Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Bir grup arkadaş, bundan 22 yıl önce Londra’da bir kafede müzik dinlerken, milyar dolarlık bir şirketin temellerini atacaklarından habersizdi. Microsoft’ta çalışan Chris Barton, okuldan arkadaşları Philip Inghelbrecht ve Dhiraj Mukherjee ile akıllarındaki iş fikirlerini değerlendiriyorlardı. Tam bu sırada bulundukları ortamda çalan bir şarkı, Barton’un dikkatini çekti. Chris Barton, önce arkadaşlarına şarkının ismini sordu, sonra da çevredekilere.
Fakat kimse şarkının ismini bilemedi. Sonunda masalarına yaklaşan bir genç Barton’a bu şarkının popüler rock grubu The Offspring’in ‘Self Esteem’ olduğunu söyledi. Barton, yanından hiç ayırmadığı kağıttaki listeye bu şarkıyı yazdı. Ama asıl önemlisi, o gün aklına gelen iş fikri ile ‘Shazam’ gibi bir devin doğmasına neden olacaktı. O gün o masada konuşulanlar, yıllar sonra Shazam’ın kurulması ve 2017 yılında Apple tarafından 400 milyon dolara satın alınmasını sağlayacaktı.
15 SANİYEDE SMS GELİYORDU
Gençlerin aklına gelen ilk fikir, radyo istasyonlarına bir yazılım kurarak, çalan şarkıların isimlerini merak eden kullanıcılara SMS göndermek oldu. Lansmanı 2002 yılında yapılan Shazam’ın hafızasında yaklaşık bir milyon şarkı kayıtlıydı. O yıllarda henüz akıllı telefonlara, uygulamalara, Spotify’a ya da iTunes’a sahip değildik tabii. Shazam kullanmak için bir numarayı aramanız gerekiyordu. Telefonunuzu çalan şarkıya yaklaştırıyor ve bekliyordunuz. 15 saniye içinde sistem size şarkıya dair detayları içeren bir SMS gönderiyordu. Evet, biraz uzun süren bir süreçti ama Shazam’ın hem altyapısındaki teknoloji hem kendi, zamanının çok ötesindeydi.
İLK YATIRIM 1 MİLYON DOLAR
Gençlerin ellerinde kullanabilecekleri bir teknoloji yoktu. Üstelik yaptıkları işten para kazanabileceklerinden emin değillerdi. Buna rağmen şanslarını denemek istediler. Önce mevcut işlerini bıraktılar. Yeni bir şirket kurdular. Kısa mesaj yollayarak çalışan şirket, mobil operatörlerle de yakın ilişkiler kurdu. Bu süreçte gerek telefon zil sesi şirketleriyle gerek cep telefonu üreticileriyle, sonrasındaysa iTunes’la işbirliği yapan Shazam, beraber çalıştığı herkese çok para kazandırıyor gibiydi. Şirketin çalışır halde kalmasını sağlayan gelir akışının büyük bir kısmı, dışarıdan fonlamayla elde ediliyordu. Melek yatırımcılardan alınan ilk bir milyon dolarlık yatırım, kurucuların eline 2000 yılında geçti. Ekip, 2001’de yatırımcılardan 8.5 milyon dolar yatırım alarak işe devam etme şansını yakaladı.
14 YIL SONRA KÂRA GEÇTİ
Bütün bu yolculuk kurucu ortaklar için de yorucu olmuştu. Her ne kadar 1999 yılında kurulan şirketin lansmanı 2002 yılında yapılmış olsa da takvimler 2003’ü gösterdiğinde, dört ana kurucudan sadece biri işe devam ediyordu.
2015 yılında şirket değerinin yaklaşık bir milyar dolar olduğu açıklandı. Ancak Shazam’ın kâr etmesi için kurucularının çok beklemesi gerekmişti. Kurulduktan 14 yıl sonra reklamlardan elde edilen gelirler sayesinde kâra geçen Shazam, zamanının ilerisinde olmanın bedelini uzun süre kâr edememekle ödedi.
2017’DE SATILDI
Shazam, yaklaşık 18 yıllık yolcuğunda toplam 12 turda 143.5 milyon dolar yatırım aldı. Şirket, 2015’te aldığı son yatırım turunda toplamda 1.02 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı. Apple’ın teklifi Shazam yönetim kurulunda büyük tartışmaya neden oldu. Ancak gelir büyümesinin yavaşlamasından dolayı Apple’ın 400 milyon dolarlık teklifine olumlu bakıldı ve 2017 yılında dünya devinin bünyesine girdi.
01 Mart 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma