tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Gümrük işlemlerinde, ihracat beyannamelerinin kağıt nüshasının gümrük idarelerine ibrazı terk edildi. İşlemlerin elektronik ortama aktarılmasında yaşanan gelişmeler üzerine İstanbul Ticaret Odası’nda, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turgay’ın katılımıyla “Dijital Gümrükler Paneli” düzenlendi. Panelin açılışını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay yaptı. Oda olarak dijitalleşmeye çok önem verdiklerini belirten Kuralay, gerek dahili iş süreçleri gerekse üyelerinin bilgiye ve belgeye ulaşımında elektronik ortamı kullanmaları için gerekli adımları attıklarını kaydetti.

TEK PENCERE

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ise konuşmasına 143 belgeyi ‘Tek Pencere Sistemi’ne geçirdikleri, bunun 2020’de 190 olacağı bilgisini vererek başladı. Nisan ayında ihracatta dijital beyannameye geçtiklerini hatırlatan Turagay, “2020’de ithalatta da kağıtsız beyanname hayata geçecek” dedi. Turagay, gümrük müşavirliği meslek mensuplarının da, dijitalleşmenin getirdiği değişikliklere uyum için çok yönlü adımlar atması gerektireceğini belirtti.

Dijitalleşmeye paralel olarak Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü’nün de çalıştığını kaydeden Turagay, “Veri analitiği üzerinde çalışılıyor. Hangi firma, hangi taşıyıcı riskli bileceğiz. Böylece firmaların ve işlemlerin geneline yayılan gereksiz işlemlerin önüne geçeceğiz” diye konuştu.

BEYAN SORUNU

Devlet için beyanın esas olması gerektiğini dile getiren Turagay, “Ancak beyan da doğru olmalı. İşi sadece beyana bıraktığımızda iş dünyasında sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Bu sistemin en iyi şekilde işlemesi için herkesin çalışması lazım, aramızdaki ayrık otlarını temizlemeliyiz. Gümrük ve dış ticaret konusunda herkesin daha dikkatli olması lazım. Çünkü bizim mevzuatımız, açık kapama üzerine kuruludur. Öyle olunca da istemeden bir hata yapmış olanlar da mevzuat hükümlerine göre ağır cezalarla karşılaşıyor” dedi.

Oturum başkanlığını İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Serdar Keskin’in yaptığı panelde İTO Meclis Üyesi M. Metin Korkmaz, belgelerin tek pencereye taşınmasının, rekabet gücü için önemli bir destek olacağını söyledi.

ÜCRET VE KİRALAR

Gümrük müşavirliği hizmetlerinde ücretlerin çok düşük kaldığını ifade eden Korkmaz, “Son yıllarda yıllık yeniden değerleme oranlarına göre çok düşük oranlarda fiyat artışı yapabildik. Ayrıca gümrük yerlerindeki fahiş kiralar meslek mensuplarını çok zora sokuyor. Bu konuda iyileştirme bekliyoruz” dedi.

Diğer yandan ‘disiplin kurulunda’ meslek mensuplarının da temsil edilmesini isteyen Korkmaz, “Bu mesleği temsil edenler, 5 dernek ve ticaret odalarındaki meslek komiteleridir. Dış ticaretle ilgili adımlar atılırken buralarla daha irtibatlı hareket edilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

DEĞERİ ARTACAK

Panelde, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş de salonu dolduran yüzlerce meslek mensubu için önemli bilgiler paylaştı. Gelişmelerin bu mesleği yok edeceğini düşünmemek gerektiğini kaydeden Gümüş, “Aksine daha değerli bir hale gelecektir. Ancak bu meslek kabuk değiştirecek. Bu anlamda gümrük müşavirleri dijitalleşmeyi iyi okumalı ve onunla yaşamayı öğrenmelidir. Zira, gümrüğün temelindeki tarife, menşei ve kıymet konuları ortadan kalkmayacak” dedi.

POS CİHAZI

Gümüş, ayrıca şu bilgileri verdi: “Posta gönderilerinde gümrük beyan sistemini elektronik ortama aktarıyoruz. İpsala, Kapıkule ve Esenboğa’da yeni POS cihazları koyduk. Bunlar tüm gümrüklerde olacak. Böylece diğer bankaların cihazlarıyla tahsilat yapılabilecek.”

Ticaret Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Rasim Kutlu ise “Kontrol mekanizmamız faydalı bir alana kaydı. 24 saat çalışma esasına doğru gidiyoruz” dedi.

Ticaretin Kolaylaştırılması Genel Müdürü Kerem Erol da yakın zamanda yönetmelik değişikliği gerçekleşeceği bilgisini verdi. Erol, “Gelişmelerle birlikte geleneksel gümrükleme yöntemi terk edilecek.

O zaman bir ayrışma olacak. Gümrükçülük bitmez ama evriliyor. Dijitalleşme, gümrük yerine yakın olma gerekliliğini azaltıyor. Lojistik, mekan açısından İstanbul dışına çıkma imkanı bulacak” dedi.

SİBER RİSKLERE DİKKAT

İTO’daki Dijital Gümrükler Paneli’nde, firmaların IT altyapıları ve siber güvenlik de gündeme geldi. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Mustafa Sezen, “Fidye saldırıları geçen yıl yüzde 172 arttı. Sanal fidyeciler, gümrük ve nakliye firmalarına da saldırıyor. Milyon dolar fidye istenen firmalar var. Hizmet ücretlerini güncel hale getiremeyen ve havalimanında, gümrükte ağır kiralarla boğulan meslek mensuplarının bir de IT altyapısını yenilemesi, bu konuda uzman personel çalıştırması gerekecek” dedi.

28 Kasım 2019 Perşembe

Etiketler : Sektörel