Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Gözlükçülük sektöründe pandemi döneminde yaşanan problemler ve sektörün durumu, online toplantıyla tartışıldı. İstanbul Ticaret Odası’nın Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi üyelerinin ve sektördeki derneklerin yetkililerinin katıldığı toplantıda ithalat, imalat ve perakendede yaşanan problemler ve çözüm yolları konuşuldu.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, toplantıda yaptığı konuşmada, “Sektöre ilişkin problemlerin başında kayıt dışı ürünler ve standart dışı üretim geliyor. Taklit ürünleri piyasadan çekmezsek, markalı ve kaliteli ürünler pazarında daralma yaşanması kaçınılmaz olacaktır” dedi.
TANITIM GRUBU
Moderatörlüğünü Komite Başkanı Şahap Sabri Tuzal’ın yaptığı toplantıda konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, internet üzerinden satışın hemen her alanda arttığına dikkat çekerek, bu sektörde de iş planlarının bu durum göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini vurguladı. Avdagiç, ayrıca sektör için ihracat tanıtım grubu oluşturulması konusunun görüşülmesinde fayda olduğunu belirtti. Avdagiç sektörün dış ticaretiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “İlk dört ayda ithalatın 109 milyon dolar, ihracatın 12 milyon dolar olduğu görülüyor. Yıl sonu tahmini ise ithalatın 300 milyon, ihracatın 34 milyon dolar olacağı yönünde. Üretim ve ihracatta artıştan umutluyuz. Ümit ederiz ki, devletin vereceği teşviklerle dış ticaretteki makası kapatma imkanı buluruz.”
VERGİ VE KUR ARTIŞI
Toplantının devamında konuşan İTO Meclis Üyeleri, reçete sayılarının dibe vurduğunu söyledi. Sektör temsilcileri, “Reçete üretilmezse, sektörün iş yapıp ayakta kalma şansı yok. 2019’da 6.5 milyon reçete üretildi, SGK, 400 milyon lira ödeme yaptı. 2020’de reçete sayısı 4 milyona, ödeme ise 300 milyona indi. Bu şartlarda perakendede yüzde 40’lık bir daralma yaşandı. Diğer taraftan Uzakdoğu’dan ithal edilen ürünlerin her biri için 5-10 dolar vergi ödeniyor. Bu, ithalatçıyı ve perakendeciyi zorluyor” dedi.
İŞLETME BİLİNCİ
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Başkanı Ergün Karaçanak da sektörün pandemi sürecinde aldığı yarayı, tedarikçisinden perakendecisine birlik içinde hareket ederek onarabileceğini vurguladı. İşletme bilincine dikkat çeken Karaçanak, “Gelir ve gider tablosu takip edilmeli. Firmaların çoğunun işletmede sermaye yönetimi konusunda eğitime ihtiyacı var, bu yönde çalışacağız Ayrıca kamu spotları hazırlanmalı, göz muayenesinin ve doğru gözlüğün önemi anlatılmalı” dedi.
ÜRETİMDE DÖRDÜNCÜ
Türkiye Gözlük Sanayicileri ve İmalatçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Balcı ise ek vergiler ve taban fiyat uygulamasının ardından Türk gözlük sanayinin adet bazında büyüdüğünü söyledi. Balcı, “Türkiye, gözlük çerçevesi üretiminde (adet bazında) dünyada dördüncü sıraya yerleşti. Fiyat bakımından avantajımız var. Ancak yerli sanayinin markalaşmak, niteliği ve niceliği artırmak konusunda problemleri var. Ayrıca sayısı giderek artan kaçak ürünler sektörü çok etkiliyor” diye konuştu.
Grup Mağaza Zincirlerinin CEO’su Semih Saraçoğlu da, dizayn ve markalaşmaya dikkat çekerek, “Üretmek, tek başına yetmiyor. Tasarım, moda, marka daha önemli hale geldi. Öte yandan, ‘ithalatı durdur, imalatı artır’ modeli faydalı değil. Çünkü ticaretini ithalat üzerine kurmuş firmalarımız var. İmalat, daha farklı proseslerle desteklenmeli. Ancak devlet teşvikinin şekli değişmeli. Böylece başarılı oluruz” dedi.
UZAKTAN EĞİTİM
Bahçeşehir Üniversitesi Optisyenlik Bölümü Öğretim Üyesi Osman Keleş, pandemi döneminde derslerin nasıl verildiğini anlattı. Keleş, “Normalde okulda uygulamalı eğitim, laboratuvar, cam kesme, ölçme, el aletlerini kullanma çalışması yapıyoruz. Pandemide uygulama yapamadık. Ancak başka tarafta başarılı olduk. Camın reçetesi geldiğinde, numaraların, notların okunması, hangi camın hangi çerçeveye uygulanacağı, hastanın gözlüğü hazırlanırken hangi işlemlerin yapılacağını anlatma açısından çok zamanımız oldu” diye konuştu.
İstanbul Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Ay ise okullardan her yıl 2 bin 500 öğrencinin optisyen olarak mezun olduğunu, ancak 8 bin 400 optisyenlik müessesesi bulunduğunu belirtti. Toplantıda ayrıca bu işletmelerde çalışanların haricinde boşta 25 bin optisyenin olduğu bilgisi paylaşıldı.
KAÇAK DAHA DA ARTTI
Toplantıda dile getirilen diğer konulardan bazıları şöyle:
* Pandemide, Türkiye’ye kaçak giren gözlük ve çerçeve sayısı arttı. Yıkıcı etkisi olan kaçak ürünün önlenmesi talep edildi.
* SGK, gözlük katkı payını yıllardır artırmadı. Kur ve girdilerdeki artışlar sebebiyle bu alanda acil bir güncellemeye ihtiyaç duyuluyor.
* İthalatçı firmalar aniden getirilen ek vergiler sebebiyle zor durumda kaldı. Firmaların planları boşa çıktı.
* Hazır giyim firmaları dahi güneş gözlüğü reyonu açtı. Bir erkek giyim markasının güneş gözlüğü satışı 100 binin üzerinde.
05 Temmuz 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı