İthalat ve ihracat işlemlerinin güvenli ve hızlı bir şekilde yürütülmesi için çalışan gümrük müşavirleri, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen panelde sorunlarını ve çözüm önerilerini Ticaret Bakanlığı yetkililerine iletme fırsatı buldu. İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi’nin düzenlediği ‘Gümrüklerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri paneli’ne, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak da katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, dış ticaret erbabının, gümrük işlemlerinde takılmadan hızlı ve güvenli şekilde işlemlerini tamamlamasının, Türkiye’nin hem iç hem de dış ticaretini yakından ilgilendirdiğini söyledi. Eyyüpkoca, firmaların, gümrük işlemlerinde takıldıkları noktalara çözüm bulunması açısından bu toplantının faydalı olacağını belirtti.
REKOR KATILIM
Gümrük müşavirlerinin yanı sıra, dış ticaret şirketlerinin yetkilileri ve avukatların da takip ettiği panel, rekor bir katılımla gerçekleşti. İzleyicilerin bir kısmı, hazırlanan ikinci salondaki ekranlardan paneli takip etme imkanı buldu.
Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) sayesinde gümrük işlemleri daha hızlı ve güvenilir hale geldi. Ticaret Bakanlığı yetkilileri, bu sistemde güncelleme yapıldığını açıkladı. Önümüzdeki hafta güncellenmiş sistemin içerideki denemelerinin yapılacağını belirten bakanlık yetkilileri, “Güncellenmiş TAREKS yılın ikinci çeyreğinde, büyük ihtimalle nisan ayında faaliyete geçecek” dedi.
Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, paneldeki konuşmasında, hem dış ticaret erbabının işlerini hızlı yürütmeleri için yeni adımlar attıklarını hem de ürün güvenliğini ve vergi geliriyle ilgili yükümlülükleri gözettiklerini vurguladı. Denetimden vazgeçilemeyeceğini vurgulayan Uçarmak, gümrüklerde veya gümrük işlemlerindeki sorunların bazen işletmelerden bazen kurumlardan kaynaklanabildiğini, öncelikle yaşanan durumun doğru anlaşılması gerektiğini belirtti.
Uçarmak, konuşmasında ayrıca İstanbul Ticaret Odası’nın gerek faaliyetleri gerek yayınları aracılığıyla çok faydalı ve yönlendirici çalışmaları olduğunu da söyledi.
SURİYE İLE TİCARET
Türkiye’nin güney komşusu Suriye’de durumun normalleşmeye başlamasının ve iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir sürece girmesinin muhtemel etkilerine de dikkat çeken Uçarmak, “Bu olumlu gelişmeler, 911 kilometre sınırımız olan Suriye ile olan ticaretimizi de rahatlatacaktır. Hem harcamalarımızı azaltacak hem de bize bir alan açacaktır” dedi.
İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Serdar Keskin’in oturum başkanlığını yürüttüğü panelde, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Baltacı, İthalat Genel Müdür Yardımcısı Önder Duman, İhracat Genel Müdür Yardımcısı Erbülent Kurşun, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Şeyma Bahçeci, katılımcıların sorularını cevapladı. Yoğun ilginin olduğu panele verilen arada dahi katılımcılar, yetkilileri soru yağmuruna tuttu.
LABORATUVAR SÜRECİ
Paneli takip eden firma yetkililerinin birçoğu, incelenmek üzere laboratuvara giden ürünlerinin 20-30 günde zor çıktığını belirterek, sürenin kısaltılmasını talep etti. Meclis Üyesi Serdar Keskin de bu noktada ürünün test sonucunu gümrük müşavirlerinin de görmesini talep etti. Keskin, bu yönde düzenleme yapılırsa, 1-2 gün daha kazanmak için gerekli aksiyonu alacaklarını kaydetti. Bakanlık yetkileri ise, “Firmalardan bize ulaşıp ‘Ürünüm haftalardır bekliyor’ diye şikayetler alıyoruz. Ancak ürününüz bir sebeple takılmış olabilir, sizden haber bekleniyor olabilir. Yani, sistemi takip edip acaba ek bir belge istenmiş mi diye bakmak gerekiyor. Bu durumda birçok olayda boşuna beklemenin önüne geçilebilir” şeklinde konuştu.
Toplantının ikinci kısmında katılımcıların yazılı olarak ulaştırdığı düzinelerce soruyu okuyup cevaplayan yetkililer, birçok konuda kendilerine dilekçeyle başvurulmasını, bu şekilde sorunların önemli bir kısmının çözüleceğini belirtti. Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, toplantı sonunda elindeki soruların yazılı olduğu kart tomarını göstererek, “Bu soruları tek tek inceleyip gerekli adımları atacağız” dedi.
Panelde dile getirilen taleplerden biri de liman sahalarına giriş izinleri oldu. Gümrük müşavirlerinin işlerini takip etmek üzere ‘gümrüklü saha’ olan limanlara girişte engelle karşılaştıklarını belirten sektör temsilcileri, “Meslek erbabının limanlarda da çalışması gerekiyor. Fakat bir limanda alınan giriş kartı başka bir limanda ‘geçmiyor’. Dış ticaret erbabının vekili olan gümrük müşavirlerinin ve gümrük müşavir yardımcılarının ayrıca bir belge istenmeden bütün limanlarda görevlerini yapabilmelerini talep ediyoruz” dedi.