tatil-sepeti
tatil-sepeti

Hastalıklı kemiklerin 3D ikizleri ticarileşti

Giriş: 12.09.2022 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul’da yerleşik Medion Ar-Ge, geliştirdiği anatomik ve biyomekanik olarak benzeştirilmiş hastalıklı eklem modellerinin seri üretimini gerçekleştirdi. Modeller; şekil, mukavemet ve mekanik davranış özellikleri bakımından aslı ile benzeştirilmiş. Medion, ticarileştirdiği bu modelleri, kurucusu Prof. Dr. Fatih Küçükdurmaz’ın organize ettiği uluslararası cerrahi eğitim kurslarında da kullanmaya başladı. Prof. Dr. Küçükdurmaz, ağustos ayında 12 ülkeden 60 cerraha, ürettiği hastalıklı eklem modelleri üzerinde uygulamalı eğitim verdi.

HASTALIĞA GÖRE TASARIM MÜMKÜN

Kompozit malzemelerden, eğitimi verilecek hastalığa benzeştirerek yapılan üretim, cerrahların taleplerine göre özelleştirilebiliyor. Prof. Dr. Küçükdurmaz’ın kurduğu ve yöneticiliğini yürüttüğü İstanbul Arthroplasty Çalışma Grubu çatısı altında düzenlenen Primer ve Revizyon Total Kalça Protez Cerrahisi Eğitim Kursları’nın en sonuncusu, 24-27 Ağustos 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi.

12 ÜLKEDEN 60 CERRAH

Kursta; 12 ülkeden 60 cerraha, eklem kireçlenmesi hastalığı modellenerek üretilen eklemler üzerinde uygulamalı eğitimler verildi. Medion Ar-Ge, 2023 yılındaki hastalıklı omuz ve omurga eğitimleri için özel üretim yapacak. İstanbul Ticaret’in sorularını, Prof. Dr. Fatih Küçükdurmaz cevapladı.

GİRİŞİMCİ CERRAH

Girişimcilik fikri nasıl oluştu?

Tıbbi teknolojiler, eğitim ve çalışma hayatım boyunca özel ilgi alanım oldu. Klinik ve cerrahi uygulamalarımı gerçekleştirirken, tıbbi teknoloji ve malzeme üreten yerli ve yabancı kuruluşları ziyaret edip, inceleme imkânım oldu. Bu inceleme ve gözlemler sonucu Türkiye’nin insan kaynağı, bilgi birikimi ve hammadde açısından bu üretimleri yapabilecek seviyede olduğunu gördüm.

TÜBİTAK DESTEĞİ

Teknoloji geliştirme bölgelerinin yaygınlaştırılması, yeni fikirlere ve projelere açık hale getirilmesi, TÜBİTAK ve KOSGEB başta olmak üzere girişimcilere sunulan destekler, projelerimi hayata geçirmek için eşsiz bir fırsat sunuyordu. Böylece 2019 yılında Teknopark İstanbul’da bir startup olarak Medion Ar-Ge’yi kurdum. ‘Anatomik ve Biyomekanik Olarak Kemik Eşdeğeri Olan Model Kemik Üretimi’ projem, TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerden biri olarak seçildi.

TRAVMA MODELLERİ

Medion neler üretiyor?

Şu anda yoğunlaştığımız üretim, hastalıklı kemik ve eklem modelleri. Mesela; diz ve kalça eklemi kireçlenmesi olan, omurga deformitesine sahip veya travmatik kemik kırıklarını birebir modelleyip, üretim yapabiliyoruz. İsteğe göre kemik, eklem ve iskelet modelleri üretebiliyoruz. Ürünlerimiz için yurt dışından önemli talepler almaya başladık. Ayrıca İstanbul Arthroplasty Çalışma Grubu’nun yılda iki kez düzenlediği cerrahi eğitimlerde de kullanmaya başladık. Bazı açılardan benzer eğitimlere göre inovatif ve farklı yönleri olan uygulamalar da yaptık.

SAHA TESTİ BAŞARILI

Bu eğitimlerin önemi nedir?

Cerrahi beceri eğitimleri; hastalığın doğasını anlamak ve cerrahi tedavi tekniklerini öğrenmek açısından büyük bir tecrübe demektir. Çünkü cerrahlar hastalıkları, üç boyutlu olarak ancak ameliyat esnasında görebilirler. Eğitimin önemli bir materyali olan kadavrada da kireçlenme olmaz. Bu nedenle model kemik ve eklemler, ortopedik cerrahi eğitimi açısından çok değerli. Birçok riski ve maliyeti ortadan kaldırdığı için güvenli ve daha fazla materyalle çalışılabilme imkânı sunuyor.

EŞSİZ BİR EĞİTİM

Dünyada benzer eğitimler var mı?

İstanbul Arthroplasty, 2018’den bu yana uzmanı olduğu kalça ve diz alanında uluslararası cerrahi eğitim kursları düzenliyor. Bu eğitimler dünyadaki benzerlerine göre bazı açılardan yeni bazı uygulamalar taşıyor. Çünkü eğitimlerde; spesifik kemik hastalıklarını anatomik ve biyomekanik olarak taklit ettiğimiz modelleri kullanıyoruz. Hasta tomografilerini ve MR’larını yazılımlarla işleyip hastalık modellerini belirliyor, kemik ve eklem üzerindeki deformasyonlarını birebir taklit ediyoruz. Gerçek cerrahi uygulamalarda kullanılan titanyum implantların ve protezlerin benzerlerini üç boyutlu yazıcılardan çıkarıyoruz.

AR-GE TEKNOPARK’TA

Ar-Ge ve üretimi nerede yapıyorsunuz?

Teknopark İstanbul’da Ar-Ge’sini yaptığımız hastalıklı kemik ve eklem modellerini, İzmit’teki üretim birimimizde, yüksek nitelikli kompozit malzemelerle yapıyoruz.

UFKUMUZ AÇILDI

“Teknopark İstanbul’da farklı sektörlerle, disiplinlerle, uzmanlarla aynı çatı altında olmak ufkumuzu açtı. Projemizde aşamadığımız noktalarda yardım edecek birilerini hep bulduk. Takıldığımız hususlarda kurumsal çalışanlardan destek, diğer girişimciler, şirketlerden de yardım aldık. Bu dayanışma ortamı, bilgi, tecrübe ve paylaşma ruhu, paha biçilmez değerde.”

AYDA 500 PARÇA ÜRETİM

“Birbirinden farklı hastalıklara sahip ürünlerden ayda yaklaşık 500 parça üretebilecek durumdayız. Fakat çok yoğun bir üretim talebi aldığımız için kapasitemizi ve nitelikleri artırmak için çalışıyoruz. İstanbul Arthroplasty kurslarındaki geri bildirimleri çok dikkatle değerlendiriyoruz.”

PROF. KÜÇÜKDURMAZ KİMDİR?

Medion Ar-Ge şirketinin kurucusu. İstinye Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi. Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Birliği (EFORT) Eğitim Komitesi Üyesi. Dünya Ortopedi ve Travmatoloji Birliği (SICOT) Türkiye Delegesi. Çok sayıda makale, kitap bölümü ve patente sahip Prof. Dr. Fatih Küçükdurmaz, ulusal ve uluslararası proje yürütücülükleri gerçekleştirdi. TÜBİTAK bursu ile (2013-2015) ABD’de Thomas Jefferson Üniversitesi Rothman Enstitüsü’nde kalça ve diz eklem cerrahisi ve ortopedik enfeksiyonlar üzerine post doktora yaptı.