istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Güvenli trafik için akıllı ulaştırma önerileri

Giriş: 14.03.2022 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HAMİT KARDAŞ

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Büyükşehir Belediyeleri Ulaşım Sorunları ve Çözümleri Koordinasyon ve Değerlendirme Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Üç gün süren çalıştaya, 28 büyükşehir belediyesinden ve ilgili bakanlıklardan temsilciler katıldı. Üniversitelerin ilgili öğretim üyeleri, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları da çalıştaya yoğun ilgi gösterdi. Çalıştayda ‘Büyükşehir Belediyeleri Ulaşım Planlama Stratejileri’, ‘Gelişen Ulaşım Sistemleri Uygulamaları’, ‘Ulaşım Sistemleri Finansman Yöntemleri’, ‘Büyükşehir Belediyelerinin Mevzuattan Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ ve ‘Trafik Güvenliği’ başlıkları, beş ayrı oturumda tartışıldı. Çalıştayda gündeme gelen görüşlerin tamamı değerlendirilerek sonuç bildirisi hazırlandı.

KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Bildiride ulaştırma sistemlerine özgü kamu-özel sektör işbirliği uygulamasına yönelik mevzuat çalışmalarının başlaması ve hızlı bir şekilde tamamlanması gerektiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Ülke koşullarına en uygun ulusal ve uluslararası kredi ve finansman yöntemlerinin belirlenmesi ve takip edilmesi, yeşil finansman koşullarının irdelenmesi, yeşil ulaşım altyapılarına teşvik edici yatırım kararlarının alınması gerekmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan toplu ulaşım sistemlerinin yeni standardında, yatırım-işletme-bakım maliyeti ucuz sistemlerin de söz konusu standart çalışmalarına dahil edilmesinin çok önemli olduğu, belediyelere önemli kolaylıklar getireceği düşünülmektedir.”

YENİ NESİL ULAŞIM ARAÇLARI

Ulaşım sistemlerinin tedariki ve geliştirilmesi konusunda merkezi ve yerel yönetimlerin güçlü bir koordinasyon içinde çalışması ve bu süreçlerde yerel yönetimlerin desteklenmesi gerektiği kaydedilen bildiride, şu önerilerde bulunuldu: “Hızla değişen teknolojik değişimlere adaptasyon ve mevcut altyapıların dönüşümü, yerel yönetimler açısından belirli maliyetler getirmektedir. Yeni nesil ulaşım araçlarının ve altyapı sistemlerinin tedariki ve geliştirilmesi için merkezi ve yerel yönetimlerin güçlü bir koordinasyon içinde çalışması ve bu süreçlerde yerel yönetimlerin desteklenmesi amaçlanmalıdır. Kurulacak bu güçlü koordinasyon ile mevcut ekonomik koşullar dikkate alınarak merkezi yönetimin, kullanıcılar için uygun maliyetli bir ulaşım sistemine erişimini sağlamak için yerel yönetimlere olan mevcut desteklerini artırması sağlanmalıdır.”

TERCİHLİ OTOBÜS GÜZERGAHI

Trafik sıkışıklığının giderilmesi için toplu taşımanın önemi vurgulanırken, tercihli otobüs güzergahlarının belirlenmesi, adaptif kavşak tasarım ve uygulamalarının yapılması gerektiği kaydedilen bildiride, “Altyapı ve araçların birbirleri ile ve araçların kendi aralarında iletişimini sağlayacak Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojik yeniliklerin kullanılmaya başlanması etkili bir ulaştırma yönetimi için önceliklendirilmelidir” denildi.

TRAFİK GÜVENLİĞİ

Trafik kazalarının en önemli sebebinin insan hatası olduğu belirtilen bildiride, trafik güvenliğine de geniş yer verildi. ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ gibi projelerin yaygınlaştırılması, çocuklar üzerinde kalıcı bilinç oluşturulması gerektiği vurgulanan bildiride, bunun için finansal desteğin sağlanması önerildi. Ayrıca trafiğin ve toplu taşıma sisteminin en iyi şekilde yönetilebilmesi ve güvenli bir trafik için son teknoloji akıllı ulaştırma sistemleri uygulamalarına ağırlık verilmesi, interaktif uyarı ve denetim sistemlerinin devreye alınması gerektiği kaydedildi. Üç gün süren çalıştayın kayıtları Radyo Trafik’in Youtube hesabından izlenebiliyor.

İSTANBUL, TRAFİK YOĞUNLUĞUNDA İLK SIRADA

Çalıştayın önemine dikkat çeken İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesi var. Bütün büyükşehirlerdeki sorun, ulaşım ve trafik. Özellikle İstanbul bu konuda çok sıkıntı yaşıyor. Son ölçümlere göre İstanbul, dünyada trafik sıkışıklığında birinci sırada. Ortalama yüzde 63 trafik yoğunluğu var. Çalıştayda da ulaşım sorununun nasıl çözüleceğini değerlendirip ortak akıl elde edeceğiz. Biz, bu çalıştay sonunda fikirlerimizi kitapçık haline getirip mevzuata yönelik kısmı TBMM’ye iletip, diğer konulardaki talepleri ilgili bakanlıklarla paylaşacağız. Mevzuatta bir değişiklik olacak; toplu ulaşım yasasının çıkmasında bir altlık oluşabilir” dedi.