Salı, 05 Kasım, 2024
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde, Suriye konulu panele katıldı.
HABER: MELİS BOSTANOĞLU / İKV Uzman Yardımcısı
Eşi benzeri görülmemiş sayıda üst düzey uluslararası karar alıcıları, 35’ten fazla devlet ya da hükümet başkanı ve 100’den fazla bakanın katıldığı 55. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı, 15-17 Şubat tarihlerindeBayresicher Hof’ta gerçekleştirildi. İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin etkilerinin halen devam ettiği Soğuk Savaş’ın zirvesinde, askeri zorlukları ele almak için 1963’te ilk defa gerçekleştirilen Münih Güvenlik Konferansı, aynı değerler altında birleşmiş Batılı ülkelerin on yıllar boyunca serbest piyasa ve NATO benzeri güçlü güvenlik kurumlarına odaklanmış bir dünya görüşüne sahip tartışmalarına tanık olmaktaydı. Alman liderleri NATO üyeleri ile bir araya getiren bu konferans, başlarda karşılıklı savunma taahhütlerini artırmayı ve Batılı politikalar çerçevesinde birlik olmayı amaçlıyordu. Bu nedenle de kurucuları tarafından konferans, ’transatlantik aile toplantısı’ olarak adlandırılmaya başlanmıştı.
OTOKRATİK DÜZEN
2014’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı ilhak etmesiyle başlayan küresel istikrarsızlaştırma, Donald Trump’ın ABD başkanlığı koltuğunu devralmasıyla ve bazı ülkelerin temel Batılı değerlerden uzaklaşması ve küresel siyasete otokratik düzenin hâkim olmaya başlamasıyla tüm liberal düzenin parçalanmasına neden oldu. Çin’in kurduğu otoriter devlet kapitalizmiyle nüfusunun önemli bir bölümünü kalkındırmayı başarması, 1990’ların aksine liberal demokrasinin ve serbest piyasanın artık tek seçenek olarak görülmediğine dikkat çekti. Rusya’nın da liberal ve demokratik anayasal devlet olmaya giden yolu, daha otoriter bir devlet olmak üzere terketmesi, bazı AB ülkelerinin bile bu liberal olmayan politikaları benimsemesi, ayrıca liberal sistemin devamının sağlanmasında soru işaretleri yarattı. 15-17 Şubat tarihli son Münih Konferansı işte bu parçalanmanın izlerini gösterdi. Üç günlük konferans boyunca önemli isimler konuşma gerçekleştirdi. Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger, 27 yıldızdan oluşan AB bayrağı desenli kazağıyla Brexit’in gerçekleşme tarihinin yaklaştığını akıllara getirdi.
NATO’NUN GELECEĞİ
Transatlantik ilişkilerin uzun zamandır bazı çatlaklara rağmen devam ettirilmeye çalışıldığını görebiliyoruz. Özellikle Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna geçmesi ve Batılı devletleri bir araya getiren değerlerden korumacı tedbirleriyle hızlıca kopmaya başlamasıyla, transatlantik ilişkiler ve bu bağlamda NATO’nun geleceği sorgulanmaya başlandı. Bu konferans, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in restleşmesine sahne olarak, ABD ve AB arasındaki çatırdamaların iyice derinleşmeye başladığını gözler önüne serdi.
27 Mart 2019 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi