Çevreye duyarlı projeolarak öne çıkan, 229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi kapsamındaki çalışmalar devam ediyor. Yatırım bedeli 10.5 milyar lirayı bulacak projenin tamamlanmasıyla yıllık ortalama 600 bin olan yolcu sayısı 3.4 milyona çıkacak.

Avrasya Stratejik Altyapı Projeleri Liderlik Forumu’nda ‘Finans ve Fonlama’ alanında 2019 Yılı İlham Veren Proje Ödülü’ne lâyık görülen proje kapsamındaki hat, Çerkezköy, Büyükkarıştıran, Lüleburgaz, Babaeski, Edirne ve Kapıkule’de istasyonlar olacak şekilde inşa edilecek.

Bünyesinde inşası zor sanat yapılarını da barındıran projede 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadük yapılacak. Çift hatlı, 200 kilometre hıza uygun, sinyalli ve elektrifikasyonlu inşa edilecek hatta, yük ve yolcu trenleri çalışabilecek.

AB HİBE FONLARI

Proje, hat güzergahı boyunca organik toprağın korunarak tekrar kullanılması, yaban hayatı için geçişler yapılması ve ses perdesi imalatı gibi tüm çevresel önlemler dikkate alınarak tasarlandı. Çalışmalarda çevreye duyarlılık en üst düzeyde tutuluyor.

Demir yolu araçlarının elektrik enerjisi ile çalışmaları sayesinde de karbon salım değerinin oldukça düşük tutulması amaçlanıyor.

Demir yolu projesinin bu kesimine ait sözleşme bedeli 530 milyon Euro olan tutarın 275 milyon Euro’su Avrupa Birliği hibe fonlarından sağlanacak. Proje bu yönüyle en büyük hibe projesi olma özelliğini de taşıyor.

İSTİHDAM KAPISI

Bölgede istihdam kapısı açan proje kapsamında şu aşamada 2 bin kişi istihdam ediliyor. İlerleyen sürede bu sayının 3 bin 500-4 bine ulaşması bekleniyor.

SEYAHAT SÜRESİ 1 SAAT 20 DAKİKA

  • Halkalı-Kapıkule arası trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi 6.5 saatten 2 saat 20 dakikaya düşecek.
  • Demir yolu hattıyla Londra’dan Pekin’e uzanan Demir İpek Yolu’nun önemli bir parçası tamamlanmış olacak.
  • Hat tamamlandığında Türkiye ve Trans Avrupa ağlarını yüksek kalitede birbirlerine bağlayacak.
  • Bölgede üretilen sanayi ürünlerinin ihracat imkanları artacak. İmalat sanayine gerekli hammaddenin taşınması için ise lojistik maliyetler azalacak.
  • Mevcut durumda 1.53 milyon ton yük taşınırken bu rakamın yıllık 9.6 milyon tona yükselmesi hedefleniyor.
  • Yıllık ortalama 600 bin yolcu sayısının 3.4 milyona çıkarılması öngörülüyor.
  • Bölgedeki kara ulaşım yoğunluğu azalarak, demir yolu ulaşımı artacak. Dolayısıyla kazalar ve hava kirliliği azalacak.

RAYLI SİSTEMLERE AVRUPA’DAN ÖDÜL

Raylı sistemleralanında özgün çözümlere imza atan iki Türk şirketi ASELSAN ve ENEKOM,Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmeleri Birliği(ERCI) tarafından İnovasyon Ödülü’ne lâyık görüldü. Büyük Ölçekli Firma kategorisinde MIDAS/R-Demir Yolu Fiber Optik Algılayıcılı Akıllı İzleme ve Uyarı Sistemi ile ASELSAN, Jüri Özel Ödülü kategorisinde RailAcoustic Demir Yolları Ray Kırıklarını Algılama Sistemi ile ENEKOM ödüle değer bulundu.

Ödüller, 23 Eylül’de Innotrans Business Days etkinlikleri kapsamında yapılacak törenle takdim edilecek. ASELSAN, fiber optik algılayıcı akustik tespit sistemiyle demir yoluuygulamalarında güvenlik, arıza tespit ve sinyalizasyon alanlarında yenilikçi çözümler geliştiriyor. ENEKOM’un RailAcoustic Demir Yolları Ray Kırıklarını Algılama Sistemi ise ray üzerinde belirli bir frekansta oluşturulan titreşimin, biri uzakta olmak üzere iki noktadan algılanması prensibiyle çalışıyor.

23 Eylül 2020 Çarşamba

Etiketler : Gündem