Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN - BARIŞ CABACI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) 140. Yıl Özel Ödülleri Töreni’ndeki konuşmasında, büyüyen Türkiye’nin uç beylerinin, ticaret insanları, iş dünyasının paydaşları olduğunu söyledi. İTO’nun Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği törene katılan ve özel ödülleri alanları tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke için üreten, katma değer sağlayan, istihdam oluşturan iş insanlarının her birine teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törendeki konuşmasına 2017’de vefat eden İTO’nun eski Başkanı İbrahim Çağlar’a Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Erdoğan, bugüne kadar İTO nasıl bir olduysa, nasıl beraber olduysa, bundan sonra da aynı birliğini, kardeşliğini yürütmesinin İstanbul’a ve İTO’ya çok şeyler kazandıracağına inandığını vurguladı.
GELECEK MİSYONU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Bu güzide kurumumuz, ülkemizin geleceğine adanmış bir misyonla faaliyetlerini sürdürüyor. Dersaadet Ticaret Odası olarak başlayan çalışmalarını, İstanbul Ticaret Odası olarak sürekli geliştirerek devam ettiren bu kurumun tarihi, aslında bir anlamda da ülkemizin serencamıdır. Türkiye hangi badirelerden, hangi dönüşümlerden geçtiyse İstanbul Ticaret Odası da benzer gelişmeleri yaşamıştır. Ülkemizdeki pek çok kurum gibi İstanbul Ticaret Odası da merhum Sultan II. Abdülhamid Han’ın ülkemize kazandırdığı bir değerdir. Abdülhamid Han’ı rahmetle anmak, hepimizin boynunun borcudur.”
HAMLELERİN MEYVELERİ
Koronavirüs salgını döneminde iş dünyasının bu krizden en az seviyede etkilenmesi için İstanbul Ticaret Odası ile etkin çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Şekib Avdagiç’in bu süreçte gösterdiği gayretin ve yaptığı fedakarlıkların bizzat şahidiyim. Bunun yanında Şekib Bey’in İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nden Teknopark İstanbul’a kadar ülkemize kazandırdığı pek çok eseri de yakından takip ettik. İnşallah önümüzdeki dönemde de Şekib Bey ile bu çalışmaları hep daha ileriye taşıyarak devam ettireceğimize inanıyorum. Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası gayretlerimizde en büyük desteği yine İstanbul’dan ve elbette İstanbul Ticaret Odamızdan bekliyoruz. Artık ülkemize son 20 yılda kazandırdığımız eser ve hizmet altyapısının, demokrasi ve kalkınma hamlelerinin meyvelerini toplama vaktidir.”
DÜŞÜK FAİZLE YATIRIM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Ben şimdi buradan haber veriyorum. Diyorum ki, karşımda yatırımcılar var, sizlere sesleniyorum. Gelin, başta kamu bankaları olmak üzere, düşük faizle sizleri yatırıma davet ediyorum. Çünkü düşük faizle aldığınız krediyle yapacağınız yatırımlar ne yapacaktır? İstihdam sağlayacaktır. Ne yapacaktır? Üretim sağlayacaktır. Ne yapacaktır? İhracatı arttıracaktır ve cari fazlayı da lehimize döndürecektir. Biz buna var mıyız? Bu konuda kararlı mıyız? Kararlıysak, biz de sizin yanınızdayız.”
TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ
İktisadi alanda pek çok saldırıyla, oyunla da mücadele ettiklerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Ekonomimiz bu saldırılardan nasibini almıştır. Önceleri uluslararası finans mekanizmaları üzerinden sinsice yürütülen saldırılar, 2018 Ağustosundan itibaren açık bir meydan okumaya dönüşmüştür. Türk ekonomisini bu çalkantılı süreçten geleneksel yöntemlerle kurtarmanın mümkün olmadığını gördük. Bu tablo karşısında aslında çok önceden başlatmamız gereken alternatif bir ekonomi politikasını süratle hayata geçirdik. Zaman içinde küresel gelişmelere ve ülkemizin ihtiyaçlarına göre geliştirerek sürdürdüğümüz Türkiye Ekonomi Modeli’nin hedefi, ülkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmek olmuştur.”
HAKLI ÇIKTIK
İstihdam ve üretim odaklı temel bir tercihte bulunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğru yaptığımıza da yürekten inanıyoruz. Bu süreçte hiç arzu etmediğimiz seviyelere çıkan enflasyon meselesini de inşallah önümüzdeki şubat ayından itibaren önce makul düzeylere indireceğiz, sonraki yıllarda da enflasyonu olması gerektiği gibi tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce salgının, ardından Rusya-Ukrayna savaşının dünyadaki tüm dengeler gibi ekonomik işleyişi de kökünden sarstığına işaret ederek, “Ülkemizi uyguladığı ekonomik model sebebiyle en ağır şekilde eleştirenler bile geldiğimiz noktada bizimle aynı çizgiye yönelmişlerdir” şeklinde konuştu.
