tatil-sepeti
tatil-sepeti

Ham çelikte üretim artışı sürüyor

Giriş: 10.08.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Türk çelik sektörü, 2021’in ilk 6 ayını üretim ve ihracatta önemli bir artışla tamamladı. Ham çelik üretimi, haziranda 2020’nin aynı ayına göre yüzde 17.9 artışla 3.4 milyon ton, ocak-haziran döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.6 artışla
19.7 milyon ton oldu. Bu performansla Türkiye küresel ham çelik üretiminde 8. sırada yer aldı. Nihai mamul tüketimi ise haziranda yıllık bazda yüzde 1.5 artışla 2.5 milyon ton oldu. Tüketim, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.4 yükselerek 17.4 milyon tona ulaştı.

DIŞ TİCARET VERİLERİ

Çelik ürünleri ihracatı, haziranda, geçen yılın aynı ayına kıyasla, miktar bazında yüzde 17.8 artışla 1.8 milyon tona, değer bazında yüzde 94.7 yükselişle 1.4 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ocak-haziran döneminde ihracat, miktar olarak yüzde 17.1 yükselişle 9.2 milyon ton, değer açısından ise yüzde 64.9 artışla 6.7 milyar dolar oldu. Haziranda ithalat, miktar bazında yüzde 12.9 azalışla 1.2 milyon tona, değer bazında ise yüzde 49.9 artışla 1.1 milyar dolara yükseldi. İthalat, 6 aylık dönemde miktarda yüzde 35.3 artışla 8.2 milyon tona, değerde yüzde 80.2 yükselişle 6.6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

KORUMACILIĞA TEDBİR

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, çelik tüketiminde 2021’in ocak-haziran döneminde gerçekleşen yükselişin, küresel piyasalarda da çelik ürünleri fiyatlarında ciddi artışlara yol açtığını söyledi. Yılın ilk yarısında üretim, tüketim, ihracat ve ithalat değerlerinde dalgalanmalar yaşandığını dile getiren Yayan, şunları kaydetti: “İkinci yarı itibarıyla üretim, tüketim ve dış ticaret dengelerinin kademeli bir şekilde oturmaya başlayacağı, yeni kapasitelerin devreye girmesiyle yassı ürünlerde üretim fazlasının oluşacağı ve yıl sonu itibarıyla çelik sektörümüzün, Türkiye’nin cari işlemler açığının kapatılmasına olan katkısının artış göstereceği değerlendiriliyor. Bu artışın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için AB ve ABD başta olmak üzere, pek çok ülke tarafından uygulamaya aktarılan koruma tedbirleri ve diğer ticaret politikası önlemleri için karşı tedbir alınması önem taşıyor.”

RUSYA’DAN HİDROJENDE İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ

Moskova’da gerçekleştirilen Rus-Türk İş Forumu toplantısında konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile ekonomik işbirliğinin iklim kaygıları nedeniyle büyük bir potansiyele sahip temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesi alanında da değerlendirilmesini önerdi.Rusya ve Türkiye iş dünyasına ikili ilişkilerde yeni büyüme ve gelişim noktaları arayışına girilmesi, iklim ve temiz enerji alanında potansiyel projeleri inceleme çağrısı yapan Novak, şöyle konuştu: “Şu anda belirli oranda bir dengesizlik var. Rusya’dan Türkiye’ye çeşitli enerji ürünlerinin sevkiyatının daha fazla yapıldığını görüyoruz. Bu ürünler arasında doğalgaz, petrol ürünleri, kısmen kömür yer alıyor. Yüksek teknoloji sektöründe de daha düşük bir oranda bu görülüyor. Bu da tam olarak geliştirilmesi gereken bir potansiyel. Hidrojen, karbondioksitten faydalanma, bu yeni enerji kaynaklarının taşınması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi yönünde ortak bir zemin bulmamız gerekiyor.”