tatil-sepeti

HABER: FEDAİ YILDIRIM

Gümrük sektörü, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi öncülüğünde sektörün kapsadığı tüm dernek ve kuruluşları İTO’da biraraya getirdi. Sektör temsilcileri, toplantıda sorunlarını İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş’a aktardı.

LAYIKIYLA TEMSİL EDİLİYOR

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, sektörün İTO’daki ilgili meslek komitesindeki Meclis ve komite üyeleri tarafından layıkıyla temsil edildiğini söyledi. “Biz de Yönetim Kurulu olarak elimizden gelen desteği sektöre sağlamaya çalışıyoruz” diyen Kalsın, artık siyasetteki boşluğun da ortadan kalkmasıyla mevcut sorunların hızla çözülmesini beklediklerini dile getirdi.

GÜMRÜKLER KİLİT NOKTA

Dış ticarette gümrüklerin kilit noktada bulunduğunu ifade eden Kalsın, “Türkiye’ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.3 arttı ve 12 milyar 604 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor” dedi.

ÇÖZÜM SUNUYORUZ

Sektör temsilcileriyle sık sık biraraya geldiğini belirten İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş ise önümüzdeki günlerde bu tür toplantılar düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti. Ticaret erbabının sorunlarına, cezalandırıcı değil çözüm sunan bir anlayışla yaklaştıklarını ifade eden Bozkuş, “İstanbul, dış ticaretin yüzde 50’den fazlasını gerçekleştiriyor. Bu da yılda milyonlarca belge ve işlem demek. Biz de 2 bin 500 personel ile bu yükü kaldırmaya çalışıyoruz” dedi. Tüm katılımcıların söz alıp görüşlerini aktardığı toplantıda İTO Genel Sekreteri Ömer Bal da yer aldı.

İŞTE ÇÖZÜM BEKLEYEN KONULAR

  • Eşya, millileştikten sonra antrepoda kalabileceği süre ile ilgili Gümrük Kanunu ve yönetmeliğinde kısıtlayıcı bir hüküm yok. Ancak uygulamada sorunlar yaşanıyor.
  • ‘Antrepo Rejimine Tabi Tutulan Eşyaya İlişkin İşlemler’ başlıklı kılavuz ile Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2014/1 sayılı genelgesindeki hükümler arasında yetki ve sorumlulukların koordinesinde farklılık var.
  • Gümrük antrepo stok kayıtları ile YGM stok kayıtları arasında uyumsuzluk var.
  • Nihai Kullanım İzin Belgesi kapsamındaki eşya için YGM 2 seri no’lu tebliğ de NK1 tespiti öngörülen surede yapılıyor. Ancak, Gümrük Yönetmeliği gerekçe gösterilerek, teminatiadesinde sorun yaşanıyor.
  • Antrepodaki eşyanın elleçleme işlemleri için yönetmeliğin 335’inci maddesinin birinci ve 3’üncü maddenin uygulanmasındaki farklılık giderilmeli.
  • Dönem dönem antrepolara getirilen, ağırlığı ve hacmi dolayısıyla kapalı yerlere alınamayan eşyanın, üstü açık sahalara konulması mecburiyeti var. Bu gibi talepler Gümrük Yönetmeliği’nin 534’üncü maddesine göre yapılmalı.
  • Antrepoda bekleyen dökme eşyadaki fire meselesi mevzuatta sadece Gümrük Yönetmeliği’nin 11 no’lu ekindeki ürünlerle sınırlı.
  • Gümrük Yönetmeliği’nin 522’nci maddesi dikkate alınmadan, tabiatından kaynaklanan fireler ile antrepo işleticilerinin kusur ve hatalarından hasıl olmayan kayıpların, Gümrük Yönetmeliği’nin 11 no’lu ekinde ayrıca belirtilmediğinden cezai müeyyide mağduriyete neden oluyor.

SORUNLAR KARŞILIKLI ANLAŞMAYLA ÇÖZÜLMELİ

Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Keskin, “Gümrüklerde sorun olması normal. Çünkü insan faktörü var işin içinde” dedi. Amaçlarının sorunları karşılıklı anlaşmayla çözmek olduğunu dile getiren Keskin, sektörün tüm fertlerinin aynı gemi içerisinde olduğunu, her türlü sıkıntıdan birlikte etkilendiklerini, ilerisi için sektörün itibarını daha da yükseltecek çalışmalar yürütmeleri gerektiğini kaydetti.

ULAŞIM İMKANI GELİŞTİRİLMELİ

İTO Meclis Üyesi Mehmet Metin Korkmaz, “Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi olarak en yoğun komitelerden biriyiz” dedi. Gümrüklerin pek çok sektörü yakından ilgilendirdiğini belirten Korkmaz, çözüme ulaşan çok sayıda sorun olmasına rağmen hâlâ sıkıntılarının devam ettiğini kaydetti. Korkmaz, şunları söyledi: “Bazı gümrüklerde yoldan kaynaklı sıkıntılar oluyor. Özellikle kış aylarında ulaşım sağlanamaz hale geliyor. Sıkıntımız aynı zamanda iş dünyasının da genel sorunu.”

ÖTV ZAMMI FOTOĞRAF SEKTÖRÜNÜ VURDU

Fotoğrafçılık Meslek Komitesi Meclis Üyesi Turan Kocaalp, “Sektörümüzde ÖTV’den kaynaklı ciddi sıkıntı yaşıyoruz” dedi. Kocaalp, bu durumu şöyle dile getirdi: “1 Temmuz 2008’de geçici olarak yürürlüğe giren ÖTV artışı, daha sonra kaldırılmadı ve halen devam ediyor. Bu durum sektörümüzde ciddi sıkıntı meydana getirdi. Çünkü kayıtdışı ithalat arttı. İnternet üzerinden ürün alan firmalar ile kayıt altında çalışan firmalar rekabet edemez hale geldi.”

30 Kasım 2015 Pazartesi

Etiketler : Sektörel