tatil-sepeti

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

İstanbul Ticaret Odası Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı Meslek Komitesi Başkanı Soner Biber, komite olarak yaptıkları çalışmalar neticesinde sektörün sorunlarını belirlediklerini söyledi. Biber, buna göre öne çıkan en önemli sorunun, oto hasar eksperlerinin sigorta şirketleri tarafından atanması olduğunu belirtti. Biber, şu bilgiyi verdi: “Sigorta şirketleri tarafından atanan oto eksperler, sigorta firmalarının bağımsızlığına gölge düşürüyor. Eksperlerin, hasarlı otomobillerin onarımı için öngördükleri tutarlar maliyetlerin altında kalıyor. Bu durum, onarımın ya kalitesiz ya da zararına yapılmasına sebebiyet veriyor. Oto eksperlerinin bağımsız kuruluşlarca oluşturulmuş bir havuzdan atanması sorunu çözecek. Komite olarak, bu atamanın yapılabilmesi için Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Merkez Eksper Kurulu oluşturulmasını öneriyoruz.”

PARÇA TEDARİK SORUNU

Sigorta firmalarının tedarik ettiği araç parçaları ile tamir edilen araçlarda tedarik edilen parçaların düşük kalitede olmasından yakınan Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Mustafa İçöz de bu durumun verimsizliği artırdığına dikkat çekti. Sigorta firmalarının daha uygun fiyata parça bulma isteğinin, hasar tamir süresini uzattığını söyleyen İçöz, şöyle devam etti: “Bu sorun müşteri memnuniyetsizliğine de neden oluyor. Sigorta firmalarının temin edebileceği parçalarda belirli standartlar oluşturulması gerekir. Geçiş aşaması için temin edilecek parça standardına göre, poliçelerin hazırlanması sağlanabilir. Şöyle ki; kalite düzeyi düşük parçalar ile hizmet almak isteyen müşteriye düşük ücretli poliçe, kalite düzeyi yüksek parçalar ile hizmet almak isteyen müşteriye yüksek ücretli poliçe önerilebilir. Böylece piyasada bir standart sağlanır.”

TÜRK MALI ZORUNLULUĞU

İçöz, bu uygulamaya ek olarak temin edilmesi muhtemel parçalara, mevcut ise Türk Malı olma zorunluluğu getirilebileceğini belirtti.

İçöz, “Böylece özel servisler müşteri memnuniyeti sağlayacak şekilde hareket edebilecek. Hasarlı araçlara en uygun parça takılarak yol güvenliği de en üst seviyede sağlanmış olacak. Sigorta firmaları da özel servisler de kendi işini yapmış olacak. Bu sorunun çözümü ile birlikte yetkili servislerle özel servisler arasındaki haksız rekabet de giderilecek” diye konuştu.

MERDİVEN ALTI ÜRETİM ZARAR VERİYOR

Otomotiv sektöründeki en önemli sorunlardan birinin de haksız rekabet olduğuna işaret eden İTO Meclis Üyesi Remzi Gürtel, bu duruma “merdiven altı” olarak tabir edilen, kayıtsız firmaların neden olduğunu söyledi. Gürtel, şöyle konuştu: “Sorunumuz rekabet. Merdiven altı firmaların sayısı son zamanda artıyor. Kurumsal olan firmaların bu tür firmalarla rekabet edebilmesi söz konusu değil.

Merdiven altı tabir ettiğimiz firmaların mesleki ehliyetlerini, işyeri ruhsatlarını, maliye kaydı, TSE ve çalışanların haklarını mutlaka oluşturmaları gerekir. Aksi takdirde kurumsal firmaların da merdiven altına girmesi söz konusu olabilecek.”

TEBLİĞ MEMNUN ETMEDİ

İTO Meclis Üyesi Salih Sami Atılgan, Rekabet Kurumu’nun otomotiv sektöründe, motorlu taşıt vasıtalarında dikey anlaşmalar ve uyumlu eylemlere ilişkin grup muafiyeti tebliğinde yapmayı planladığı değişikliğin beklentileri karşılamadığını söyledi.

Atılgan, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ile birlikte bu konudaki önerilerini Rekabet Kurumu Başkanını ziyaret ederek ilettiklerini belirtti. Atılgan, sundukları görüşleri şöyle özetledi:

  • Fesih ihbar süreleri ve gerekçelendirme zorunluluğu tebliğden çıkarıldı. Böylece, dağıtıcı ve servisleri, üretici/distribütör karşısında zayıf bırakılıyor.
  • Dağıtım sistemlerinde çok markalılık, satış yeri değişikliği ve ek satış noktası açmak engellenebilecek.
  • Madeni yağ ve boyaların akaryakıt istasyonlarında satışı tebliğ kapsamından çıkarılıyor.
  • Garanti kapsamında olmayan işlemler için yetkili servislere yönlendirme söz konusu. Bu durum eşdeğer parça kullanımını engelleyecek.
  • Garanti kapsamındaki araçlarda, garanti kapsamında olmayan bir işlemin özel servislerde yapılması durumundaki anlaşmazlıklar için mahkemeler yetkili kılınıyor. Rekabet Kurumu’nun sorumluluğu kaldırılıyor.
  • Özel servislere yedek parça satışı kısıtlanıyor.
  • Distribütörler tarafından bayiliklere sağlanan teşvik sistemleri hususunda bir düzenleme gerekiyor.
  • Distribütörlerin, sektörde yedek parça, tamir yapan işletmelerde, marka-model isimleri kullanmalarının yasaklanmaması gerekir.

19 Temmuz 2016 Salı

Etiketler : Sektörel