Küresel mal ihracatından aldığı payı 2021’de ilk kez yüzde 1’in üzerine çıkaran Türkiye’nin yeni hedefi yüzde 1.2’ye ulaşmak. Bu süreçte dış ticaretin tüm paydaşlarının etkisinin artacağı kaydedilirken, gümrük müşavirliğinin de kilit konumda olacağı belirtiliyor.



 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Dünya ihracatındaki payını 2021 yılında ilk defa yüzde 1 seviyesinin üzerine çıkaran Türkiye, bu alandaki başarısını artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1.2’ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı yüzde 2.1’e yükseltmeyi de planlıyor. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatının payını yüzde 50’ye, KOBİ’lerin ihracattaki payını yüzde 40’a çıkarmak da hedefler arasında. Dış ticaretin tüm paydaşlarının yeni hedeflerin başarılmasında da önemli bir rol oynayacağı kaydediliyor.  

 

YENİDEN KALKINMA

 

Hem bu hedefi hem de sektörün güncel durumunu değerlendirmek için İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi bir sektör toplantısı düzenledi. Cemile Sultan Korusu Tesisleri’ndeki toplantının başkanlığını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca yaptı. Açılış konuşmasında 6 Şubat depremlerinin ihracatta kritik bir konumda bulunan illeri derinden etkilediğini belirten Eyyüpkoca, “Ülkemizi tüm yönleriyle etkileyen felaket sonrasında yaraların sarılması ve bölge ekonomisinin yeniden kalkınması için kuvvetle çalışılıyor. Öyle ki, depremden en çok etkilenen 11 ilimizin ihracatının deprem öncesi seviyelere gelmesi, hatta bazı illerin bu seviyenin üstüne çıkması, ülkemizin ne kadar güçlü ve çevik bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

 

KAPSAMLI ETKİ

 

Küresel ihracatta yüzde 1 pay eşiğini aşan ve gün geçtikçe bu payı artırmayı hedefleyen Türkiye’nin dünya ticaretinde küresel bir güç olma yolunda da emin adımlarla ilerlediğine dikkat çeken Eyyüpkoca, şöyle konuştu: “Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında belirlenen ihracat, büyüme gibi birçok hedefe emin adımlarla yürürken Türkiye’nin ihracatta küresel bir güç haline gelmesi için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu açıdan Türkiye’nin söz konusu hedeflerini gerçekleştirebilmesinde gümrük müşavirlerimizin oynadıkları kilit rolün önemini de görüyoruz. Mesleğinizin gelişimi, dış ticaretimizin etkin bir şekilde sürdürülmesi ve ülkemizin kalkınması adına sağladığınız katkılar için teşekkür ediyoruz.”

 

AİLE BÜYÜYOR

 

Toplantıya, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Yavuz Korkmaz, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yapıcı da katıldı. Toplantıda, ayrıca Ticaret Bakanlığınca 2022 yılında gerçekleştirilen gümrük müşavirliği ve gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarında başarılı olanlara sertifikaları verildi. Yine toplantı kapsamında İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Başkanı Nizamettin Ağar ile Komite ve Meclis Üyeleri tarafından meslekte 40. ve 50. yılını doldurmuş sektör emektarları ile eğitmenlere de plaket takdim edildi.

 

TECRÜBE TAVSİYESİ

 

Mesleğe yeni adım atanlara tecrübelerden sürekli istifade etmeleri tavsiyesinde bulunan İTO Meclis Üyesi Bayram Doğan, şunları söyledi: “Meslek üstatlarımızdan çok şey öğrendik. Onlardan öğrendiklerimin de katkılarıyla bugün tarife hocalığı yapıyorum, alanımızda kitap yazıyorum. Genç arkadaşlarımız da meslek üstatlarından yeni şeyler öğrenerek kendilerini yetiştirecekler. Tecrübelerden istifade etmeniz, gelişiminiz için önemli. Sektörümüze verdikleri desteklerden dolayı İTO Başkanı Şekib Avdagiç’e, İTO Yönetim Kurulu Üyelerine ve İTO personeline de teşekkür ediyorum.”

 

LİMAN GİRİŞ KARTLARI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

 

Sektörün talep ve önerilerine değinen İTO Meclis Üyesi Serdar Keskin, liman giriş kartlarıyla ilgili sorunun devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Limanlar bizler için gümrüklü sahadır. Yani gümrük müşaviri ve gümrük müşavir yardımcısı izin belgesi olanlar limana girebilmeli. Yönetmeliğe eklenecek bir istisna maddesiyle çözüm öneriyoruz. Bir mülki idare amirden alınacak liman giriş kartı ortak olmalı yani giriş kartı her limanda geçerli kabul edilmeli veya çipli kart olmalı. Sorunun çözümü için takipçisiyiz. 5607 Sayılı Kanun ile ilgili gümrük müşavirlerini mağdur eden soruna da çözüm talebimiz var. 70 yaşla ilgili bir genelge var. 

 

70 yaşından gün alan meslektaşlarımızdan 3 yılda bir ‘Akıl sağlığı yerinde mi’ diye heyet raporu isteniyor. Bu, diğer mesleklerden istenmeyen bir şey. Yanlış bir uygulama olduğu için kaldırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca bu uygulama, Gümrük Kanunu ile de bağdaşmıyor.”

09 Ekim 2023 Pazartesi