Güçlü sistem dengeyi getirecek

Giriş: 06.07.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

TRT Haber’de yayınlanan Ekonomi 7/24 programına katılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından yeni ekonomi yönetiminin yurtiçi ve yurtdışındaki piyasalara vereceği olumlu mesajın çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Avdagiç, yeni dönemde gıda fiyatlarının ve döviz kurlarının daha dengeli bir noktaya gelmesini beklediklerini de kaydetti.

KAMU ALIMLARINDA YERLİLİK

Necmettin Batırel’in sorularını yanıtlayan Avdagiç, kamu alımlarında yerli ürünlere öncelik verilmesi konusundaki düşüncelerini paylaşarak, şunları söyledi: “Cari açığın düşürülmesine yapacağı katkı çok açık. Görülmeyen unsurlar da var. Yerli üretim yaptığınız zaman istihdamı artırıyorsunuz. İstihdam ile beraber çalışanlara ücret ödüyorsunuz, çalışanların yurtiçinde harcayacağı para artıyor. Bu, birbirini olumlu yönde tetikleyen bir mekanizma haline geliyor. Bir taraftan cari açığa katkı sağlıyor, ithalat azalıyor, yurtiçinde üretim artıyor, diğer taraftan istihdamdan dolayı Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü ve refahı artıyor.”

KANADA’DAN SONRA İKİNCİYİZ

‘Yerli üretim acaba yabancının yerini tutacak mı?’ şeklinde bir endişenin gereksiz olduğunu da belirten Başkan Avdagiç, şu örneği verdi: “Türkiye şu anda yılda 2 milyona yakın taşıt üretiyor ve ürettiği taşıtların yüzde 82’sini ihraç ediyor. Üretilen taşıtların ihracat oranlarına bakıldığı zaman, Türkiye oransal olarak Kanada’dan sonra ikinci en büyük ülke. Beyaz eşyada da bu şekilde. Türkiye’nin global şirketleri var. Bu tip önemli ürünleri dünyaya pazarlama kabiliyetine sahip bir ülkenin böyle bir hamle olması durumunda yine aynı kalitede tüketicilerin beklentisini karşılayacak ölçüde üretim yapması mutlaka beklenmeli.”

Kamu alımlarında yerli ürünlere öncelik verilmesi konusunda ilave bir taleplerinin olduğunu açıklayan Avdagiç, “Yap-İşlet-Devret projelerinin inşasında mutlaka yurtiçi kaynaklardan malzemeler ve komponentler tedarik edilmeli. Onlar şu anda bu kapsamın dışında. Yap-İşlet Devret projelerinin inşasında mutlaka daha fazla yerli malzeme kullanılmalı” dedi.

Tüketici fiyatlarında haziran ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 15.39 seviyesine yükselmesi konusundaki soruyu da cevaplayan Avdagiç, şöyle konuştu: “Bu hafta yeni Bakanlar Kurulu açıklanacak, ekonomi takımı da ortaya çıkacak. Ekonomi takımının yurtiçi ve yurtdışındaki piyasalara vereceği olumlu mesaj ve güven çok önemli. Ayrıca şu anda gıda fiyatlarının tepe yaptığı dönemdeyiz. Önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarının daha stabil bir noktaya gelmesi, döviz kurlarında da daha dengeli ve stabil bir döneme girmemizle birlikte bu rakamların daha yönetilebilir bir noktaya geleceğinin beklentisi içindeyiz.”

KOSGEB DESTEKLERİ ARTMALI

KOSGEB’in KOBİ’lere sağladığı teşviklerin memnuniyet verici olduğunu ve daha da artırılması gerektiğini ifade eden Başkan Avdagiç, “Özellikle finansman maliyetinin ve dış kaynak kullanımının bu kadar yüksek olduğu dönemde bu teşviklerin önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Finansmana ulaşma konusunda güçlük çeken KOBİ’ler için KOSGEB destekleri çok önemli. Bizim bir talebimiz de KOBİ’lere KOSGEB’den tahsis edilen mali kaynakların daha da artırılması” diye konuştu.

TASARRUF ÖNCELİKLİ OLMALI

“Türkiye’nin üretim, yatırım ve büyüme oranlarının yükseltilmesi konusunda kaynakları nereden bulabileceği” şeklindeki soruya cevap veren İTO Başkanı Avdagiç, şu öneride bulundu: “Türkiye’de tasarruf oranları çok düşük; toplum olarak tasarruf oranlarını yükseltmemiz gerekiyor. Türkiye’de, gelirden tasarrufa pay ayırma oranı dünyanın yaklaşık yarısı seviyesinde. Bunu mutlaka artırıp içeriden bir kaynak oluşturmamız gerekiyor. İnsanlar tasarruf ettiği zaman bunu birtakım yatırım araçlarına götürecek veya dönüp kendi işine sermaye olarak ilave edecek. İkinci önerim; Türkiye, dışarıdan sadece sıcak para değil, doğrudan yabancı sermaye yatırımı konusunda çalışmalarını hızlandırmalı. Türkiye, geçmiş yıllarda yıllık 22-23 milyar dolara çıkan doğrudan yabancı sermaye yatırımı sağlamıştı. Yeni Bakanlar Kurulu ve ekonomi ekibinin kurulmasına bağlı olarak daha da olumlu bir hava yakalayabileceğimiz kanaatindeyim.”

CUMHURBAŞKANI YABANCI YATIRIMCIYA GÜVEN VERİYOR

Doğrudan yabancı yatırımların gelmesinde gözlemlerini paylaşan Şekib Avdagiç, şöyle konuştu: “Mesela Sayın Cumhurbaşkanımız, önemli yabancı yatırımcıların CEO’larıyla doğrudan görüşme yapıyor. O insanların, Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşüp ondan birtakım güvence almaları, karar verme mekanizmalarını olumlu etkiliyor. Bu, bir proje olarak hayatımızda olmalı. Yabancı yatırımcı, Türkiye’ye gelmeye karar verdiği zaman diğer yatırımcıları da cesaretlendirmiş oluyor. Dolayısıyla öncelikli hedeflerimizden biri de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının miktarını ve sayısını artırmak olmalı.”

HAZİRAN ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, Haziran 2018 itibarıyla Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 9.79, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 12.34 artış gösterdi. İstanbul’da haziranda bir önceki aya göre perakende fiyatlarda yüzde 1.27, toptan fiyatlarda da yüzde 1.4 artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayına göre ise perakende fiyatlarda yüzde 12.15, toptan fiyatlarda da yüzde 16.34 yükseliş yaşandı.