İTO’NUN BİR PARÇASI OLMAKTAN GURURLUYUM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İTO’nun, ticari düzenlemelerin hazırlık aşamasına katkı verdiğini belirterek, “İstanbul Ticaret Odası, aynı zamanda kurucu vasfıyla da tebarüz etmiş bir müessesedir. Bizim de hayata atıldığımız dönemlerde yaptığımız işler vesilesiyle bir parçası olmaktan gurur duyduğumuz Odamızla siyaset ve hükümet görevlerimiz dönemlerinde de hep birlikte yol yürüdük. Üyelerinin hak ve menfaatlerini korumanın yanında eğitim ve kültür başta olmak üzere pek çok alandaki hayırlı hizmetlerini yakından bildiğimiz Odamız, bugün de aynı anlayışla yoluna devam ediyor” dedi.
FAİZE DAYALI POLİTİKALAR ÇÖKTÜ
Küresel finansal duruma dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Yıllardır ülkemize ve pek çok gelişmiş ülkeye dayatılan faiz, enflasyon, kur dengesi teorilerinin aslında hiçbir soruna çözüm sağlamadığını bizzat bu işin sahipleri de ikrar ediyor. Dikkat ederseniz, enflasyonu faiz oranlarını arttırarak kontrol altında tutma yaklaşımı artık hiç kimse tarafından dile getirilmiyor, getirilse de ciddiye alınmıyor. Gelişmiş ülkeler dahil hiçbir devlet, eski modelin vaaz ettiği şekilde davranarak ekonomisini durgunluğa sokmayı ve böylece ortaya çıkacak sosyal sorunlarla boğuşmayı göze alamıyor.”
İŞ DÜNYASINA 5 MÜJDE
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İTO’ya gelmişken iş insanlarıyla bazı müjdeleri paylaşmak istediğini belirterek, şunları söyledi:
1. Çalışanlara ödenen yemek bedeli vergi istisnasını, temmuz ayından itibaren 34 liradan, 51 liraya çıkardık. Yılsonunda yeniden değerleme oranına göre bu rakamı tekrar belirleyeceğiz.
2. Yemek ödemelerinde restoran ve lokantalarda yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Artık çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecek.
3. İşverenlerin 2023 Nisan ayı sonuna kadar çalışanlarına yapacakları elektrik, doğalgaz ve ısınma gideri desteklerinin 1.000 liraya kadar olan kısmını hem gelir vergisinden hem de sigorta prim kesintisinden muaf tutuyoruz.
4. Yurt dışındaki inşaat, bakım, onarım, montaj gibi işler ve teknik hizmetlerde Türk vatandaşlarını çalıştıran işletmelerimiz, bu çalışanları için gelir vergisi ödemeyecek.
5. Vatandaşlarımızı hayat pahalılığı karşısında ezdirmeyeceğiz. Küçük esnafa destek konusunda adımlar atacağız ve onları da güçlendirmeye gayret edeceğiz.
İstanbul markasını parlatanlara özel ödül
İstanbul Ticaret Odası’nın 140. Yıl Özel Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende, restorasyon, kültür-sanat, turizm, teknoloji, girişimcilik ve dönüşüm alanında İstanbul markasını daha ileri taşıyacak çalışma yapanlar ödüllendirildi. Ödülleri, törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), kuruluşunun 140. yıl dönümünü özel bir ödül töreni ile kutladı. Haliç Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen İTO 140.Yıl Özel Ödülleri törenine, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve iş insanları katıldı.
Sunumunu spiker Cem Öğretir’in yaptığı ödül töreni, müzik şöleniyle başladı. Ardından restorasyon, kültür-sanat, turizm, teknoloji, girişimcilik ve dönüşüm olmak üzere 6 kategoride ödüller sahiplerini buldu. Ödüller sahiplerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.
TÜRK YÜZYILI
Törenin açılışında konuşan İTO BaşkanıAvdagiç, Sultan II. Abdülhamid’in sanayileşmiş ve kalkınmış Türkiye hayalini gerçekleştirmek üzere kurulan Dersaadet Ticaret Odası olarak, o günden bugüne Türkiye ekonomisinin gelişmesi için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.
Türk özel sektörünün güçlü olması için çalıştıklarını belirtenAvdagiç, üretici ve tüccarların gündemine; ithal mallar almak yerine yerli mallar üretmeyi, ihracatı artırmayı, yeni dış pazarlar bulmayı getirdiklerini vurguladı. Avdagiç, “Türkiye ekonomisini yeni bir eşiğe taşıyan, 21. yüzyılı Türk yüzyılı yapmanın yerli ve milli bir üretimle mümkün olduğu bilinciyle ilerlemek milli bir görev” diye konuştu
İSTANBUL’UN POTANSİYELİ
Türkiye’nin ve İTO’nun 20 yılda hızla büyüdüğünü, girişimcilerin cesaretle iş yaptığını belirtenBaşkan Avdagiç, “2001’de en büyük ekonomik yıkımdan çıkan Türkiye, 2008 küresel krizini aşarken, 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminde tek yürek olurken, pandemiden en az etkilenen ülkelerden biri olma başarısı gösterirken, İstanbul tüccarı tüm sorunlarda inisiyatif aldı, birlik ve beraberliğimize sahip çıktı” diye konuştu.
