Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası’nın 2023 Yılı İş Programı, Oda Meclisi tarafından onaylandı. Cumhuriyetin 100. yılının (ikinci yüzyıl) kutlanacağı 2023’te İTO’nun ajandasında, üyelerine daha hızlı hizmet, mesleki eğitim, e-ihracatçıların artırılması, İstanbul’un fuar ve turizmde yıldızının parlatılmasını sağlayacak projeler bulunuyor. Dış pazarda ise İstanbullu girişimcilerin pozisyonunu kuvvetlendirecek ikili görüşmeler, ticaret heyetleri, tedarik günleri ve rekabetçiliği artırmaya yönelik adımlara ağırlık verilecek.
MUCİT GİRİŞİMCİLER
İTO yeni yılda, Türk girişimciliğinin iftihar kaynağı olacak Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) genel merkez binasının temelini atacak. İTO’nun Eminönü’ndeki ana binasının yanındaki otopark alanında yapılacak bina, 2025 yılında tamamlanacak. Fulya’da girişimcileri geliştirip yatırımcılarla buluşturan BTM, bu yıl girişimciliğe yeni bir boyut kazandıracak; mucit girişimcileri artıracak projelere ağırlık verecek.
Öte yandan Teknopark İstanbul’un 3. Etap ofisleri ile Ar-Ge firmaları modern ofis ve laboratuvarlara kavuşacak. Ayrıca ‘uydu kuluçka merkezi’ Cube Beyoğlu, ocak ayında açılacak. Yine 2023’te ‘Cube Ümraniye’ de hizmete girecek.
KADINLAR VE ÇOCUKLAR
Üyelerine 360 derece hizmet veren İTO, girişim ekosisteminde geleneksel faaliyetlerin yanı sıra kadınları ve çocukları da girişimciliğe yönlendirecek çalışmalar yapıyor. e-ticaret aracılığıyla satış yapan kadın girişimcilerin sayısının ve mevcut satış kanallarının artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, e-ticaret pazaryerleri ve dijital pazarlama başta olmak üzere çeşitli konularda eğitim, seminer ve webinarlar gerçekleştirilecek. İTO’nun liderliğinde, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu (İKGK) Üyeleri ve BTM yetkilileri tarafından yürütülen ‘Yükselen Markalar Projesi’, 2023 yılında da diğer illere yayılarak düzenlenecek. İTO, ayrıca kadın girişimciliğinin daha erken yaşlarda kızların gündemine girmesi için de çalışıyor. Bu kapsamda İKGK ve BTM ile Yükselen Markalar Projesi’nden sonra ‘Erken Girişimci Geliştirme Merkezi’ (EGG) Projesi hayata geçiriliyor.
Yeni pazarlara açılmak isteyenler için neler yapılıyor?
İTO’nun, iş ortamının iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında hem iç pazarın canlılığının sürdürülmesi hem de dış pazarın geliştirilmesi için birçok faaliyet başlığı yer alıyor. Bu faaliyetler hem yıllanmış firmalar hem de yeni girişimciler için büyüme fırsatlarını barındırıyor.
Bu kapsamda uluslararası rekabetin geliştirilmesine yönelik olarak İTO’nun 2023 ajandasında yer alacak faaliyetlerden bazıları şunlar olacak:
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (UR-GE) Projeleri: UR-GE projesi, ayakkabı ve ayakkabı yan sanayi sektörleri için başarıyla uygulandı. Proje kapsamında ihracata yönelik pazarlama ve satış becerilerinin geliştirilmesi eğitimi gerçekleştirildi. Kurumsal kimlik oluşturulması faaliyeti kapsamında www.istanbulshoepoint.com internet sitesi hayata geçirildi. 2023 yılı içerisinde Hollanda, İngiltere ve ABD pazarına yönelik yurt dışı pazarlama faaliyetleri yürütülecek.
Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projeleri (HİSER): Projeye katılan kuruluşların yurt dışı pazarlara açılabilmeleri için ortak stratejiler oluşturularak eylem planları hazırlanıyor. Firma bazlı teknik danışmanlık programları ve pazarlama faaliyetleri için devletten yüzde 75 finansman desteği veriliyor. Projenin sağlıklı yürümesi için İTO prefinansman yapıyor. 2023 yılında da hizmet sektörü temsilcisi üyelerden talep oluşması halinde HİSER projeleri yürütülecek.
Sektörel Ticaret Heyeti: İTO üyelerinin dış pazarlar hakkında bilgi edinmeleri, potansiyel alıcılarla iş görüşmeleri (B2B) yapmaları için organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Ulaşım, konaklama, tanıtım faaliyetlerinin masraflarına yüzde 50 oranında destek veriliyor. Bu kapsamda Suudi Arabistan İç Giyim Sektörel Ticaret Heyeti, 2023 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek. Üyelerden talep olması halinde farklı sektörler ve pazarlar için de düzenlenecek.
Sektörel Alım Heyeti: Yurt dışındaki alıcı firmaların Türkiye’den alım yapmalarını sağlamak amacıyla ithalatçı şirket yetkilileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile basın mensupları davet edilerek ikili iş görüşmeleri düzenleniyor. İTO, sektörlerden gelecek taleplere göre 2023’te yeni alım heyetleri programları düzenlemeyi planlıyor.
E-İhracata Yönelik Destekler: İTO, 2023 yılı içerisinde e-ihracat ekosisteminin içerisinde yer alan veya almak isteyen tüm üyelerinin mevcut desteklerden yararlanması için çalışacak.
Ulusal ve Uluslararası Eşleştirme Faaliyetleri: Yan Sanayi Borsası üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda hedef pazarlara dönük olarak Hannover Sanayi Fuarı, Automechanika, IFAT, Bauma, Made In Steel gibi fuarlara katılarak tanıtım yapılıyor. İTO, 2023’te de sanayi fuarlarında olacak.
CERN Sanayi İrtibat Ofisi ile İşbirliği: Yan Sanayi Borsası üyesi olan 21 firma, CERN’e ihracat yapmayı başardı. 2023 yılında da ihale süreçlerine ilişkin detaylı bilgiler, konuyla ilgilenen firmaların değerlendirmesine sunulacak.
BM Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Küresel İşbirlikleri: KOBİ ve sanayiciler için yabancı yan sanayi borsaları ile yeni işbirlikleri geliştiriliyor. Diğer yan sanayi borsalarına danışmanlık ve teknik destek (Gana, Katar, Çin, Kenya, İran, Kamerun vb.) hizmeti sürdürülerek, bu ülkelerdeki talep kaynakları ülkemiz lehine değerlendirilecek.
İhracata İlk Adım Programı ve Tedarikçi Günleri
UÇTAN UCA E-İHRACAT MERKEZİ PROJESİ
KOBİ’lerin ve girişimcilerin e-ihracat kanallarını en doğru ve etkin bir biçimde kullanmasını sağlamak için yeni bir proje başlatıldı.
Bu amaçla hazırlanan Uçtan Uca e-İhracat Merkezi Projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirilecek. Projede, e-ihracat alanındaki yabancı firmalar ve girişimciler için kümelenme modeliyle bir çekim alanı oluşturulacak. İTO’nun projesi olan bu merkez, İstanbul’un e-ihracat merkezi olmasının zeminini oluşturacak. Merkez şu alanlarda girişimcileri destekleyecek:
* Kapasite geliştirme hizmetleri (akademi ve bilgi merkezi)
* Ekosistem geliştirme hizmetleri (tanıtım, networking ve yatırımcı hizmetleri)
* e-ihracatı destekleyici özelleştirilmiş programlar (analiz ve uygulama)
İTO’DAN ÖZEL PROJELER
İTO, girişimciliğin özendirilmesi, girişimcilerin kaliteli eğitim alarak gelişmeleri, üyelerin her alanda inovatif yaklaşımlar benimsemesi için 2023 yılı içinde çeşitli etkinlikler yapacak ve özel projeleri hayata geçirecek. Girişimciliği geliştirecek ve e-ihracatçıların sayısını artıracak çalışmalardan bazıları şunlar olacak:
* Uçtan Uca e-İhracat Merkezi Projesi
* Erken Girişimci Geliştirme Merkezi (EGG) Projesi
* Yatırımcı Hızlandırma Platformu
* SoftITO Yazılım-Bilişim Akademisi Projesi
* Yükselen Markalar Projesi
* Haydarpaşa Dijital Dönüşüm ve Verimlilik Merkezi
* Inventrepreneur: Mucit Girişimci Hızlandırma Programı
* Sultanbeyli Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Merkezi Projesi
* Türkçe Konuşan Girişimciler Etkinliği
* Global Girişimcilik Haftası Etkinlikleri
27 Aralık 2022 Salı
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi