HABER: ADEM ORHUN - OSMAN KUVVET
Mesleki eğitimin, sanayinin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilmesi için başlatılan ‘hamilik’ projesinin tarafları bir araya geldi. İstanbul Ticaret Odası, hamilik projesi kapsamında, meslek liselerinin yöneticileri ile okul hamisi iş insanlarını ağırladı. Hamilik Projesi Koordinasyon Toplantısı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Üyeleri, okul müdürleri ve okullara hami olan iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, “Burada başarıyla uygulanan Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli, Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nin yayınlanmasını müteakiben farklı bir ivme kazandı” dedi. Bir millet ödevi olan meslek eğitimiyle ilgili dönüm noktası olarak ifade edilebilecek işbirliği sağlandığını kaydeden Yazıcı, “Bu işbirliği maddi beklentilerin ötesinde, büyük bir ruhu birlikte ortaya koyma çabasıdır. Bu birliktelik içinde İTO’nun çok kritik bir rolü var. İTO, 54 okula hamilik yapsa da onun çarpan etkisi bütün meslek okullarımıza yayılmış durumda” şeklinde konuştu. Projenin okullara, öğretmenlere ve yöneticilere de umut verdiğini kaydeden Yazıcı, “Hamilik projesi ciddi bir motivasyon oluşturdu. Bu destek ve bu motivasyonla çocukların önünü açacak her adımın, ülkenin gelişimi için de çok önemli bir rolü olacak” dedi.
ZİNCİRLEME ETKİ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç de hamilik kapsamında okullarda doğrudan mesleki eğitimle ilgili makina, teçhizat, teknik donanım için destek sağladıklarını ifade etti. Hamilik projesinin sadece maddi destek olmadığına dikkat çeken Avdagiç, hamilerin okullarına ziyarete gittiğinde, okuldaki alanlarda faaliyet gösteren derneklerin yöneticilerini de beraberlerinde götürdüğünü belirterek, “Bu şekilde okul-sanayi işbirliğinin değeri ve etkisi de artıyor” dedi. Avdagiç, konuşmasına şöyle devam etti: “Hamilerimiz, hem okulları mesleki eğitim materyali bakımından destekliyor hem de çocukları kolluyorlar. Onların sektörlerine entegre olabilmeleri için çalışıyorlar. Çocukların modern teçhizatla yetişmelerini ve hemen sanayide iş bulmalarını sağlıyorlar. İTO’nun yaptığı 100 liralık destek, okullara 300 lira 500 lira olarak yansıyor. Çünkü icabında atölyeye alınacak bir makina, hamimizin öncülüğünde çok düşük rakamlarla temin ediliyor. İcabında maliyetine, icabında zararına alınıyor, 500 liralık makinanın 100 liraya okula getirildiği oluyor.”
ATMA, DEĞERLENDİR
Diğer yandan, makul yaştaki ikinci el makinaların meslek liselerine devredilebileceğini kaydeden Avdagiç, ayrıca yürüttükleri bir proje kapsamında teknik işletmelerdeki kumpas, cihaz, makina gibi her türlü üretim ve ölçüm aracını alıp elden geçirdikleri bilgisini verdi. Avdagiç, “Bakımlarını, kalibrasyonlarını yapıp, kullanılır hale gelenleri okullarımıza devrediyoruz” diye konuştu.
FİKRİ OLAN BTM’YE GELSİN
Meslek liselerinden patent ve faydalı model başvuruları da yapılıyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, bu çalışmaların ticarileştirilmesinin önemini şöyle anlattı: “İTO’nun kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde yüzlerce genç girişimci ve start-up var. İçlerinde lise talebeleri de bulunuyor. Patentlerimiz, faydalı modellerimiz var. Orada her türlü altyapıya sahibiz. Size de, yönlendireceğiniz çocuklar varsa ‘Fikrini al gel’ diyoruz.”
STAJLAR BOŞ GEÇMESİN
İş insanlarına bir çağrıda bulunan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, mesleki eğitimle ilgili şunlara dikkat çekti: “Çocuklarımızın stajlarına çok önem vermemiz gerekiyor. Bu çocuklar, çay taşıyan, fotokopi çeken elemanlar haline dönüşmemeli. Nitelikli ve kaliteli staj görmeleri için hepimizin özen göstermesi gerekiyor. Örneğin otomotiv sektörü tedarik sanayisinin en büyük firmaları, kadroya aldıkları teknik elemanların yüzde 75’ini, daha önce kendilerinde staj yapmış gençlerin arasından seçiyorlar.”