Kurban Bayramı nedeniyle bu yıl 4 milyar 550 milyon lira değerindeki 3.5 milyon küçükbaş hayvan kurbanlık olarak ayrıldı. İstanbul Valiliği de koronavirüs nedeniyle kurban kesimi esnasında alınacak tedbirleri açıkladı.
DENETİM VE CEZA
Valiliğin yayınladığı genelge ile getirilen kurallar çerçevesinde denetimler yapılarak tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin ise Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.
RANDEVU SİSTEMİ
İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinin günlük kesim kapasitesi bilgisinin 20 Temmuz tarihine kadar kamuoyuna duyurulacağı belirtilen açıklamada, uygulanacak esaslar şöyle:
TALEP ARTACAK ARZ SIKINTISI YOK
Geçen yıl Kurban Bayramı’nda 800 bin büyükbaş, 2.7 milyon küçükbaş hayvan kesildi. Bu yıl yaklaşık 3 milyon küçükbaşkesileceği tahmin ediliyor. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, koronavirüs salgını nedeniyle birçok kişinin tatil planını ertelediğine dikkati çekti.
Çelik, Suudi Arabistan’ın yurt dışından hacı kabul etmeyeceğine işaret ederek, hem tatil planlarını erteleyenler hem de hac farizasını yerine getiremeyecek hacı adayları nedeniyle kurban kesimlerinin yüzde 10 civarında artmasını öngördüklerini belirtti. 3.5 milyon küçükbaş hayvanın kurbanlığa ayrıldığını söyleyen Çelik, sahadan alınan bilgilere göre, yetiştiricilerin 5 milyona kadar koyun, keçiyi kurbanlık olarak pazara sunacak durumda olduğunu kaydetti.
PARA CEZASI
16 Temmuz itibarıyla İstanbul’a getirilmesine izin verilen kurbanlık hayvanlar, Anadolu yakasında Kuzey Anadolu Otoyolu Yavuz Sultan Selim Köprüsü girişindeki Riva denetim noktasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince denetleniyor. Denetimlerde farklı illerden İstanbul’a kurbanlık taşıyan araçlar durdurularak hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları kontrol ediliyor. Avrupa yakasına götürülecek kurbanlıklar için Trakya’ya geçiş sertifikası, Anadolu yakasında satılacak olanlar için ise veteriner sağlık raporunun bulunması gerekiyor. Kurban Bayramı’nın son gününe kadar sürecek denetimlerde, evrakında eksiklik bulunan hayvan sahiplerine ve kurbanlıkları taşıyan aracın şoförüne idari para cezası uygulanacak. Gerekli şartları taşımayan kurbanlıklarsa Tuzla’daki canlı hayvan pazarına yönlendirilerek yapılacak kontrollerin ardından kesilecek.
TÜRK KIZILAY’I SEFERBER
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, bu yıl 150 bin hisse kurban paylarının olduğunu ve şimdiden çeyreğinin bittiğini belirtti. Kınık, bu yılki kurban bedellerinin yurt içi 1050 lira, yurt dışının ise 850 lira olarak belirlendiğini hatırlattı. Koronavirüs nedeniyle bu yıl geçen yıllara göre daha az uluslararası kurban organizasyonu yapacaklarını belirten Kınık, “Geçen yıl 50’nin üzerinde ülkede gerçekleşen faaliyetlerimiz bu yıl 20’nin altında olacak. Sadece Yemen, Somali, Suriye ve Arakan gibi kıtlığın ve savaşın vurduğu coğrafyalarda kurban organizasyonlarımızı gerçekleştireceğiz. Bunların dışındaki ağırlığımız yurt içerisindeki ihtiyaç sahiplerine olacak” diye konuştu.