Güneydoğu Asya’nın yıldızı Endonezya’da yeni başkent fırsatı

ASEAN’ın en büyük ekonomisi Endonezya, 275 milyonluk iç pazarı ile Türk yatırımcılar için yeni iş fırsatları sunuyor. Cakarta Ticaret Müşavirliği tarafından aktarılan bilgilere göre, ülke beş etapta başkentini Cakarta’dan Doğu Kalimantan’a taşımaya başladı.

Giriş: 29.04.2024 - 09:36
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

 Bu proje, yenilenebilir enerji, sağlık, lojistik, teknoloji, altyapı ve konaklama gibi pek çok alanda işbirliği kapısını açacak.

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Güneydoğu Asya Uluslararası Birliği’nin (ASEAN) en dinamik ekonomisi olarak tanımlanan Endonezya, yeni başkent projesi ile yabancı yatırımcı çekmeye hazırlanıyor. Ülkenin halihazırdaki başkenti Cakarta, Doğu Kalimantan eyaletine taşınacak. Toplam beş aşamalı olarak 2025 yılına kadar her şeyi ile hazır olması planlanan başkent için yenilenebilir enerji, sağlık, lojistik, teknoloji, altyapı, konaklama gibi pek çok alanda yatırıma ihtiyaç duyulacak. Endonezya’nın yeni başkent projesi ile gelişen ve hali hazırda var olan yatırım fırsatları, İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen Endonezya’ya Yönelik Ticaret ve Yatırım Fırsatları webinarında ele alındı. 

 

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI 

 

Toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün gerçekleştirdi. Üstün, Endonezya’nın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu ifade ettiği konuşmasında, fırsatları değerlendirmek için nasıl çalışılması gerektiğini masaya yatırmanın zamanının geldiğini söyledi. Üstün, “Endonezya’nın yıllık ithalatı 237 milyar dolar civarında. Yurtdışından bir yılda çektiği yabancı yatırım ise 21.4 milyar dolar düzeyinde. Sadece bu rakamlar bile Endonezya’nın ülkemiz için ne kadar önemli bir ticari potansiyeli barındırdığını açıkça ortaya koyuyor. Önemli bir beklentimiz de Türkiye ve Endonezya arasında aktif şekilde yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması’nın tam olarak hayata geçirilmesidir” diye konuştu. 

 

YENİ BİR DÖNEM 

 

Toplantıda konuşan Cakarta Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan ise iki ülke arasında yeni bir dönemin başladığını söyledi. Önümüzdeki yıl Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkilerin 75. yılı olduğunu ifade eden Küçükcan, “Çok uzun bir kültürel geçmişimiz var. Bunun doğurduğu çok olumlu sonuçlar var. Endonezya inanılmaz bir pazar. Yılda yüzde 4- 4.5 oranında büyüyor ve sürekli dış ticaret fazlası veriyor. Bugün burada Türk Araştırmaları Merkezi’ni açtık. Bu da demek oluyor ki, artık Türk kültürü bu coğrafyada daha çok bilinecek, tanınacak. Endonezya bizim için tüm Asya’ya açılma kapısı olabilir. Biz de Endonezya için Avrupa’ya açılan kapı vazifesi görebiliriz” diedi. 

 

İŞSİZLİK YÜZDE 5 

 

Cakarta Ticaret Başmüşaviri Erkan Kiper de Endonezya’nın en kalabalık Müslüman ülkesi olduğunu söyledi. Kiper, “Endonezya aktif bir işgücüne sahip. 135 milyonluk bir işgücü var. Enflasyon da yıldan yıla düşüş gösteriyor. Ülkenin enflasyonu 2020 yılından bu yana tek haneli. Geçtiğimiz yıl bu rakam yüzde 2.6 olarak kayıtlara geçti. Endonezya ile 2 milyar doları aşan bir ticaret hacmimiz var. Bunu önümüzdeki dönemlerde 10 milyar dolara çıkarmak için iki ülke yetkilileri çalışıyor” diye konuştu. 

 

YEŞİL KENT KONSEPTİ 

 

Cakarta Ticaret Müşaviri Burak Avcı ise yeni başkent projesinin getirdiği fırsatları anlattığı konuşmasında, “Yenilenebilir enerji, sağlık, lojistik, teknoloji, altyapı ve konaklama gibi alanlarda yatırıma ihtiyaç olacak” dedi. Avcı projeyi, “Yeni başkent, Cakarta’ya 1.400 kilometre mesafede inşa edilecek. Proje, yaklaşık 33 milyar dolara mal olacak. Birinci aşama bu yılın sonunda bitecek. Son aşama olan beşinci etabın ise 2045 yılında tamamlanacağı öngörülüyor. Yeni başkent yeşil kent konsepti ile tasarlanacak” diye anlattı. Toplantıda Aksa Power Endonezya Ülke Yöneticisi Süleyman Işık da bir sunum gerçekleştirdi. 

 

KISITLAMALAR GEVŞETİLDİ

 

Cakarta Ticaret Müşavirliği tarafından yapılan sunuma göre Endonezya 2020 yılında yatırım alanlarını genişletme kararı aldı. Negatif listeden pozitif listeye geçiş sağlandı. Devlet tarafından 245 iş alanında yabancılar için yatırım ve şirket kurulumu hakkı tanınmaya başlandı. Telekomünikasyon, ulaşım, enerji, dağıtım ve inşaat hizmetleri sektörlerindeki yabancı yatırımlara uygulanan ciddi yasak ve engellemeler yeni düzenlemelerle gevşetildi.

 

HELAL BELGESİ ZORUNLU 

 

Endonezya iç mevzuatı kapsamında halihazırda helal sertifikası alınması, hayvansal tüm ürünlerin ithalinde zorunlu. Gıda ve içecek ürünlerinde ‘helal sertifikası’ alınması zorunluluğu ise bu yıl ekim ayında başlayacak. İlaç, medikal, biyolojik ürünler ile ev içinde kullanılan sağlık ekipmanları sektörleri için ‘helal sertifika’ uygulaması, 2026 ve 2029 yıllarında zorunlu hale gelecek. 

 

SÜT ÜRÜNLERİ SATILAMIYOR 

 

Endonezya’da bazı ürünler için teknik engeller bulunuyor. Türkiye’den sadece 20 tarım ürünü Endonezya Tarım Bakanlığı tarafından uygunluk belgesi aldı. Süt ve et ürünleri için ise ülke ve firma bazında Tarım Bakanlığı’ndan uygunluk belgesi alınması gerekiyor. Gıda, ilaç ve kozmetik ürünleri Endonezya Gıda ve İlaç Kontrol Ajansı tarafından uygunluk belgesi ile ülkeye satılabiliyor.

 

YENİ BAŞKENT NUSANTARA’DA İNŞAAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

 

Dünyanın üçüncü büyük adası Borneo’da bulunan Nusantara, 2024’ün sonlarına doğru Endonezya’nın siyasi merkezi olarak Cakarta’nın yerini alacak. Yeni oluşturulan başkentteki inşaat çalışmaları görüntülendi.