istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Girişimcilere BiGG 2025 çağrısı

TÜBİTAK 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG), İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı. Teknoloji odaklı projelerin destekleneceği programa başvurular, 11 Şubat’a kadar devam edecek.

Giriş: 31.01.2025 - 14:08
Güncelleme: 31.01.2025 - 14:08

İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencileri, 2025 yılı birinci çağrı dönemi açılan TÜBİTAK 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BİGG) hakkında bilgilendirildi. Online olarak gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, programın yürütücüsü Teknopark İstanbul Girişimcilik Destek Programı Sorumlusu Gizem Kılcı, BiGG’i öğrencilere tanıttı.


TÜBİTAK’ın 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı’nın 1512’den farklı bir yapıya sahip olduğunu belirten Kılcı, “1512 programında girişimcilere aşamalı olarak hibe sağlanırken, 1812 kapsamında girişimcilerin hesaplarına doğrudan yatırım aktarılacak. Bu doğrultuda 1812 programında maksimum bütçe 900 bin TL olarak belirlendi. Girişimcilerin projelerinin teknoloji odaklı olması gerekiyor” dedi. 


TEKNOLOJİ ODAKLI PROJELER 

Kılcı, başvuruların Cube Incubation web sitesi üzerinden alınacağını ve ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ile mezunların programa başvurabileceğini söyledi. Başvuru sürecinde adayların herhangi bir şirket ortaklığının bulunmaması gerektiğini, daha önce BiGG desteğinden yararlanmış kişilerin ise tekrar başvuruda bulunamayacağını aktardı. 

Program kapsamında ulaşım, akıllı üretim sistemleri, sağlık ve yaşam, iletişim ve dijital dönüşüm, enerji ve temiz teknolojiler ile sürdürülebilir tarım ve beslenme alanlarında yenilikçi projeler desteklenecek.


ATÖLYE VE MENTORLUK SÜRECİ

Teknopark İstanbul’un diğer uygulayıcılardan farklı olarak proje dosyasının hazırlanmasına yönelik atölyeler düzenlediğini belirten Kılcı, şu bilgileri paylaştı: “Programa başvuran girişimcilere mentorluk desteği sağlanacak ve proje başvurularının başarıya ulaşması için süreç titizlikle yürütülecek. Atölyelerde proje yazım teknikleri anlatılacak ve girişimciler hazırlık sürecinde uzmanlardan geri bildirim alarak başvurularını güçlendirebilecek.”


SUNUM DA YAPILACAK

TÜBİTAK’ın proje değerlendirmelerini hem başvuru dosyası hem de girişimcilerin 5 dakikalık sunumları üzerinden gerçekleştirdiğini söyleyen Kılcı, ticari potansiyeli yüksek projelerin öncelikli olarak değerlendirildiğini dile getirdi. Kılcı, başarılı projelerin 27 Haziran’da açıklanmasının beklendiğini ve desteklenmeye hak kazanan girişimcilerin anonim şirket kurmaları gerektiğini anlattı.


SON BAŞVURU 11 ŞUBAT

Kılcı, Teknopark İstanbul’da hazırlık sürecini tamamlayan girişimcilerin şirket kuruluş masraflarının karşılanacağını belirterek, “18 aylık proje süresince kira ödemeyecekler ve ortak laboratuvarları kullanabilecekler. Girişimciler yatırım süreçlerinde de desteklenerek sahaya giriş stratejilerinin oluşturulmasına katkı sağlanacak. Son başvurular 11 Şubat’ta alınacak. Başvuruların tamamlanmasının ardından eğitim, mentorluk ve atölye takvimi hızla şekillendirilecek” dedi.