Salı, 26 Kasım, 2024
Türkiye ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) Dördüncü Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı, Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dünyanın yapısal değişimlerden geçtiğini belirterek, “Ticaret savaşları, pandemi ve Ukrayna’daki savaş, küresel manzarayı tamamen değiştirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel büyüme tahminlerini yüzde 3.2’ye düşürdü. Dünya Bankası, artan stagflasyon riskinden dolayı uyardı” dedi.
Tüm bunlara rağmen IMF’nin Türkiye’nin 2022’deki büyüme beklentisini yüzde 4 ile revize ettiğini aktaran Çavuşoğlu, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde 7.3 büyüdüğünü söyledi.
BÜYÜME MOTORU
OECD’nin gelecek tahminlerinde ASEAN ekonomileri için 2022 ve 2023’te yüzde 5.2 oranında büyüme beklediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Kıtadaki ana büyüme motorlarından ve başarı öykülerinden biri olan ASEAN, biz bu yeni normallere uyum sağladıkça daha da amacına uygun hale gelecektir.
Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ile ASEAN daha merkezi bir rolde olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Gittikçe artan bir Türkiye-ASEAN ortaklığının bu zorlu zamanlarda küresel ekonomiye yardımcı olacağını belirten Çavuşoğlu, bu ortaklığın sadece büyümeyle ilişkili olmadığını, bu işbirliğinin yeni pazarlara ulaşmada da fark yaratacağını kaydetti.
YENİ ASYA STRATEJİSİ
Bu yılın, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı’nın kuruluşunun 5. yılı olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yeni Asya stratejimizle ASEAN ile angajmanımızı daha da geliştirmeye çalışıyoruz. ASEAN’ın hükümetimiz tarafından desteklendiğini ifade etmek istiyorum. Tüm Türk paydaşları, bu stratejiye bağlıdır. Moratoryum kaldırıldıktan sonra işbirliğimizi diyalog ortağı seviyesine yükseltmenin zamanının geldiğine inanıyorum” diye konuştu.
KAZAN-KAZAN İMKANI
Geçen ay Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları Toplantısı’nın yapıldığını anımsatan Çavuşoğlu, “Orta Asyalı kardeşlerimizle ulaşım ve enerji bağlarımızı artırıyoruz. Hep birlikte emtia mallar ve enerji için sürdürülebilir bir ulaştırma koridoru sunmayı amaçlıyoruz. AB ile Gümrük Birliğimiz ve büyük pazarlara yakınlığımız sayesinde ASEAN’ın erişimi için çok şey sunabiliriz. Ortaklığımız, yeni jeopolitik zorlukların üstesinden gelmek için de önemli” dedi.
3 TRİLYON DOLARLIK PAZARLA İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞECEK
Malezya, Endonezya, Myanmar, Brunei, Kamboçya, Laos, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam’dan oluşan ASEAN, 1967’deki kuruluşundan bu yana bölgenin en etkin ekonomik ve politik açıdan işbirliğini destekleyen örgütü olarak biliniyor. ASEAN, 667 milyonluk nüfusa, 3 trilyon dolarlık ekonomiye sahip. Kamboçya’nın 2022 dönem başkanlığını yürüttüğü örgüt, dünyanın en büyük yedinci ekonomisi olarak dikkat çekiyor. Türkiye, ASEAN ile ilişkilerini artırmak istiyor. Türkiye, ASEAN ile 2017’de sektörel diyalog ortaklığı yaptı. 2019’da karşılıklı işbirliğini ilerletmeye yönelik 5 yıllık yol haritasını imzaladı. Şimdiki hedef ise işbirliğini diyalog ortağı seviyesine yükseltmek.
ABD VE ÇİN’İN ASEAN ÜZERİNDEKİ REKABETİ
ABD, ekonomik bir dev olan ASEAN örgütüyle ilişkilerini yeniden derinleştirmek için fırsat ararken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumundaki Çin de Güneydoğu Asya’da etkinliğini artırma çabası içinde bulunuyor. Nitekim, 2012 yılında ASEAN tarafından başlatılan, 2020’de de 15 üye ülkenin ekonomi ve ticaret bakanlarının anlaşmayı resmen imzalamasıyla oluşan Çin ile Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığı (RCEP), bu kapsamda oluşturuldu. RCEP, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olma özelliğini taşıyor. Toplam nüfusu 2.3 milyar olan RCEP ülkelerinin ekonomik büyüklüğü ise 26 trilyon dolar seviyesinde. Çin ile rekabet ABD’nin bölgesel stratejisinin merkezinde yer alırken, uyumlu ve esnek bir ASEAN’a destek, özgür ve açık bir Hint-Pasifik’i ilerletmenin kritik yollarından biri olarak ifade ediliyor. ABD’nin önceki başkanı Trump’ın Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşmasından çekilmesi, Çin’in ASEAN ülkeleri nezdinde etkinliğini artırmıştı. Biden yönetimi ise TPP anlaşmasına dönmesinin yanı sıra Çin’in Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) çerçevesinde artan ekonomik etkinliğini dengelemek için mayıs ayında Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi’ni (IPEF) başlattı.
08 Ağustos 2022 Pazartesi
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı