Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Bireylerin göz sağlığını korumak ve hayat konforunu artırmak için hizmet veren gözlükçülerle optisyenler, ‘birlik’ olma yolunda yeni bir aşamaya ulaştı. 2017’de TBMM’de kabul edilen torba kanun, optisyen ve gözlükçülerin kamu kurumu niteliğinde Oda ve Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği kurmalarına imkan sağlamıştı. Kanunun çıkmasının ardından yapılan yönetmelik hazırlama çalışmalarından sonra sektör mensupları, İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Toplantıda, birlik kuruluş çalışmaları, mevzuat, sektördeki gelişmeler ve çözüm önerileri tartışıldı. Toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık yaptı. Yaşık, İTO’daki meslek komiteleri içinde en aktif çalışan gruplardan birinin Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi olduğunu vurguladı. Yaşık, Meclis Üyesi Numan Hocaoğlu’nun gayretlerine dikkati çekti.
KATILIM ARTMALI
Toplantının oturum başkanlığını yürüten İTO Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Numan Hocaoğlu da sektör mensuplarının yeni dönemde yapılacak çalışmalara katılmalarının kendi menfaatlerine olduğunu vurguladı. İTO’da komiteye kayıtlı bin 200 gözlükçü ve 400 kadar saatçi olduğunu kaydeden Hocaoğlu, “Kaçınılmaz bir gerçek var; sektörde hizmet verenler eğer bu mesleği yapmak istiyorsa her bir meslektaş bu çatı altında toplanacak” diye konuştu.
ZAMAN KAYBEDİLDİ
İTO Meclis Üyesi Orhan Küreli ise şunları söyledi: “Sağlık hizmeti veriyoruz. Toplumu da etkileyen bir hizmet bu. Dolayısıyla bizim de meslek mensupları olarak daha güçlü ve daha düzenli olmamız lazım. Birlik kurma çalışması bu sebeple çok önemli. Artık herkesin katılımıyla, mümkün olduğunca ortak akıl yoluyla sorunlarımızı çözeceğiz.”
Sektörün özellikle 2004’ten beri geriye gittiğini, güneş gözlüğünün artık işportada bile satıldığını ifade eden Küreli, “Lens satışında ise mevzuat bizi zorluyor. Bir araya gelip, sorunlara disiplin ve birlik halinde çözüm bulalım” diye konuştu.
BU BİR MİLAT
Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Başkanı Turgut Vardi ise “Artık geçmişten farklı bir döneme girdik. Birlik genel kurulunu yaparak gerçek anlamda birlik olma zamanı. Artık disipline olup ortak bir duruşla mesleğimizi ve işyerlerimizi daha saygın bir hale getireceğiz” dedi.
1477 GÖZLÜKÇÜ
Birlik oluşturulmasının bir milat olduğunu kaydeden Vardi, “İstanbul’da bin 477 gözlükçü var. Trakya ile bin 629 gözlükçü ile en büyük üyeye sahip Oda konumundayız. Acilen kurmamız gereken birçok komisyon var” diye konuştu.
ÜYELİK ZORUNLU
Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Özmutlu, yaptığı konuşmada, “Kamu kurumu niteliğinde Oda olunduğu zaman meslektekilerin üç ay içinde üye olması zorunlu. Bu şekilde her üyenin meslek birliğine katkısı da faydalanması da eşit olacak” dedi.
SEKTÖRE YENİ DİSİPLİN
Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Genel Sekreteri İlker Ayaz, sektördeki kampanyalara dikkat çekti. Ayaz, “Kampanyaların ne tarihi belli ne de hangi markaların dahil olduğu. Yüzde 50 indirim denildiğinde bu ölçülebilir bir şey değil. Bunu belli kriterlere göre yapmalıyız” diye konuştu. Ayaz, şöyle devam etti: “İş yerinin açık tutulacağı günler ve çalışma saatlerinin düzenlenmesine hakkaniyet açısından da ihtiyaç var. Artık ‘optisyeniz’ diyorsak belirli kriterlere göre çalışmayı kabullenmeliyiz.”
TÜRK OPTİSYEN GÖZLÜKÇÜLER BİRLİĞİ’NİN YETKİLERİ
Birlik, kamu kurumu niteliğinde Oda olarak şu yetki ve sorumluluklara haiz olacak:
10 Mayıs 2019 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı