istediği ülkeden patent alabilme hakkına sahip oldu. Prototipleme çalışmaları süren StomB’nin 2021 yılı içinde minimum uygulanabilir ürün fazı tamamlanacak. İstanbul Ticaret’in sorularını Legna Medikal Teknoloji’nin kurucusu, Elektronik Haberleşme Mühendisi Onur Tekeli cevaplandırdı.

KARIN YÜZEYİNE BAĞLANIYOR

Kolostomi, ileostomi ve ürostomi nedir?

Ostomi; bağırsak, mesane, mide gibi içi boş bir organı vücut yüzeyine açılan bir ağız ile birleştirme işlemi demek. Kalın bağırsağın ucunun, ameliyatla karın ön duvarına dikilmesi işlemine kolostomi deniyor. İleostomi ince bağırsak, ürostomi de idrar yolları için yapılan benzeri cerrahi bir uygulama. Bu cerrahi işlemlerin ardından vücut yüzeyine ostomi torbaları bağlanıyor.

GİRİŞİMCİLİK HEDEFİ

Bu fikir nasıl doğdu?

Bağırsak ve idrar torbalarının varlığından, sağlıkçı olan ailem ve çevrem sayesinde haberdar oldum. Empati yaptığımda, böyle yaşamanın hiç kimse için mecburiyet olmaması gerektiğini düşündüm. Fikir de bu şekilde doğmuş oldu. Kariyer ve mesleki seçimlerimi girişimci olma hedefiyle belirledim. Huawei’de mühendislik, satın alma proje müdürlüğü ve satış müdürlüğü, Rockville Teknoloji’de proje müdürlüğü, iş geliştirme ve satış müdürlüğü görevlerinde bulundum.

Legna Medikal’i tanıtır mısınız?

Mesleki deneyim açısından hazır olduğum zaman projemi bugünkü ortaklarımla paylaştım. Firmamızı, 2020 yılının temmuz ayında tıbbi teknolojilerdeki çözülmemiş sorunlara çözüm bulmak için kurduk. Medikal alanda; ileri düzey mekanik ve elektronik tasarımı ile yapay zeka ve big-datayı birleştirdik. Pazarlama ve tüketici davranışlarında danışmanımız İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Elmadağ Baş; start-up alanında danışmanımız ise Mis-Pharma kurucusu Gülşah Nomak.

BİR NEVİ YAPAY ORGAN

StomB nasıl bir ürün?

Halen ayrıntılı bilgi veremesem de ürünümüzü şöyle nitelendirebilirim: StomB; kolostomi, ileostomi ve ürostomi sonrasında kalın bağırsak, ince bağırsak ve idrar kesesinin içeriğinin dışarı atılmasında kullanılan bir mekanizma. Karın duvarına açılan deliklerde oluşturulan ağız (stoma) yardımı ile istemsiz olarak gerçekleştirilen boşaltımı ve bunun sonucu oluşan problemleri ortadan kaldırmak üzerine çalışıyor. Hem mekanik hem elektronik yapıda ve yapay zeka ile bağlantılı bu mekanizma bir nevi yapay organ vazifesi görüyor.

SOSYAL FOBİ RİSKİ

Bağırsak ve idrar torbaları ne tür sıkıntılara sebep olur?

Bazı hastalıklarda ostomi torbaları geçici sürelerle kullanılır, bazı hastalıklarda ise ömür boyu. Her iki durumda da hastalar bu torbaları beraberinde taşımak zorunda. Çünkü stomalardan boşaltım istemsiz olarak gerçekleşir ve boşalan içerik bir yerde toplanmalı. Bu, hastayı hem ruhsal hem de hijyenik açıdan rahatsız eder. Sızıntı ve koku problemleri yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür ve sosyal fobilere yol açar.

10 MİLYON HASTA

Bu torbaları kullanan hasta sayısı biliniyor mu?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada yaklaşık 10 milyon hasta var. Hastaların yüzde 50’si Asya kıtasında, yüzde 30’u Avrupa, yüzde 10’u Kuzey Amerika ve diğer yüzde 10’u da farklı ülkelerde.

SOSYAL SORUMLULUK

StomB hastalar için kolay ulaşılabilir olacak mı?

Sigorta firmaları ve hükümetlerle anlaşıp sağlık sistemine girmeyi hedefliyoruz. Ayrıca hasta; engelli, bebek, çocuk veya sahipsiz ise sosyal sorumluluk kapsamında hareket edeceğiz ve az gelişmiş ülkelerdeki bu kişilere ürün hibelerimiz olacak.

İLK YATIRIM

Herhangi bir destekten yararlanıyor musunuz?

Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik Araştırmalar Dairesi Başkanı Asım Hocaoğlu ile görüşmelerimiz olumlu geçti. KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı’ndan onay aldık. Aynı zamanda Ar-Ge, İnovasyon Destek Programı başvurumuz değerlendirme sürecinde. İlk yatırımımızı iş adamı Semih Koçak’tan aldık.

VAZGEÇİLMEZ OLACAK

Onur Tekeli, StomB’nin vazgeçilmez bir ürün olacağını savunarak, “Akıllı telefonlar nasıl farklı ve vazgeçilmez bir yer edindilerse, ürünümüz de kolostomi, ileostomi ve ürostomi pazarında vazgeçilmez olacak. Bunun nedeni ise kişilerin problemlerine ve onların ihtiyaçlarına etkin, değerli ve eşsiz bir çözüm sunuyor olması” dedi.

BULUŞ ONAYI

Tekeli, Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu’ndan (World Intellectual Property Organization–WIPO) PCT üzerinden buluş onayı aldıklarını hatırlatarak, şu bilgiyi verdi: “Dünyada bu alanda benzer bir mekanizma bulunmadığı için çalışmamız ‘buluş’ olarak nitelendirildi. İsteğimiz ülkelerden patent almamız için 30 aylık bir süremiz var. Bu da o ülkelerde Legna Medikal’den başka bu üretimi başka bir kişi veya şirketin yapamayacağı anlamına geliyor.”

WIPO’DAN ‘A’ ALDI

StomB projesi, WIPO’nun tüm klasmanlarından A değerlemesi aldı. Legna Medikal’in hedefi üç yeni PCT başvurusu ile tasarımlarını koruma altına almak.

22 Şubat 2021 Pazartesi

Etiketler : Röportaj