tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Geçtiğimiz yıllarda uygulamaya giren Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) ve bu yıl başlayan gümrüklerde belge kontrollerinin elektronik ortamda yapıldığı Tek Pencere Sistemiyle önceden günleri alan işlemler saatlere kadar düştü.

Ancak sistemde ve uygulamada yaşanan bazı aksaklıklar kimi işlemlerde zaman kaybına neden oluyor. Bu aksaklıkları gidermek ve zaman kaybını önlemek için Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğü harekete geçti. Önümüzdeki dönemde devreye konacak yeni bir uygulamayla TAREKS’te sürekli onay alıp denetim aşamasını geçen ürün gruplarının denetim ayağını atlaması sağlanacak. Kriterleri sistemce kesin olarak bilinen ürün grupları denetime düşmeyecek. Böylece zaman israfının önüne geçilecek. Bu yeni uygulamanın müjdesi, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen “TSE Uygulamalarının Son Dönemlerde Dış Ticarete Etkileri” konulu zümre toplantısında verildi.

PERSONEL İHTİYACI

Toplantıda sektörün sorunlarına da değinildi. Sektörde yaşanan en büyük sorunlardan birinin Türk Standardları Enstitüsü (TSE) bünyesinde teknik personel yetersizliği olduğunu ifade eden İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sezen, bunun zaman kaybına neden olduğunu söyledi. Sezen, sistemden ve uygulamadan kaynaklanan bazı sorunlara değinerek, şöyle konuştu: “Aynı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numarasına sahip eşyalardan her bir model için ayrı kalem açılması büyük zaman kaybı. Çok kalemli başvurularda kalemlerin içine girmeden model numarası giremiyoruz. ATR belgeli ürünlerin sık sık denetime düşmesi de kurumda yoğunluğa neden oluyor.”

Sektörün yaşadığı sorunlardan haberdar olduklarını dile getiren Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı B. Kaan Göktürk de farklı model ürünlerin farklı riskler içerebileceğini söyledi. Bu nedenle her bir kalemin denetime tabi tutulmasının gerektiğini vurgulayan Göktürk, zaman kaybının önlenmesi için de çalışmalar yapacaklarını belirtti. Göktürk, “Yoğunluğun ve zaman kaybının önüne geçmek için denetime düştüğünde kesin kabul olacak ürünlerin mümkün olduğunca denetime düşmemesi için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu. Toplantıda İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Başkanı Giray Yalçınkaya, standardizasyonla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca Türk Standardları Enstitüsü Uluslararası Muayene Gözetim Grup Başkanı Ebubekir Temiz de bir konuşma yaptı.

ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜ AKTİFLEŞTİRİLSİN

Zümrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, İTO ile TSE arasında yapılan işbirliği protokollerinin sektör mensuplarının işini kolaylaştırdığını söyledi. Topçu, “İş dünyası olarak kalitenin önemini çok iyi biliyoruz. Standartları iyi belirlenmiş bir hizmet temeli sağlam bir bina gibidir. Önümüzdeki süreçte TSE çalışmalarında özel sektörün rolünün daha aktif hale gelmesini isteyeceğiz. İş dünyasının ihtiyaçları araştırılmalı ve işbirliği artırılmalı” diye konuştu.

ZAMAN BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Toplantının oturum başkanlığını yapan İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Serdar Keskin, gümrükçülerin dış ticaret erbabının vekili olduğunu söyledi. Keskin, “Gümrük camiasından bize gelen serzenişler TSE’de teknik personel yetersizliği olduğu yönünde. Bu yetersizlik işlemlerde zaman kaybına neden oluyor. Zaman bizler için çok önemli. Umuyoruz ki en kısa zamanda takviye sağlanır” dedi.

07 Kasım 2016 Pazartesi

Etiketler : Sektörel