HABER: BARIŞ CABACI
İnternet kullanımının artmasıyla tüketiciler, ihtiyaçlarını online ortamdan karşılamaya başladı. Bu nedenle firmalar da pazarlama yöntemlerini dijitalleştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2021’de hanelerin yüzde 92’si evden internete erişim sağladı. Bu oran 2020’de yüzde 90.7 idi. İnternet üzerinden mal veya hizmet satın alan 16-74 yaş grubundaki tüketicilerin oranı ise 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 44.3 arttı.
PAZARLAMADA DİJİTALLEŞME
Türkiye’de 51.4 milyon akıllı mobil cihaz kullanıcısı bulunuyor ve bu sayı nüfusun yüzde 62’sine denk geliyor. Bu kullanıcılar, günde 2 bin 617 kez telefonlarına dokunuyor. Bu süreçte kullanıcılar telefonlarını ne amaçla kullanırlarsa kullansın, birçok reklam ile karşılaşıyor. Bu yüzden pazarlama yöntemleri dijitalleşmeye başladı.
Dijital pazarlamanın bu hızlı gelişimini dikkate alan İstanbul Ticaret Odası (İTO), ‘Pazarlamada Dijital Dönüşüm’ konulu bir webinar düzenledi. Webinar, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün moderatörlüğünde, Lunedi 360 Kurucu Ortakları Onur Canpek ve Burak Orhun Başer’in katılımıyla gerçekleşti.
ONLINE MAĞAZA
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, global e-ticaret hacminin 2025 yılında 4.4 trilyon dolara ulaşacağının altını çizdi. Üstün, konuşmasına şöyle devam etti: “2021 yılı itibariyle e-ticaretin perakende sektörü içindeki payı yüzde 15. Tüketicilerin yüzde 70’i de artık fiziksel mağaza yerine online mağazalardan alışveriş yapıyor. Firmalar, pazarlama yöntemlerini uluslararası formata uygun hale getirerek e-ihracatı da artırdı.”
AGRESİF PAZARLAMAYA DİKKAT
Hızlı büyüme sağladığı için firmaların tercih ettiği bir pazarlama yöntemi olan agresif pazarlamanın, maliyet açısından ise normal pazarlama yöntemlerinin 5 katı olduğunu belirten Lunedi 360 Kurucu Ortağı Onur Canpek, agresif pazarlamanın bazı durumlarda firma itibarını da zedelediğini söyledi.
DİJİTAL PAZARLAMANIN AVANTAJLARI
Toplantıda sunum yapan Lunedi 360 Kurucu Ortağı Burak Orhun Başer, “Neden dijital pazarlama yapmalıyız” sorusunu şöyle yanıtladı: “KOBİ’lerin reklam ve pazarlama bütçelerini daha verimli kullanmak için dijital pazarlama yöntemine başvurması gerekiyor. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden daha az bir bütçeyle daha fazla müşteriye ulaşılan bu yöntem, tüketici analiz raporlarının da oluşmasına yardımcı oluyor.”
e-ticaretin artmasıyla sürekli müşteri kavramının ortadan kaybolduğunu söyleyen Başer, firmaların ancak özel günlerde yapılan reklamlar ile marka aidiyeti sağlanabileceğini vurguladı.
Başer, dijital pazarlamanın avantajlarını ise şöyle sıraladı:
* Düşük maliyet
* Mobil erişim
* Hedef kitle erişimi
* Etkileşim ve iletişim
* Pazar büyütme
* Zaman ve süreklilik
* Esneklik
* Multimedya
* Influencerlar ile etkin pazarlama
* Performans analizi