SEZEN SAVAŞAN
BTM girişimlerinden Medipreneurs ve Medikal Akademi, deprem bölgesindeki sağlık sorunları için sahaya hızlıca entegre edilebilecek etkin çözümler üretmek amacıyla 18-19 Şubat tarihlerinde bir hackathon düzenledi. ‘Deprem Bölgesi Halk Sağlığı ve Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi Hackathonu’nda, halk sağlığı ve bulaşıcı hastalıklar üzerine 5 ana başlık ele alındı. Mentorlar, jüriler, panelistler ve girişimcilerin bir araya geldiği hackathonda, girişimciler projelerini geliştirirken, deprem ve sağlık alanında bilgilendirici paneller düzenlendi. Etkinlik, BTM’de fiziki olarak gerçekleştirilirken, youtube üzerinden de canlı olarak yayınlandı.
10 TAKIMDAN SUNUM
İki gün boyunca deprem bölgesinde halk sağlığı ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için çözüm arayan girişimciler, alanında uzman kişilerin mentorluğuyla projelerini geliştirdi. Çeşitli takım çalışmalarına dahil olan takımlar, birbirleriyle fikir alışverişinde de bulundu. Etkinlik sonunda toplam 10 takım, geliştirdiği projelerinin sunumunu gerçekleştirdi.
DENEYİMLERİNİ AKTARDILAR
Dr. Şevval Karadağ’ın sunduğu hackathon, açılış konuşmasının ardından ilk oturumuna ‘Afet Bölgesi Deneyim Paneli’ ile başladı. Hibrit olarak düzenlenen ve Prof. Dr. Melih Bulut, Esat Ataş, Kartal Şen, Gözde İlyas, Eczacı Ayşegül Birlik, Eczacı Ömrüm Ergüven, Psikolog Seyran Ungan, Eczacı Sefa Mumay ve Süleyman Karakaya’nın katılımıyla gerçekleşen panelde, deprem bölgesinde gönüllü olarak çalışanlar tecrübelerini aktardı ve o bölgede bulunan kişilerin sağlık durumu ele alındı.
BULAŞICI HASTALIKLAR
‘Bulaşıcı Hastalıklara Yaklaşım Paneli’ ise Adli Bilimler Uzmanı Dr. Melek Özlem Kolusayın, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Mamçu ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı’nın katılımıyla gerçekleşti. Panelde, deprem sonrası bulaşan hastalıkların risk faktörleri, enfeksiyon tedbirleri ve adli bilimler faaliyetleri gibi konulara değinildi.
Panel sonunda katılımcıların soruları cevaplandı.
Son oturumda ise Prof. Dr. Sadık Toprak, ‘Halk Sağlığı ve Adli Tıp’ üzerine sunum yaptı.
İLK ÜÇ PROJE
Jüri değerlendirmesi sonucu, ilk üçe giren takımlar şunlar oldu:
* TABİİ projesiyle Sümeyye Eylül Yılmaz, Suat Utku İnal, Sevilay Yıldız
* İhtiyaç Bul projesiyle Reyhan Çotuker, Zeynep Pirinç, Serhat Tetik Arabacı
* DocTrac projesiyle Eda Aktaş ile Muhammet Kadir Akot.
Projeler, aynı zamanda sahaya uygulanabilmesi için de desteklenecek.
İŞTE O PROJELER
Girişimcilerin ‘Deprem Bölgesi Halk Sağlığı ve Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi’ne yönelik geliştirdikleri projeler şunlar:
RX Deprem: Afet durumlarında sağlık, hijyen ve ilk yardım konularında ihtiyaca göre kısa ve açıklayıcı eğitim materyalleri sunan, aynı zamanda ihtiyaç duyulan malzeme ve konum verilerini tespit edip ulaştıran sağlık çalışanları arasında iletişimi sağlayan uygulama. Ayrıca geniş zamanlı bir afet eğitim platformu.
Afet.info: Harita üzerinde toplu yaşam alanlarındaki afet sonrası ihtiyaçların, stokların ve güncel bilgilerin verilerinin gösterilerek bölgeye yardım edebilecek/bölgede izlem sağlayacak kişi ve kurumlar tarafından değerlendirilmesini sağlayan uygulama.
İhtiyacbul.com: Afet sonrası ihtiyaçların karşılanması ve ilaç temini için çalışılan platform.
Portatif Tuvalet Tasarımı: Basit, güvenli ve ucuz maliyetli portatif tuvalet, hijyen sorununu çözerken enfeksiyon risklerini de azaltıyor.
AcİLAÇ: SMS ile çadır, yiyecek, giysi ve ilaç gibi ihtiyaçların talep edilebilmesini ve bu taleplerin temin edilmesini sağlayan platform.
Anka: Gönüllü sağlık profesyonellerini ve depremzede çocukları sanal gerçeklik ve oyunlaştırma kullanarak bir araya getiriyor.
Medheal: Yardıma ihtiyacı olan kişiler ile bağışçıları bir araya getiren sosyal platform.
Afette Sağlık Uygulaması: Sahada görev alan sağlık çalışanlarının hastalardan elde edeceği bilgilerle oluşturacağı veri tabanını kullanarak bölgeye yeni gelen sağlık çalışanlarının daha kolay adapte olabilmesini sağlayan uygulama.
Doctrac: Merkezden uzak yerlere sağlık hizmeti ulaştırmak için mobil sağlık ocağı.
Tedarikte Afet Bölgesinde İlaç İletişimi (TABİİ): Konuma göre sağlık alanındaki ihtiyaçların talep edilebildiği veya ihtiyaç sahiplerini görüntülemeyi ve yardım gönderebilmeyi sağlayan mobil uygulama.