Uluslararası alanda teknik yeterliliğin önemli bir göstergesi kabul edilen akreditasyonda, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Laboratuvarı’nın etkinliği artıyor.


Önümüzdeki ay eklenecek 9 yeni metot ile toplam akredite metot sayısı 80’e yükselecek. Bu sayede dış ticaretin daha fazla hızlanacağı kaydediliyor.

 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi, ‘Dış Ticaret ve Gümrük Tarife Mevzuatı Laboratuvar Uygulamaları’ konulu panel gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca’nın yaptığı toplantıda, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü birim sorumluları, laboratuvardaki akredite metotlar ve uygulanan süreçler hakkında sunum yaptı. Panelde başta numune olmak üzere laboratuvarlardaki işlemler konusunda sektör mensuplarından gelen talep ve öneriler de aktarıldı.

 

GTİP’İN KATKILARI

 

Açılış konuşmasında gümrük laboratuvarlarında inceleme süreçlerini kolaylaştırıcı adımlar atmanın ve gümrük işlem sürecini kısaltmanın verimliliği de artırdığına dikkat çeken  İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, şöyle konuştu: “Bu sayede hem gümrüklerde faaliyet gösteren çalışanların işlemleri kolaylaşacak hem de gereksiz işgücü kaybının önüne geçilmiş olunacak. Unutmamak gerekir ki, gümrük laboratuvarı hizmetleri yalnızca GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) tespit analizlerinden ibaret değil. Aynı zamanda tüketicilerin kullanılmasına yönelik uygulamalara da toplum sağlığına yönelik tedbirlerin alınması hususunda da birçok yardımları bulunuyor.”

 

SEKTÖR BULUŞMASI

 

Panelin katılımcıları arasında, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Tarife ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Tarık Mavili, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü İstanbul Laboratuvar Müdürü Dr. Muharrem Yılmaz da yer aldı. Oturum başkanlığını İTO Meclis Üyesi Serdar Keskin’in yaptığı panelde, İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Başkanı Nizamettin Ağar ile Başkan Yardımcısı Çiğdem Ağdağ da konuşma yaptı. 

 

NUMUNE RAKAMLARI

 

Tarife sınıflandırmanın dinamik bir süreç olduğunu ve güncel kalınması gerektiğini belirten İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü İstanbul Laboratuvar Müdürü Dr. Muharrem Yılmaz, ” Ülkemiz genelinde incelenen numune sayısı 2022’de 

105 bin 996 seviyesinde gerçekleşti. İstanbul Laboratuvar Müdürlüğü olarak 2022’de toplam 32 bin 262 adet numune inceledik. Numune dağılımı farklılık gösteriyor. Mesela AB’de yüzde 36 ile en çok narkotik analizleri yapılmış. İstanbul Laboratuvarı’nda yüzde 41 ile en çok tekstil ürün grubu analizleri gerçekleştirildi” dedi.

 

AKREDİTASYON ATAĞI

 

Laboratuvarlardaki akreditasyon durumunun önemine dikkat çeken İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Kalite Birim Sorumlusu Dr. Sema Gündüz Işık ise şunları söyledi: “Laboratuvar akreditasyonu teknik yeterliliğin önemli bir göstergesi olarak ulusal ve uluslararası ölçekte yüksek saygınlığı ifade ediyor. Akredite laboratuvarlar tarafından elde edilen sonuçları içeren raporlar ise uluslararası düzeyde kabul görüyor. Bu durum ülkeler arasında mal ticaretinin gereksiz analiz tekrarlarıyla yavaşlama riskini ve ilave analiz masraflarını azaltıyor. 2015 yılında 7 metotla başlayan akreditasyon sürecimiz, 2023 yılında her yıl yaptığımız kapsamlı genişletme çalışmaları doğrultusunda 71’e yükseldi. Önümüzdeki ay akreditasyon yenileme denetimi gerçekleştirilecek. 9 yeni metot ile toplam akredite metot sayısını 80’e çıkarmayı hedefliyoruz.”


 

LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARI İÇİN SEKTÖRDEN YENİ ÖNERİ

 

Dış ticaretteki işlemlerin daha hızlı bitirilmesi için laboratuvar tahliline tabi eşyada işlem süreçlerinin de önemli olduğunu vurgulayan İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Başkanı Nizamettin Ağar, şöyle konuştu: “Gümrük idaresinde numune alımlarında bazen yanlış ve eksik numune alınması gibi hatalar oluyor. Bu tür hatalar zaman kaybı oluşturuyor ve maliyeti artırıyor. Gümrük bölgesinde görev yapan ilgili muayene memuru veya kolcuların, laboratuvar analizine gidecek eşyaların nasıl ve ne şekilde numunelerinin alınacağı noktasında bilgilendirilmesi için sempozyum veya kurslar düzenlenebilir. Diğer bir konu, laboratuvar analiz sonuçlarının rapor hali sistem üzerinden ancak muayene memurunun ekranında görüntülenebiliyor. Analiz sonuçlarının mükellef veya dolaylı temsilcisi olan gümrük müşavirleri tarafından görüntülenebilmesi süreci daha da hızlandıracak. Ayrıca itiraz veya beyanın uygunluğunun teyidi noktasında iş ve işlemleri de kolaylaştıracak.”

16 Ekim 2023 Pazartesi