Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Gümrük yükümlülüklerini sağlayan, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir, mali yeterliliği bulunan, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip olan, kendi oto kontrolünü yapabilen güvenilir firmalara, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) veriliyor. YYS belgesi, şeffaf ve güvenilir firmalara çeşitli kolaylıklar ve bazı imtiyazlar tanıyor.
YYS’nin tanıtılması için İstanbul Ticaret Odası’nda bir toplantı düzenlendi. Ticaret Bakanlığı’ndan yetkililerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu yaptı. Hazıroğlu konuşmasında, sınır kapılarında öncelikli geçiş avantajı sağlayan uygulamalardan daha fazla üyenin haberdar olmasının önemine işaret etti. İTO’nun, ticaretin geliştirilmesi ve üyelerin desteklenmesi için birçok faaliyet gerçekleştirdiğini kaydeden Hazıroğlu, Ticaret Bakanlığı yetkililerine de Oda’nın bu tür çalışmalarına desteği için teşekkür etti.
Toplantıda YYS’yi tanıtan Gümrükler Genel Müdürlüğü Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Başkanı Meriç Kelleci, şunları söyledi: “Şu anda 686 YYS firması bulunuyor ve bunların 336’sı İstanbul’da kayıtlı. YYS firmaları, 120 milyar dolarlık ithalat ve 70 milyar dolarlık ihracat işleminin sahibi.”
Kelleci, YYS olmanın, daha kolay ticaret ve süreden tasarruf için büyük avantaj sağladığını belirterek, “İhracat yerinde gümrükleme için öncelikle YYS olmak önemli” dedi.
YYS NE SAĞLIYOR?
Kelleci’nin yaptığı sunuma göre, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün kazandırdığı bazı avantajlar şunlar:
* Daha kolay yasal ticaret
* İşlem sürelerinin ve beklemelerin kısalması
* Maliyetlerin azalması
* Eşyanın hızla üretime sunulması
* Uluslararası rekabet gücü artışı
* Gümrüklerde iş yoğunluğunun azalması ve daha riskli işlemlere yoğunlaşabilme imkanı
NELERE BAKILIYOR?
YYS için yurt çapında 8 gümrük bölge müdürlüğüne başvurulabildiğini belirten Kelleci, “YYS’ye başvurmak için Türkiye’de yerleşik, en az 3 yıldır faaliyette, son 1 yılda en az 100 beyanname düzenlemiş olmalı. YYS için başvuracak firmaların, başvuru öncesinde dolduracağı soru formu var. Burada kayıtların nasıl tutulduğu, kontrollerin nasıl yapıldığı, sistem ve personel güvenliğinin nasıl sağlandığı soruluyor” dedi.
Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, yetkilendirilmiş yükümlülerin eşyası, eşyanın özelliğine bakılmaksızın (dökme eşya, büyük hacimli eşya gibi) geçici depolama yerleri ve antrepoya alınmadan, gümrük gözetimi altında sahibine teslim ediliyor. Burada vergilerin teminata bağlanması şartı bulunuyor.
İTHALATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME
Ayrıca ithalatçı firmalar, eşyayı ithalat gümrük müdürlüğüne sunmaksızın, ithal işlemlerini kendi tesislerinde gerçekleştirebiliyor. Uygulamada Kapıkule’den izinli alıcılar malı alıp ithalatçının tesisine götürebiliyor. Bunun için gerekli şartlar şunlar:
* YYS1 olmak
* 5 milyon dolar fiili ihracat gerçekleştirmek
* İmalatçı olmak
* Teminat göstermek (500 bin Euro)
TAŞIT ÜSTÜ İŞLEM
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı en büyük 1000 ihracatçı firma listesini incelediklerinde bunlardan sadece 277’sinin YYS belgesine sahip olduğuna dikkat çeken Meriç Kelleci, “İhracatta en başlarda olan firmaların çoğu bu belgeyi almamış. Gelecek projeksiyonu için bu yönde çalışmanızı tavsiye ederiz. Firmalarınızın itibarı açısından da prestij kazandıracak bir statü” dedi.
Yakın zamanda Onaylanmış Kişi Statüsü (OKS) ile YYS’ler arasındaki uygulama farkının daha belirgin hale geleceğini belirten Kelleci, “Taşıt üstü işlemlerde belli kısıtlamalar, YYS olmayanları daha çok etkileyecek” bilgisini paylaştı.
İZİNLİ GÖNDERİCİ
Toplantıda, ayrıca Ticaret Uzmanı Mustafa Özgün, izinli gönderici konusunda bir konuşma yaptı. Özgün’ün paylaştığı bilgiye göre, izinli göndericilerin avantajları şunlar:
* Kapsamlı teminatta indirim
* Sınırlarda öncelikli geçiş ve hızlı teslimat
LOJİSTİKTE HAKSIZ REKABET PROBLEMİ
YYS toplantısını takip eden lojistikçiler, izinli gönderici uygulamasının kendilerine zarar verdiğini dile getirdi. Avrupa ülkelerine gönderdikleri TIR’lar 6-7 gün beklerken, birçok yabancı plakalı TIR’ın beklemeden geçtiğini belirten lojistik sektörü temsilcileri, “YYS’li firmalara bu şekilde ayrıcalık vermek, haksız rekabet oluşturuyor. Üstelik bu ayrıcalık, yabancı plakalı araçlar tarafından kullanılıyor. Bu da milli filoların aleyhine oluyor. Beklemeler nedeniyle çalışacak şoför bulmak çok zor hale geldi. Bu durumun, haksız rekabete sebep olmayacak şekilde düzeltilmesine ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
EKSİK BELGEYLE BEYAN
Dış ticaret işlemlerinde eksik belgeyle beyan konusunun karıştırıldığını belirten Daire Başkanı Meriç Kelleci, “Aslında belgenin var olması gerekiyor” dedi. Kelleci’nin paylaştığı bilgiye göre; YYS belgesine sahip kişilerce, tescilde sunulamamış belgenin, gümrük beyannamesinin tescil tarihinden itibaren bir ay içinde beyannamenin tescil edildiği gümrük müdürlüğüne ibraz edilmesi gerekiyor.
Bu kapsamdaki belgeler şunlar:
* Fatura
*
A.TR dolaşım belgesi
* Menşe ispat belgeleri
* Navlun makbuzu ve sigorta poliçesi
* İşlenmiş tarım ürünleri analiz sonuç raporu
17 Temmuz 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba