HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Melek yatırımcı ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) mentorlarından Osman Çalışkan, Türkiye’deki girişimciliği ve startup yatırımcılığını değerlendirdi. Aynı zamanda BTM’nin Yatırımcı Kulübü Programı mezunlarından olan Çalışkan, startup ekosisteminin önemine dikkat çekerek, “Son 20 yıla bakıldığında, özellikle değerlenen şirketlerin hemen hemen tamamı yeni nesil fikirlerle yola çıkmış, yeni nesil yatırım araçlarıyla desteklenmiş kurumlar. Herkesin bu duruma bir an önce adapte olması gerekir. BTM, bu anlamda önemli bir rol model” dedi. BTM’den önce de startuplarla ilgilendiğini anlatan Çalışkan, ancak BTM’nin, yaptıkları yatırımları daha sistemli hale getirmelerine vesile olduğunu söyledi. Çalışkan, “En başta, bizim gibi düşünen başka insanlarla bir arada olma imkanı bulduk. Bu, çok önemli. BTM’nin belki en önemli fırsatı, arkasında dünyanın en büyük kurumlarından biri olan İstanbul Ticaret Odası’nın olması. Bunun içinde birçok yatırımcının, birçok girişimcinin halihazırda var olması çok önemli bir değer” diye konuştu.
KOZADAN ÇIKMAYI BEKLİYORLAR
Görüntü işleme teknolojileri üzerine yatırımlar yaptığını söyleyen Çalışkan, yatırım yaptıkları şirketleri de devamlı araştırdıklarını belirtti. “Yatırım konusunda sektör ayrımı yapmıyoruz” diyen Osman Çalışkan, böyle bir düşünceye sahip olmanın da ekosisteme zarar vereceğinin altını çizdi. Çalışkan, şöyle konuştu: “Siz yepyeni bir fikir arıyorsunuz, ama illa şu sektörde olsun derseniz farkına varmadan körleşirsiniz. Fikri, kelebeğe benzetelim. Yani bir tırtıl görünümünde koza yapıyor, kelebek olarak çıkıyor. İlk çıktığı zaman renksiz. Bir süre sonra rengarenk oluyor. Startupları ona benzetiyorum. Bugün ellerinde uğraştıkları şeyin aslında nerelerde kullanılabileceğiyle ilgili tam olarak fikir geliştirmiş olmayabilirler, onu düşünemiyor olabilirler. Bu süreç, girişimcinin becerisine, aklına, kendini geliştirme kabiliyetine göre değişiyor. Girişimcinin kabiliyeti yatırımcı tarafından hissedilmişse, yetkin mentorlar tarafından yönlendirme yapılabilirse yepyeni bir sektör de oluşabilir. 20 sene önce teknolojiyi sektör olarak konuşamazdınız. Şimdi teknoloji sektörü diye bir kavram var. Çok daha ileri seviyede, yepyeni fikirlerle, yepyeni şeylerle karşılaşacağız. Bu da startup ekosistemiyle, çalışan girişimcilerle mümkün olabilir. Yani bu ortamı onlar hazırlıyorlar. İnşallah bizim de çalışan, fikir üreten, emek harcayan gençlerimiz çoğalır. Onlarla beraber ülke de yatırımcı da ticaret erbabı da yepyeni fırsatlar elde eder.”
HAKİM DEĞİL DESTEK OLUNMALI
Osman Çalışkan, yatırımcılara da startuplara hakim olmak yerine destek vermeleri yönünde tavsiyede bulundu. Çalışkan, şöyle devam etti: “Bugün klasik yatırımcımız, hemen yönetimi kim yapacak, nasıl idare edeceğiz, kimin söz hakkı olacak gibi hususlara takılıyor. Girişimcilik ekosisteminde bu şirketleri birer oyun alanı, birer geliştirme alanı olarak kabul edersek, girişimcinin oyuncağını elinden almak gibi bir durumla karşılaşırız. Yani girişimcinin oyuncağını elinden almayacaksınız. Girişimci onunla oynayacak, ona sahip olacak.
Yatırımcı ve mentorlar, girişimciyi eğitmekle, geliştirmekle sorumlu. Bu açıdan baktığınız zaman geleneksel ticaretle uğraşan, geleneksel araçlara yatırım yapan arkadaşlarımız, girişimcilere ve startuplara yaklaşırken hakim olmak yerine destekleme mantığına sahip olmalı. Burada kanuni regülasyon tarafında da eksiklerimiz var. Yatırımcının buraya odaklanması lazım.”
YANLIŞ STRATEJİLER EKOSİSTEME ZARAR VERİR
Girişimcilerin aşırı vaatlerle sahaya çıkartılmaları ya da tam olarak elindekini bilmeden kendilerini farklı bir yerde hissetmesinin ciddi yanılgılara neden olabildiğinin altını çizen Osman Çalışkan, “Bu yanılgılar sonucu yatırımcı da kandırılmış duruma düşebilir. Girişimci, kendine olan güvenini zaman zaman tamamen kaybedebilir.
Bu süreçte mentor, yatırımcı ya da yatırım grubu detaylı araştırma yapmalı, konuyu irdelemeli. Yanlış yatırımlar ya da yanlış girişimciler, hem işin geleceğine hem de ekosisteme ciddi anlamda zarar verebilir” diye konuştu.
ERKEN AŞAMA YATIRIMLARDA İŞ FİKRİNE BAKILMAZ
İşletme ya da girişimci döngüsünde girişimin bulunduğu seviyeye göre yatırım yapılacak yerin değiştiğini söyleyen Osman Çalışkan, “Çok erken aşama bir yatırımda fikre çok fazla bakılmaz. Çünkü girişimcinin kendisi çok önemli. Girişimciye yatırım yapılır. Girişimcinin kendini geliştirme kabiliyeti, fikri dönüştürebilme becerisi, o fikri, fikirdeki evrimi yapabilmesi, kendisi üzerindeki o değişimi çabuk kabullenebilmesi gibi birçok yetenek aranmak zorunda” dedi. Girişimcilerin projeleriyle ilgili olarak tüm dünyada çok iyi araştırma yapmaları ve yurt dışındaki benzer şirketlerle iletişim kurmalarının önemini vurgulayan Çalışkan, şöyle konuştu:
“Bunu yaparken şu firma çok büyük, bu firma çok küçük ya da bu projenin arkasında şu yatırımcı var gibi yanlış zanlarla hareket etmesinler. O projenin destekleyicisi en büyük firma bile olsa o firma ile mutlaka iletişime geçmeye çalışsınlar. Girişimciler bu süreci doğru yönettikleri takdirde kendi evrimlerini gerçekleştirecekler.”
YATIRIMCILAR BTM’Yİ ZİYARET ETMELİ
BTM Yatırımcı Kulübü’nün ilk dönem mezunlarından olduğunu anımsatan Osman Çalışkan, yatırımcı sayısının artmasının, girişimcilik ekosisteminin daha da büyümesini sağlayacağını söyledi. İstanbul Ticaret Odası üyelerinin de BTM’ye destek vermesi gerektiğine işaret eden Çalışkan, “BTM gibi kurumlar girişimciliği teşvik ederek, yaygınlaşmasına vesile oluyor. Yatırımcı ve girişimci birbirine muhtaç. BTM bunu buluşturmak için en önemli yer, en önemli fırsatların bulunduğu ortam. Yatırımcı ne kadar çok olursa buradaki girişimci sayısı da o kadar artacaktır. Sadece yatırım yapmaları gerekmiyor, burada bulunmaları, burayagelip ziyaret etmeleri bile yeterli” dedi.