Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: İLKER BAŞÖZ
Güney Afrika Cumhuriyeti’nden gelen heyet, İstanbul Ticaret Odası’nı (İTO) ziyaret etti. Güney Afrika Cumhuriyeti Free State Eyalet Başkanı Sisi Ntombela ve beraberindeki heyeti, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu kabul etti. İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel’in de katıldığı toplantıda, konuk heyete Türkiye ekonomisi, İstanbul ve İTO hakkında bilgiler verildi.
Küresel ekonomide, Afrika ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirten İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “Ülkelerimiz arasında güçlü bir işbirliği ile her iki tarafta da kârlı iş fırsatları yaratabilecek ticaret ve yatırımları teşvik edebiliriz” dedi.
10 SENEDE İVME
Topçu, Türkiye ve Afrika ilişkilerinin, Türkiye’nin Ocak 2008’de Afrika Birliği tarafından kıtanın stratejik ortağı olarak ilan edilmesinden bu yana önemli bir ivme kazandığını vurguladı.
İki ülke arasındaki ticari ilişkileri de değerlendiren Topçu, ”2017 yılında Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacmi 2.22 milyar dolar. Bu rakamın 485 milyonu Türkiye’nin Güney Afrika’ya yaptığı ihracat, 1.74 milyarı ise Güney Afrika’dan yapılan ithalat oldu. Bu rakamlar nispeten zayıf görünüyor. Afrika kıtasındaki ülkelerle ticari ilişkilerimizi daha da iyileştirmemiz gerekiyor” dedi.
ÖNEMLİ 3 NEDENİ VAR
Türkiye’de bulunmalarının üç önemli nedeni olduğunu vurgulayan Güney Afrika Cumhuriyeti Free State Eyalet Başkanı Sisi Ntombela, bunları eğitim, ticaret ve yatırım olarak sıraladı. Ntombela, “İstanbul’daki üniversitelerde Güney Afrikalı öğrenciler için burs ve staj imkanı arıyoruz. Gençlerimizin burada iyi bir eğitim alıp Güney Afrika’ya döndüklerinde ülke ekonomisine ve kalkınmasına faydalı bireyler olmasını hedefliyoruz” dedi.
Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticareti geliştirme konusuna da değinen Ntombela, iki ülke arasında öne çıkan sektörlerin bir an önce belirlenip karşılıklı iletişime geçilmesi gerektiğini söyledi. Ntombela, şöyle devam etti: “Güney Afrika’da işsizlik ve fakirlik yoğun olduğu için yeni iş imkanlarının oluşturulması gerekiyor.
Türk iş insanlarından bu bölgeye yatırım yapmalarını bekliyoruz. Mandalina’nın doğduğu yer olarak da bilinen Free State, Güney Afrika’nın ortasında bulunuyor. Ticaret için stratejik bir konumda.”
29 Haziran 2018 Cuma
13 Mayıs 2020 Çarşamba
26 Kasım 2019 Salı
28 Ağustos 2019 Çarşamba
01 Ağustos 2019 Perşembe
30 Temmuz 2019 Salı