Salı, 05 Kasım, 2024
Tarih, kültür ve inanç turizminin kalbinin attığı Şanlıurfa, 12 bin yıllık Göbeklitepe tapınağı ile turist akınına hazırlanıyor. Dünyanın en eski tapınağı olan tarihi mekânı görmek için bu yıl 2.5 milyon turistin ülkeye gelmesi bekleniyor. Bu da ortalama 3.7 milyar TL’nin turizm gelirlerine eklenmesi anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl haziran ayında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girerek 1 milyonun üzerinde misafir ağırlayan tapınak, 2019’un ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesiyle de ziyaretçilerini katlayacak.
PİRAMİTLERDEN ESKİ
Neolitik çağa ait olan Göbeklitepe, yeryüzündeki ilk inanç merkezi konumunda. Göbeklitepe’nin keşfine kadar bilinen en eski tapınak Malta’da yer alan 5 bin yaşındaki tapınaktı. Göbeklitepe o zamana kadar bilinen en eski tapınaktan 7 bin yıl daha yaşlı. Tapınak, Stone Age’den 7 bin, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. Tapınak taşlarının üzerinde kabartma akrep, boğa, yılan, aslan, turna, yaban domuzu gibi figürler bulunuyor.
BİLİM İNSANLARI ŞAŞKIN
Tapınağın varlığı ilk olarak 1963’te keşfedildi. Bölgede insan eliyle yapıldığı belli olan birkaç yapının varlığı tespit edilse de çok üzerinde durulmadı. Daha sonra bölgedeki bir çiftçi üzerinde kabartma olan bir taşı 1983’te buldu ve Urfa Müzesi’ne getirdi. Ancak çalışmaların profesyonel bir biçimde başlaması 1995’i buldu. Bölgede 20 tapınak tespit edildi; şu ana kadar da yalnızca 6’sı gün yüzüne çıkarıldı. O dönemin yerleşim yerine uzak bir bölgede inşa edilen tapınak için gerekli olan büyük kayaların, tapınak bölgesine nasıl taşındığı ise bilim insanlarınca merak konusu oluyor.
YERLEŞİMİ SAĞLADI
Urfa’nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyünde bulunan Göbeklitepe, bilim insanlarının tespitine göre tarihte insanların ilk defa bu kadar kalabalık bir şekilde bir araya gelmesini sağlamıştı. Zira tapınağın inşası için hem çok kalabalık iş gücü gerekiyordu hem de inşasından sonra bölge, bir inanç merkezi olarak dönem insanlarını çevresinde toplamıştı. Yine tespitlere göre pek çok kişi tapınağa yakın bölgelerde yerleşik hayata geçmişti. Tapınağın zemininin o yıllarda su geçirmeyen bir malzemeden yapılmış olması da ayinler esnasında sıvı kullanıldığını tezini akıllara getiriyor.
‘HÜNKAR’DA SERGİSİ AÇILDI
Geçtiğimiz hafta İstanbul Ticaret Odası Hünkâr Kasrı’nda Göbeklitepe Sergisi açıldı. 65 yağlıboya eserin ziyaretçiyle buluştuğu serginin ressamlarından Necla Özen, Göbeklitepe Sergisi’ni ilk olarak 2011’de açtıklarını söyledi. Sergi, 26 Ocak tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
KONAKLAMA İMKANI
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir: Göbeklitepe’yi önceliklerimiz arasına alacağız. Burada konaklama yapılmayan programlarda, bir gece konaklamaya, bir gecelik konaklamalar ise iki geceye çıkarılacak. Göbeklitepe vurgusu özel tema olarak öne çıkacak.
YATIRIMCI BEKLİYORUZ
Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan: Göbeklitepe, ciddi anlamda turizm getirisi sağlayacak. Balıklıgöl yerleşkesi civarındaki tarihi evleri, hızlıca turizme kazandırabiliriz. Turizm yatırımcılarını da bekliyoruz.
HAZIRLIKLAR TAMAM
Şanlıurfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ: Göbeklitepe’deki tüm altyapı düzenlemeleri ve ziyaretçi karşılama merkezimiz hazır. Canlandırma merkezi, ziyaretçileri alana götürecek servis araçları gibi hazırlık tamamlandı.
BURASI İÇİN GELİYORLAR
Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban: Göbeklitepe sayesinde diğer ören yerleri Harran ve Balıklıgöl de çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayacak. Göbeklitepe yerinde görülerek kıymeti ve değeri anlaşılabilecek dünyaca tescillenmiş bir ören yeri. Tarihe meraklı turistlerin bizzat yerinde görmesi gerekiyor.
24 Ocak 2019 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı