Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: FEDAİ YILDIRIM
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, göreve geldiği günden bu yana ilk mülakatını İstanbul Ticaret’e verdi. Ülke ihracatının yüzde 54’ünü, ithalatının ise yüzde 57’sini gerçekleştiren İstanbul iş dünyasına gazetemiz aracılığı ile seslenen Bakan Tüfenkci, gümrüklerin daha etkin hizmet vermesi amacıyla hayata geçirilen yenilikleri paylaştı. Gümrüklerdeki kaliteli hizmetin, ihracatın artmasını sağlayacağını ve dolayısıyla ekonomiye de olumlu yansıyacağını söyleyen Bakan Tüfenkci, kolay, hızlı ve güvenilir ticaret hedefi kapsamında hayata geçirilen projeler arasında ‘Tek Pencere Sistemi’nin dikkat çektiğini kaydetti. Sistemin, 64. Hükümetin ilk 6 aylık döneminde gerçekleştirmeyi planlandığı projeler arasında olduğunu hatırlatan Bakan Tüfenkci, “Sistem tamamıyla faaliyete geçtikten sonra ticaret erbabımız kamu kurumlarında kapı kapı dolaşmayacak. Tüm işlemler bilgisayardan başlatılıp bitirilecek” dedi.
TAŞIMA MALİYETİ DÜŞECEK
Bakan Tüfenkci, dış ticarette rekabet gücünü artırmak için öncelikle girişimcilerin işini kolaylaştırmak ve gümrük ile taşıma hizmetlerinden kaynaklanan maliyeti en aza indirmek gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Hassasiyetle ele aldığımız projelerden biri Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi. Bu sistemle gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standardına sahip bulunan, kendi oto kontrolünü yapabilen firmalara gümrük işlemlerinde kolaylık ve imtiyaz tanınacak. Bu sayede gümrük işlem süreleri kısalacak, fabrikalar artık birer sevkiyat merkezi haline gelecek. Taşıma ve depolama maliyetleri azalacak. Böylece sistem, 2023 ihracat hedefine ulaşma noktasında da katkı sağlayacak.”
İZİNLER ONLİNE OLACAK
Ayrıca gümrük idarelerince verilen izinlerde gümrük işlemleri sürecini kısaltacak otomasyon programlarının yapımını içeren ‘gümrük idaresince verilen izinlerin elektronik ortama taşınması’ projesini de başlattıklarını ifade eden Bakan Tüfenkci, bu kapsamda, öncelikle ‘dahilde işleme’ izinlerinin elektronik ortama aktarılmasını planladıklarını söyledi. Tüfenkci, bunun için Tek Pencere uygulaması kapsamında e-başvuru sürecinin tamamlanmasını beklediklerini belirtti.
YETKİLENDİRME DEĞİŞİYOR
Bakan Tüfenkci, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği (YGM) uygulamasındaki sorunları çözmek için de yoğun çaba sarf ettiklerini kaydederek, “Yönetmelikte değişiklik yapmayı ve yeni bir Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği hedefliyoruz” dedi. Yeni uygulamada YGM olabilme koşullarına eğitim ve yaş kriterinin ekleneceği bilgisini paylaşan Bakan Tüfenkci, “Eski YGM’lerin yetkilerinin geçerliliğinin korunmasını, YGM yetki belgelerinin
3 yıllık bir geçerlilik süresine tabi tutulmasını öngörüyoruz” diye konuştu. Bakan Tüfenkci, gümrük müşavirleri dernekleri ile Bakanlık arasında bilgi takibinin ve denetim ağının sağlanması için Gümrük Müşavirliği Bilgi Sistemi (GMBS) Programı’nı kurduklarını, henüz test aşamasında olan uygulama tamamlandığında daha etkin çalışan bir mekanizma oluşacağını söyledi.
LOJİSTİĞİ GELİŞMİŞ 15 ÜLKE
Öte yandan Ortak Transit Sözleşmesi hakkında da bilgi veren Bakan Tüfenkci, şunları aktardı: “Taşımacılarımız, AB’ye tam üye olmamamıza rağmen transit işlemleri açısından AB üyesi bir ülkenin taşımacıları gibi işlem yapabiliyor. 2015’te AB’den ülkemize 250 bin, ülkemizden AB’ye ise 270 bin taşıma yapıldı. Bu bağlamda taşımacılarımızın Avrupa’daki diğer firmalarla rekabet edecek düzeyde olması için basitleştirmeleri artıracağız. Bu konuda Tek Durak Projesi’ni örnek verebilirim. Proje ile 6 aşamalı yapı tek aşamaya indi. Böylece gümrük hizmeti ve pasaport işlemlerinin aynı noktada hızlıca sonuçlanması hedefleniyor. Pilot uygulama 14 Ocak 2014’te Kapıkule Kara Hudut Kapısı’nda başladı.”
Bakan Tüfenkci, Kasım 2014’te açıklanan Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı çerçevesinde ise Türkiye’yi ‘lojistiği en gelişmiş 15 ülke’ arasına sokmak adına çalışmaların devam ettiğini söyledi.
AVM’LER HAKKINDAKİ TASLAK GÜN SAYIYOR
Bakan Bülent Tüfenkci, 29 Ocak 2015’te yürürlüğe giren 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun üzerinde mevzuat çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Tüfenkci, bu kapsamda AVM’lerde sürekli indirimli satışlara standart getiren, esnaf ve sanatkârlar ile geleneksel meslekleri icra edenlerin yer tahsisine ilişkin düzenlemelerin yapıldığı ve AVM’lerdeki sosyal donatıların detaylandırıldığı Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini söyledi. Bakan Bülent Tüfenkci, “Ayrıca Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Yönetmeliği Taslağı, Perakendeciler Konseyi, Perakendeciler Konseyi Yönetmelik Taslağı’nda hazırlık çalışmaları devam ediyor. Taslaklar kısa sürede kamuoyu görüşüne açılacak” dedi.
FUAR İÇİN YÖNETMELİK YAKINDA TAMAMLANACAK
Bakan Tüfenkci, ikinci el motorlu kara taşıtı ve taşınmaz alım satımına yönelik ikincil mevzuat çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Tüfenkci, “Aynı zamanda yurtiçi fuar, sergi, panayır ve tanıtım günlerinin düzenlen-mesiyle ilgili yapılacak yönetmelik çalışmaları ile birlikte diğer ikincil düzenlemeler bu yılın ikinci yarısında tamamlanacak” diye konuştu.
LİSANSLI DEPOCULUK DÜNYADA BİR İLK
Kasımda, dünyada bir ilk olan zeytinde lisanslı depoculuğu başlattıklarını hatırlatan Tüfenkci, ilk defa bir tarım satış kooperatifinin lisanslı depoculuğa entegras-yonunun sağlandığını söyledi.
E-TİCARET HACMİNİ ARTIRACAĞIZ
Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik kapsamında güvenlik ve hizmet kalitesi standartları ile bildirim yükümlülüklerine yönelik altyapı çalışmalarına başlandı.Bakan Bülent Tüfenkci, bu çalışmalarla kayıt dışılığın azaltılmasını, e-ticaretin gelişmesini ve e-ticaret hacminin artırılmasını amaçladıklarını kaydetti.
KOMŞULARA AÇILAN 30 HUDUT KAPISI
“Gümrük işlemlerini daha iyi fiziki koşullarda yürütmek için yaptığımız önemli çalışmalardan biri de sınır kapılarımızın altyapısını iyileştirmek” diyen Bakan Tüfenkci, komşulara açılan 30 kara hudut kapısının bulunduğunu ve bu kapılardaki 29 gümrük müdürlüğünden 18’inin hizmet verdiğini söyledi.
HALKALI LOJİSTİK ÜS OLACAK
Kapıkule başta olmak üzere, Gürbulak, Habur, Sarp, Hamzabeyli, Cilvegözü, İpsala, Nusaybin, Dilucu ve Çıldır/Aktaş Gümrük Kapıları modernleştirildi. Esendere Gümrük Kapısı’nın bu yıl içinde, Kapıköy Gümrük Kapısı’nın ise 2017’de hizmete alınması hedefleniyor. Halkalı Gümrüğü, yeni tesislerine taşınmasıyla ithalat ve ihracat gümrük hizmetlerinin topluca karşılanacağı lojistik üs haline gelecek. Öte yandan Dereköy, Karkamış, Akçakale, Yayladağı, Öncüpınar, Pazarkule Gümrük Kapılarının ise Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılandırılması konusunda Yüksek Planlama Kurulu Kararları bulunuyor.
GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNDE ODALARIN ROLÜ ARTACAK
Önümüzdeki süreçte Odaların girişimcilik ekosistemindeki rolünün artırılmasını planladıklarını vurgulayan Bakan Bülent Tüfenkci, “Bu kapsamda, Odaların faaliyetleri incelenerek mevcut durumun ve ihtiyaçların tespit edilmesi ve bu alandaki iyileştirme için gerekli strateji ve politikaların belirlenmesi amacıyla proje yürütülecek” dedi. Bakan Tüfenkci, Odaların Bakanlık ile iletişiminin artırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Odalar geliştirilerek, Oda hizmetlerinin ve üye memnuniyetinin artırılmasına yönelik tedbirler alınabilecek. Çalışmalar Odalarımızla işbirliği içinde yürütülecek. Odaların görev ve faaliyetlerinin daha etkin, verimli, ekonomik, şeffaf ve hesap verebilir şekilde yürütülmesinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak.”
07 Şubat 2016 Pazar
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı