Salı, 26 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul’da SGK’ya bağlı 1 milyon 700 bin işyeri bulunuyor. Bunların yaklaşık
700 bini iş sağlığı ve güvenliği hizmeti hiç almamış. Üzerinden 4 yıl geçen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun sağlıklı bir şekilde uygulanması için çalışmalar sürerken, çoğunluğu yapı sektöründe olmak üzere 6 milyon 700 bin kişinin istihdam edildiği tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde iş sağlığı ve güvenliğinin bir parçası olarak artık mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışamıyor.
VERİMLİLİK ARTIŞI
Sürdürülebilir iş güvenliğinin ürün kalitesini artırdığını söyleyen Ortak Sağlık ve
Güvenlik Birimleri Derneği Genel Başkanı Cengiz İmeci, bu tespitini İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları” konulu zümre toplantısında dile getirdi. İstanbul Ticaret Odası Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi’nin öncülüğünde düzenlenen toplantıda konuşan İmeci, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin üzerinden 4 yıl geçmesine karşın hâlâ bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi. İş sağlığı ve güvenliğinin bir parçası olarak artık mesleki yeterliliği olmayanların çalışamayacak olması konusuna da değinen İmeci, “Bu çok önemli bir uygulama ancak hâlâ belge almayan 100 binlerce çalışan var” diye konuştu.
HAPİS CEZASI
Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İstanbul Grup Başkan Yardımcısı M. Nuri Görücü de iş sağlığı ve güvenliğinin işverenler tarafından yeterince bilinmediğini ifade etti. Görücü, denetimlerin önleyici bir yaklaşımla gerçekleştirildiğini belirterek, teftişlerin idari yaptırımları olduğunu kaydetti.
Görücü, “Denetimlerimizde hayati tehlike görünce o tehlike giderilene kadar işi durduruyoruz. Eğer durdurulmuş bir işyerinde izinsiz üretime başlanırsa bunun 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası var. Her işyeri kendi özelinde risklerini belirlemeli ve buna göre tedbirlerini almalı yaklaşımıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
UZMAN DA SORUMLU
İşyerlerinde çalışan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının önemli sorumlulukları olduğunu dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Muhammed Çelik de artık alt işverenlerin de denetlendiğini söyledi. Çelik, “Eğer iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından işyerlerinde uygunsuz bir durum tespit ediliyorsa bunun raporla kayıtlı hale getirilmesi lazım. Eğer işveren her şeye rağmen bu olumsuzluğu gidermiyorsa, uzmanın bunu Bakanlığa bildirmesi gerekiyor” dedi.
RASTGELE YÖNTEMLE OLMAZ
İstanbul Ticaret Odası Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Sultan Hızıroğlu, yapı sektörünün ölümlü iş kazaları sıralamasında ne yazık ki birinci olduğunu söyledi. Hızıroğlu, “Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği rastgele yöntemlerle sağlanmaz. Konunun sistematik bir şekilde ele alınmasına ihtiyaç var” diye konuştu.
ÇALIŞANLAR YASAYI BİLMİYOR
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Bülent Oral, “Aslında 6331 sayılı yasa çok ciddi bir yasa. İşyerlerinde tamamen uygulandığında çok şey değişecek” dedi. İşverenin de iş sağlığı ve güvenliği uzmanına yardımcı olması gerektiğini ifade eden Oral, yasayı çalışanların da bilmediğini söyledi.
31 Mayıs 2016 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı