Alanlarında deneyimli birkaç mühendisle 9 yıl önce yola çıkan Andasis, savunma sanayi, otomotiv ve endüstrinin haberleşme altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak gömülü sistemler geliştiriyor. Kendi tasarımlarını üreten şirket; 100’ü bulan Ar-Ge mühendisi, üretim bandındaki 20 binden fazla cihazıyla Türkiye’nin bu alanda dışarıya olan bağımlılığının azalmasına önemli katkı sağlıyor. Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren Andasis’in Genel Müdürü Dr. Ferdi Tekçe’yle Türkiye’deki dijital dönüşümü ve şirketin gelecek hedeflerini konuştuk.
Şirketiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Andasis olarak 2016 yılında kurulduğumuz günden itibaren yol haritamızı, yetkinliklerimiz doğrultusunda ülkemizin dışarıya olan bağımlılığını azaltan bir yaklaşımla şekillendirdik. Andasis’in kurulduğu dönemde gömülü sistemler alanında Ar-Ge yapıp donanım geliştirecek, geliştirdiği donanımların ihtiyacına göre mekanik ve kablaj tasarımları yapacak, en alt katmandan en üst katmana yazılım geliştirecek, bunların devamlılığını sağlayacak şirket sayısı gerçekten çok sınırlıydı. Biz Andasis olarak haberleşme sistemlerinin uçtan veri merkezine kadar olan tüm omurgasını kapsayacak şekilde ethernet switchler, routerlar ve bunları yönetecek ağ yönetim yazılımları da dahil olmak üzere geniş kapsamlı ürünler geliştirerek son derece kritik bir boşluğu doldurduk. Dışa bağımlılığını ortadan kaldırma vizyonumuzu büyük oranda gerçeğe dönüştürdük. Geldiğimiz nokta heyecan verici olsa da teknolojinin ve dijitalleşmenin hızına uyum sağlamak için sürdürülebilirliğe odaklanıyoruz.
Dr. Ferdi Tekçe
TAMAMEN KENDİMİZ TASARLIYORUZ
Geliştirdiğiniz ürünler neler?
Ana faaliyet alanımızı haberleşme sistemleri alanında donanım ve yazılım çözümleri oluşturuyor. Ürün ailelerimiz, endüstriyel ve askeri kullanıma uygun ethernet switchlerden routerlara ve büyük ağ altyapılarına kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bu cihazlar, veri iletiminde yerli ve milli bir altyapı sunarak, ülkemizin dışa bağımlılığını kesmeyi amaçlıyor. Savunma sanayi, endüstri ve telekomünikasyon gibi kritik alanlarda ihtiyaç duyulan haberleşme sistemlerini, tamamen kendi tasarımımız ve üretimimizle sunuyoruz.
Ethernet anahtarı ailesi, medya dönüştürücü ailesi, ethernet yönlendirici ailesi, erişim noktası ailesi gibi çok çeşitli ağ ürünlerini, donanım, yazılım ve mekanik tasarımları tamamen bize ait olacak şekilde geliştirip, üretiyoruz.
Ürün yelpazemizde 100 Mbps hızında, biri bakır, diğeri fiber olmak üzere iki portlu bir switch'ten, 48 adet 25 Gbps ve 6 adet 100 Gbps hızında bağlantı sunarak toplamda 3.6 Tbps kapasiteye ulaşan router modellerine kadar geniş bir ürün çeşitliliği bulunuyor. Bu teknolojiler en zorlu saha şartlarında, yüksek veri güvenliği ve kesintisiz bir hız sunuyor. Dolayısıyla öncelikle savunma sanayi olmak üzere her noktadaki ağ altyapılarında stratejik görevler üstleniyor.
HER PROJE AYRI BİR HEYECAN
Çok sayıda projeyi aynı anda yürütüyorsunuz. Sizi heyecanlandıran bir projeniz var mı?
Andasis olarak bugün birçok projede yer alıyoruz, ancak en çok heyecanlandığımız projeler, ülkemizin stratejik önemini artıran ve dijital dönüşümü hızlandıran çözümlerimiz. Bunlar arasında, savunma sanayine yönelik haberleşme sistemleri ve ağ altyapılarını yerlileştirme projelerimiz öne çıkıyor. Özellikle kara, deniz ve hava platformlarındaki yerli haberleşme sistemleri konusunda büyük yol kat ettik ve bu projelerle ülkemizin veri güvenliği ve teknolojik bağımsızlığına büyük katkı sağlıyoruz.
20 BİN CİHAZ ÜRETİMDE
2025 yılı itibarıyla ürün ailelerimize eklediğimiz yeni ürünlerimizle birlikte fiili olarak 20 binin üzerinde cihaz üretim sürecinde. Bu rakamı çok önemsiyoruz; çünkü ürettiğimiz her bir cihaz, yurt dışından ithal edilecek olan bir cihazın yerine geçiyor. Üretim hacmimiz ve teknolojimiz geliştikçe, dışa bağımlılığa karşı daha büyük adımlar atıyoruz. Dolayısıyla misyonumuz; kendi ağ altyapılarında ürünlerimizi tercih eden, kamu ve özel sektördeki paydaşlarımızla çok daha güçlü bir yarını inşa etmek. Bu inanç ve gayretle içerisinde yer aldığımız her projeden ayrı bir heyecan duyduğumuzu ifade etmek isterim.
BAŞARIMIZ ABD’DE TESCİLLENDİ
Başarıyla gelen bir de ödül var, biraz ondan bahseder misiniz?
Evet, çalışmalarımızın ve Ar-Ge konusundaki kararlılığımızın bir sonucu olarak, son dönemde önemli bir ödüle layık görüldük. Bu ödül, haberleşme sistemleri alanında yerli ve milli çözümler geliştirme konusundaki başarımızı tescilledi. Geliştirdiğimiz ürünlerin ulusal ve uluslararası düzeyde dikkat çekip, takdir edilmesi bizi daha iyisini yapmaya teşvik ediyor. Bu yılın başında İTO organizasyonuyla ABD’de düzenlenen CES 2025 Fuarı’na katıldık. Hem bu fuara katılmak hem de sağladığımız katma değer vesilesiyle takdir görmek bizi onurlandırdı. İTO’nun küresel ölçekte ses getiren bu tarz etkinlikleri her sektöre büyük hareketlilik getiriyor. Las Vegas’taki başarılı organizasyon için kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.
HEDEF PAZARLARDA İSTİKRARLI GELİŞECEĞİZ
Bir Ar-Ge şirketi gözüyle Türkiye’nin dijital dönüşümdeki konumunu anlatır mısınız?
Türkiye, dijital dönüşüm konusunda büyük adımlar atan bir ülke konumunda. Ancak hâlâ atılması gereken çok adım var. Dijital altyapının millileşmesi, haberleşme ve veri iletiminde dışa bağımlılığın azalması için yerli teknoloji üreticilerinin desteklenmesi kritik önem taşıyor. Andasis olarak biz de bu noktada üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve hem kamu kurumlarına hem de özel sektöre yerli ve güvenli çözümler sunarak bu sürece katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde, dijital altyapıların yerlileştirilmesi ve veri güvenliğinin artırılması noktasında daha fazla adım atılacağına inanıyoruz ve biz de bu dönüşümün öncülerinden biri olmaya devam edeceğiz.
Dijital dönüşüm, çok yönlü bir kavram. Bu kavramın getirdiklerini ve getireceklerini iyi analiz etmek, ülkemizin gelecekteki rolünde belirleyici olacak. İşte bu sebeple Andasis olarak varlığımızı sınırların ötesine taşıma konusunda da son derece kararlıyız. Ürünlerimiz son birkaç yıldır farklı ülkelerdeki savunma sanayi projelerinde sektörel işbirliği organizasyonları çerçevesinde kullanılıyordu. Ürünlerimizin bu projelerdeki başarısı, uluslararası arenada daha tanınır hale gelmemizi sağladı.
MACARİSTAN’A İHRACAT
Son olarak Macaristan’daki bir şirketle yaptığımız görüşmeler neticesinde bizim için son derece özel olan bu ülkeye doğrudan ilk ihracatı gerçekleştirmek üzere anlaşmaya vardık. Şu an üretimlerimiz hızla devam ediyor. Bu anlamlı işbirliğinin süreklilik kazanacağını öngörüyoruz. Benzer işbirliklerini ülkemizin dostane ilişkiler içerisinde olduğu farklı ülkelere taşımak üzere girişimlerimiz sürüyor.
Türkiye’nin dijital dönüşümdeki konumunu pekiştirerek daha iyi bir noktaya ulaştırmak için Andasis gibi üretim ve Ar-Ge yeteneğine sahip şirketlerin potansiyellerini net bir şekilde ortaya koymaları gerekiyor. Bu deneyimlerden elde ettiklerimiz, ülkemizi ve bizleri yüksek bir özgüvenle dönüşen dünyanın parçası ve yönlendiricisi haline getirecektir.
TEKNOPARK İSTANBUL HEDEFLERİMİZE GÜÇ KATIYOR
Teknopark İstanbul’da yer almanın faydaları neler?
eknopark İstanbul’da bulunmanın bizim için çok büyük avantajları var. Buradaki ekosistem, benzer vizyona sahip şirketlerle işbirlikleri kurmamıza ve ileri düzey teknoloji projeleri için güçlü bir altyapı oluşturmamıza olanak sağlıyor. Ayrıca savunma sanayi ve endüstriyel teknolojilere odaklanmamız, Teknopark’ın sunduğu Ar-Ge teşvikleriyle de destekleniyor. Bu sayede geliştirdiğimiz ürünler çok daha hızlı bir şekilde pazara sunulabiliyor. Bu ekosistem, sürdürülebilir büyüme, inovasyon ve rekabetçilik gibi temel kurumsal hedeflerimiz için de güç veriyor.