Gönüllü olanın ürünü artık çevre etiketli

Giriş: 24.01.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: MÜGE BİBER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülen AB Entegrasyon Sürecini Destekleme Faaliyetleri kapsamında artık ürünler çevre dostu etiketi taşıyacak. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün faydalanıcısı olduğu, 14 Haziran’da başlatılan ‘Ulusal Çevre Etiket Sisteminin Kurulması Projesi’ tamamlandı. Böylece Eko-Etiket adı verilen sistem ile dış pazarlara açılmak avantajlı konuma gelecek.

Çevre etiket sisteminin hem tüketici hem de üreticiyi ilgilendiren tarafları bulunuyor. Sistem, tüketicilere seçenek sağlayacak bilgiyi sunacak.

VERİMLİ ENERJİ

Ayrıca Eko-Etiket ile enerji verimliliği, atık minimizasyonu ve ürün yönetimi de teşvik edilecek. Böylece insanların, çevreye zararlı ve daha duyarlı ürünler arasında ayrım yapmasına yardımcı olunacak. Öte yandan, ‘Eko-Etiket’ üreticilerin hem ihracatta avantajlı duruma geçebilmesine hem de iç pazarda ürünlerinin tercih edilmesine imkan sağlayacak.

GÖNÜLLÜLÜK ESASI

Çevre etiketlemenin, gönüllülük esasına dayalı olsa da Türkiye’nin ihracat payını artırmada ve daha güçlü bir ekonomi oluşturmada büyük etkisi olacağı öngörülüyor. Sistemin faydaları ise şöyle:

  • Çevre ve insan sağlığını koruyacak.
  • Daha az kaynakla tasarruf sağlanacak.
  • İlave pazarlara açılabilme imkanı sağlayacak.
  • Çevre dostu ürünlerin kullanılması ve tüketilmesinde bilinç artacak.
  • Daha büyük pazar payına erişme ve ‘Yeşil Pazar’ın bir parçası olma imkanı sağlanacak.

LOGOSU SEÇİLDİ

Türkiye’de Çevre Etiket Sistemi’nin Kurulması Projesi dahilinde, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ulusal ve resmi bir logo yarışması düzenlendi. Başvuruların kasım ayında başladığı yarışmanın sonucu 11 Ocak 2018’de belirlendi. Yarışmada, Dilara Şebnem Esendemir’in tasarladığı logo birinci seçilerek, Türkiye’nin Eko-Etiket logosu oldu.

15 ÜRÜN ÇEVRE ETİKETİ ALDI

Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez tekstil, seramik ve kağıt sektöründen üç farklı ürün için çevre etiketi uygulanmaya başladı. Tekstil sektöründe üç firmaya üç üründe, seramik sektöründe üç firmaya dokuz üründe, kağıt sektöründe iki firmaya üç üründe olmak üzere toplam sekiz firmaya 15 üründe çevre etiketi verildi. Böylece Türkiye’de Eko-Etiket sistemi ilk uygulamada gerçekleştirilmiş oldu.