tatil-sepeti

HABER: İLKER BAŞÖZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi, Ürün Takip Sistemi (ÜTS) bilgilendirme toplantısı düzenledi. İTO Meclis salonunda düzenlenen toplantıda, Ürün Takip Sistemi ile yeni bir döneme başlayacak olan gözlükçülere, sistem hakkında önemli bilgiler verildi.

ÜRÜNLER TAKİP ALTINDA

Toplantıda açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama, yeni sistemin amacını anlattı. Samsama, “Ürün Takip Sistemi’nde ürünlerin gümrükten geçişinden ya da yurtiçinde üretilen ürünlerin piyasaya arzından itibaren son kullanıcıya kadar tüm süreçlerin takip edilmesi ve ihraç edilen ürünlerin sayısal verilerinin tutulması hedefleniyor” dedi.

SEKTÖR MİLAT YAŞIYOR

Oturumu yöneten İTO Meclis Üyesi Numan Hocaoğlu ise sektörün bir milat yaşadığını, bu sayede kaçağın önünün kesileceğini vurguladı.

Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi Başkanı Orhan Küreli de ÜTS’nin uygulamaya geçmesi ile birlikte optik ürünlerin sadece optisyenlik müesseselerinde satılabileceğini, optisyenlik müesseselerinin dışında optik ürünlerin satışının engellenmiş olacağını belirtti.

Toplantıya sektörle ilgili dernek ve STK temsilcilerinden yoğun katılım gerçekleşti.

ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ NEDİR?

Ürün Takip Sistemi (ÜTS), Türkiye genelinde üretilen veya ithal edilen tüm tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin, üretim bandından satılıp kullanıldığı yere kadar tekil ürün takibini sağlayabilmek, son kullanıcıya kadar ürünü izleyebilmek için
geliştirildi.

GÖZLÜĞÜ OPTİSYENLER SATACAK

11 Eylül’de yürürlüğe giren ve tüm optik sisteminin dahil olduğu ÜTS ile tüm optik ürünler, artık sadece optisyenlik müesseselerinde satılabilecek. Yeni sistemle optisyenlik müesseselerinin dışında optik ürünlerin satışı da engellenmiş olacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK ?

Toplantıda kurum temsilcilerinin gerçekleştirdiği sunumlardan Ürün Takip Sistemi hakkında öne çıkan başlıklar ve uyarılar şu şekilde:

  • ÜTS’ye, tedarikçi firmalar tarafından girilen ürünler, aynı sistem üzerinden kabul edilecek ve son tüketiciye verilen ürünler bu sistemden düşülecek. Tedarik firmalarının, optisyenlik müesseselerine ürün sevk etmeleri için müşterisi olan optisyenlik müesseselerinin, firma tanımlayıcı numaralarını bilmesi gerekiyor.
  • İlk etapta sadece gözlük camı ve çerçevesi bu sisteme dahil olacak. İlerleyen zamanda ise kontakt lensler de sisteme dahil edilecek.
  • Firma Tanımlayıcı Numaraları’nın, Medula Optik Sistemi’nde firma bilgilerinin bulunduğu sayfaya girilmesi gerekiyor. SGK’lı bir hastaya verilen gözlüğün reçetesi Medula Optik Sistemi’ne girildiğinde, Medula Optik Sistemi ile entegre edildiği için sistemden otomatik olarak düşülüyor.
  • ÜTS’deki kayıtların tamamlanması için mutlaka ‘e-imza’ alınması gerekiyor.
  • Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi (ÇKYS) numaralarını, bağlı olunan il sağlık müdürlüklerinden veya derneklerden öğrenmek mümkün.
  • Firma Tanımlayıcı Numaraları, https://titubb.titck.gov.tr/ adresinde bilgi bankası kategorisi altında ‘firma bul’ butonu ile sorgulanabilir. Sorgulamada firma bulunmuyorsa ve firmanın bu listede bulunduğu kesin ise ÜTS sistemine giriş yaparak boşluklar doldurulmalı. Firma Tanımlayıcı Numarası’nı soran boşluğa, ‘yok’ seçeneği tıklanırsa, sistem yeni bir Firma Tanımlayıcı Numarası üretecek.
  • Firma Tanımlayıcı Numaraları, ürün alınan tedarik firmalarına mutlaka bildirilmeli. Aksi takdirde ürün sevkiyatı gerçekleşmeyecek.
  • Ürün teslim alındığında, teslim alındığını belirten sağ üstteki buton tıklanmalı, daha sonra ürün satıldığında da mutlaka ürünün sistemden çıkışı gerçekleştirilmeli.

19 Eylül 2017 Salı

Etiketler : Sektörel