İstanbul ekonomisi büyüdükçe Türkiye’nin daha da ilerlediğini vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti: “Türkiye, dünya liginde yükseldikçe İstanbul’un potansiyeli daha da arttı. İstanbul’u merkez kabul edip İstanbul ve Türk iş alemi için dünyanın her köşesinde faaliyette bulunuyoruz. İstanbul’a değer katıp, markasını parlatanlara hakkını teslim edip ödüllendirmenin gerekliliğine inandık. Bu amaçla da 140. yılımızı, 140. Yıl Özel Ödülleri ile kutlamak istedik.”
İPEK YOLU’NUN MERKEZİ
Konuşmasında, “Türkiye’nin Pekin’den Londra’ya modern İpek Yolu’nun merkezinde olacağını hiç düşündünüz mü?” diyen Avdagiç, Türkiye ve İstanbul’un durumunu şöyle değerlendirdi: “İhracatın 250 milyar doları aşabileceğini, Türkiye’nin kendi otomobilini, kendi tankını, kendi helikopterini, kendi taarruz uçağını, kendi İHA’sını yapabileceğini aklınızdan hiç geçirdiniz mi? Son 20 yılda ekonomik büyümeye üretim tarafından en yüksek katkının sanayi sektöründen geldiğinin farkında mısınız?”
İTO Başkanı Avdagiç, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye 2021 yılı itibarıyla satın alma gücü paritesine göre Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık’ın ardından Avrupa’nın 4. büyük ekonomisi oldu, bu durumu unuttunuz mu? Rusya-Ukrayna savaşında ara bulucu, Doğu Akdeniz’de mavi vatanın ve doğalgaz haklarımızın savunucusu, Şangay Beşlisi’nde yeni ufuklar için hedefler oluşturan bir Türkiye olabileceğini düşünebildiniz mi?”
Avdagiç, Türkiye’nin menfaatlerini her şeyin üzerinde tutması gerektiğini vurgulayarak, böyle bir anlayışın yanında olmayı tarihi bir görev ve 140 yıllık mesuliyetin gereği olarak gördüğünü belirtti.
BAYRAĞI DAHA YUKARI TAŞIYACAĞIZ
Avdagiç, Türkiye’nin maruz kalan ülke olmaktan çıkıp aktör ülke olmasının, iş dünyasının göğsünü kabarttığını ifade ederek, “700 bin işletme ve onların 1.5 milyonu aşkın sahibi ve ortağı ile Türkiye’nin en büyük Odası, dünyanın ise en büyük Odalarından biri olarak ve 140 yılın birikimiyle şunu vurgulamak istiyorum. Biz amasız, fakatsız bir şekilde, yerli ve milli ekonomiyi sarsılmaz bir şekilde inşa edenlerle beraber yürümeye devam edeceğiz” dedi.
Türkiye ekonomisinin tüm aktörlerinin dinamik yapısıyla küresel ekonomideki yerini daha da yukarı taşıma ve karşı karşıya kaldığı tüm güçlükleri yenme gücüne ve potansiyeline sahip olduğuna işaret edenAvdagiç, Türk özel sektörü olarak bayrağı daha da yukarı taşımanın azim ve gayretinde olduklarını kaydetti.
İTO’NUN 140. YIL ÖDÜLLERİ
TEKNOLOJİ ÖDÜLÜ
Türk havacılık ve savunma tarihine altın harflerle adını yazdıran merhum Özdemir Bayraktar, ödüle lâyık görüldü. Ödülü, Bayraktar’ı temsilen Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar teslim aldı.
RESTORASYON ÖDÜLÜ
Fatih Belediyesi’nin Osmanlı ve Bizans mimarisini bir arada yaşatan Yedikule Zindanları restorasyonuna verildi. Ödül, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’a takdim edildi.
TURİZM ÖDÜLÜ
Galataport Projesi, İstanbul’a dünya standartlarında bir kruvaziyer limanı ve yeni kültür destinasyon alanı sunması ile turizm dalında ödüle lâyık görüldü. Ödül, Doğuş Grubu Başkan Yrd. Gür Çağdaş’a takdim edildi.
GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ
Yenilikçi anlayışıyla laboratuvar ortamında elmas üretmeyi başaran Appsilon şirketi ödüle lâyık görüldü. Ödülü, şirket adına Oğuzhan Karakaya aldı.
DÖNÜŞÜM ÖDÜLÜ
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin 15 bin eserini İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile kalıcı hale getiren Rektör Prof. Dr. Handan İnci Elçi, ödüle lâyık görüldü.
KÜLTÜR-SANAT ÖDÜLÜ
Tarih bilincini görkemli yapımlarla yeni neslin ve Türkiye’nin gündemine taşıyan Bozdağ Film lâyık görüldü. Ödül, Bozdağ Film Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bozdağ’a verildi.
03 Ekim 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar