Gümrük Birliği’nde güncelleme milli geliri artıracak

Giriş: 29.12.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi noktasında dört farklı alternatiften oluşan etki değerlendirmesi analizi yaptırdıkları belirtti.Zeybekçi bu alternatifleri şöyle açıkladı: “Birinci alternatif; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ama tarımda tedbirli davranılması, yüzde 50 bir açılım sağlanması. İkinci alternatif; Gümrük Birliği’nin tarım, hizmetler ve kamu alımları dahil tam anlamda güncellenmesi.Her alternatifte karar alma mekanizmalarında yer almak ve üçüncü ülkelerde imzalanacak serbest ticaret anlaşmalarına (STA) otomatik taraf olmak var. Üçüncü alternatif; Gümrük Birliği’nin kapsamlı bir STA’ya dönüştürülmesi, dördüncüsü ise mevcut Gümrük Birliği’nin olduğu gibi sadece tek başına sanayi ile STA’ya dönüştürülmesi.”

EN KAZANÇLISI İKİNCİ

Zeybekçi, “Sadece ikinci alternatiften yola çıkarak yapılan etki analizine göre, bu alternatif ile 2030’a gelindiğinde Türkiye’nin GSYH’sinde yüzde 2’lik ek bir artış sağlanacak” dedi. Zeybekçi, bu sayede ihracatın artış hızında yüzde 24.5, ithalatın artış hızında ise yüzde 23 bir artış yaşanacağını söyledi.

2018’de BİTMELİ

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi noktasında 2017 sonunda önemli bir noktaya gelmek niyetinde olduklarını belirten Zeybekci, “Bitirmek de diyebiliriz ama önemli bir noktaya gelmek istiyoruz. 2017’de maksimum 2018’de tamamlamamız gerekiyor çünkü dünyada Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması gibi bazı süreçler çok hızlı ilerliyor” diye konuştu.