tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Gümrük camiası İstanbul Ticaret Odası’ndaki toplantıda bir araya geldi. Ticaret Bakanlığı ve sektör temsilcilerinin katıldığı buluşmada, gümrük idarelerinin artık kapılarının her an açık ve her an ulaşılabilir olduğu vurgulandı. Nitekim Türkiye gümrükleri, kamyondaki eşyayı otomatik tanıyan X-Ray sistemini beklerken, tasfiye edilecek eşyada da artık şeffaf ihale uygulamasına geçmek için gün sayıyor. Artık tek kurum tarafından yapılacak eşya analizinin tüm kurumlar tarafından kabuledilmesi de camianın önemli sorunlarından birine çözüm olacak.

ORTAK DİLİMİZ OLMALI

İstanbul Ticaret Odası, Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi ile İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği “Türkiye Ticaretinde Gümrüklerin Yeri” konulu sektör toplantısı düzenledi. Toplantının oturum başkanlığını Komite Meclis Üyesi ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Serdar Keskin yaptı. Keskin, gümrüklerin, ülke güvenliğinde taşıdığı büyük öneme dikkat çektiği konuşmasına dış ticarette ortak bir dilin oluşturulmasının zorunluluğunu dile getirdi. “Bu alanda faaliyet gösteren bütün kuruluşlar ortak bir dil ve bakış açısı ile birbiri ile daha çok konuşmalı, irtibat kurmalı, işbirliği yapmalı” diyen Keskin sözlerini şöyle sürdürdü: “Gümrük müşavirliği şirketlerinde İstanbul’da 60 bin, Türkiye genelinde de 100 bin kişi istihdam ediliyor. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’nin Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Kocaeli olmak üzere dört bölgesi var. Yaklaşık 450 kilometre üzerinde hizmet veriyoruz. Türkiye’de 7 milyon beyanname üretiliyor ve bunun 6 milyon 500 binini biz üretiyoruz.”

DIŞ TİCARETİN YÜZDE 92’Sİ

Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Başkan Yrd. Nizamettin Ağar ise konuşmasında ülkemizdeki gümrük uygulamalarının değişimi ile ilgili bilgi verirken, gümrüklerin ülkelerin ekonomik ve toplumsal politikalarının dümeni, sigortası olduğunu belirtti. Ağar sözlerine şöyle devam etti: “Gümrük Müşavirleri olarak dış ticaret hacmimizin yüzde 92’sine imzamızı atmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 100 bin civarındaki insan kaynağımızla sadece 6.5 milyon adet gümrük beyannamesini düzenlemedik, kamunun da iş gücünün büyük bir kısmını sırtlandık” dedi.

ŞEFFAF İHALE DÖNEMİ

Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Gündoğdu da antrepo ve geçici depolamalardaki sıkıntılar ve mevzuat nedeniyle yaşanan gecikmelere ilişkin açıklamalar yaptı. Gündoğdu, 15 Temmuz sonrası mecburi olarak gelişen aşırı hassasiyet ve beraberindeki sorgulamalar nedeniyle gecikmeler olabildiğini söyledi. Gündoğdu, “Tasfiye edilmesi gereken eşyaların durumu biraz sorunlu. Bakanlık bu konuda kapalı ihale sistemi yerine şeffaf ihale sistemine geçtiği için biraz bekledik” dedi.

17 KURUM PENCEREDE

Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ali Toksöz, 2017 yılında 92 milyon kişinin ve 8.1 milyon aracın ülke sınırlarından giriş-çıkış yaptığına dikkat çektiği konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

”Ülkemizin 2023 hedeflerini gerçekleştirmede bakanlığımız çok önemli bir yere sahip. Rekabet gücümüzü artırmak için en iyi uygulamaları gümrük ve ticaret işlemlerine adapte etmeye çalışıyoruz. Önceliğimiz yasal ticareti kolaylaştırmak. Tek pencere sistemine 17 kurum ve kuruluş dahil, sistemde 124 belge elektronik ortamda işlem görüyor. Bu öncelikle zaman ve para avantajı sağlıyor. Eylül ayında 375 firmamız Yetkilendirilmiş Yükümlülük Sertifikası almaya hak kazandı”

HER AN ULAŞILABİLİRİZ

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Yakup Sefer, Gümrüklerde ciddi bir değişim ve dönüşümün yaşandığına dikkat çekti. Sefer, gümrük alt çalışma grubunun ilk kez oluşturulduğu bilgisini paylaşarak şunları söyledi: “Kamu, müşavirler ve tüccar üzerine kurulu ticaretin üçayağının da sağlam olması şart. Kapımız, telefonlarımız sonuna kadar açık. Her an ulaşılabiliriz. Eşyanın analizi de artık tek kurumda yapılacak. Bir analiz yapılacak ve bu analiz tüm kurumların işine yarayacak. Kanun hazır, uygulamada ortaya çıkan sorunlar için ortak akılla herkesin kabul edebileceği bir metin oluşturuldu.”

EŞYAYI TANIYAN X-RAY

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akıllı, gümrüklerde X-Ray sistemlerine yatırım yaptıklarını ve TÜBİTAK ile ortaklaşa yaptıkları proje ile yakın zamanda X-Ray’de kamyondaki eşyanın otomatik olarak tanımlanacağını söyledi. Türkiye’nin kaçakçılıkla mücadelede dünya gümrükleri ile aynı modernizasyona sahip olduğuna dikkat çeken Akıllı, şu açıklamayı yaptı: “Dünyanın en ileri gümrükleriyle aynı teknolojileri kullanıyoruz, ticaret sistemini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirdik. Kaçakçılıkla mücadelede dünyadaki gümrük idarelerinden bir eksiğimiz yok”

Akıllı, kaçak ve yakalanan malların Tasiş tarafından satılarak hazineye gelir kaydedildiğini söyledi.

BÜTÇENİN BEŞTE BİRİ GÜMRÜKTEN

İGMD Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Sezen; ülke bütçesinin 5’de birinin gümrük vergileri ile karşılandığını belirtti. Sezen, “Ticaretin önemli aktörlerinden biri gümrüklere çok önemli işler düşüyor. Gümrük idareleri yasal ticareti kolaylaştırdıkça, bunun ekonomik büyümeye katkısı o kadar büyük oluyor. Birleşmiş Milletler’in, sürdürülebilir kalkınma hedefleri için belirlediği 17 başlıkta gümrük idarelerinin çok önemli rolleri var” şeklinde konuştu. Sezen, konukları Gümrük Müşavirleri Derneği’nin Müzesi’ni ziyaret etmeye davet etti.

23 Ekim 2018 Salı

Etiketler : Sektörel