Girişimciler, yaşanan deprem felaketinin ardından bölgedeki sorunlara yeni projelerle çözüm üretmeye devam ediyor. BTM girişimcileri de barınmadan gıdaya, eğitimden sağlığa kadar geliştirdikleri projelerle depremzedelere tam destek sağlıyor.


 

SEZEN SAVAŞAN

 

Deprem bölgesine katkı sağlayan girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcilerinden Olgun Subaşı, Ali Osman Yalçın ve Bora Gül de depremzedeler için hemen harekete geçenlerden… İşte BTM girişimcilerinin sağladığı destekler ve yürüttükleri faaliyetler:

 

ÇOCUKLAR İÇİN OYUNCAK

 

StemistBox Kurucusu Olgun Subaşı: Stemist Eğitim Teknolojileri (StemistBox) olarak bu sürece kendi üretimimiz olan ahşap eğitici oyuncaklarımızla katkı vermeye başladık. Bölgede 4-15 yaş arası çocuklara özel olarak hazırladığımız eğitim setlerini, belirlenen çadır ve konteyner gibi alanlarda uygulanması için hazırlamaya hazırız. Planlamamızı hazır tutmakla beraber bölgeye ulaştırmada zamanın kıymetini bildiğimizden yapılacak projeler için tüm ekibimiz hazır. Yaptığımız ve yapmaya devam edecek olduğumuz setlerin dağıtımını bölgedeki dernek, vakıf ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği halinde yürütüyoruz. Bölgenin ihtiyaçlarını bilmekle beraber tamamen çocuklara odaklanmış haldeyiz. Nihai hedefimiz tecrübemizi ve eğitim takımlarımızı zaman kaybetmeden bölgeye ulaştırmak. 

 

ÖĞRENCİLERE BURS PLATFORMU

 

ngsEdu Kurucusu Ali Osman Yalçın: ngsEDU olarak eğitim ekosisteminde deprem bölgesine katkı sunmak amacıyla harekete geçtik ve bu kapsamda ‘egitimedevam.com’ platformunu hayata geçirdik. Bu sayede depremzedeler arasında yer alan üniversite öğrencilerinin hayallerinden vazgeçmemesi ve geleceğine umutla bakabilmesi adına onlara burs sağlamak istedik. Depremin henüz ilk günlerinde sitemizi yayına aldık ve geliştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen dernekleri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte bu platformu geliştirmeyi ve sadece bir burs platformu değil, öğrencilere özel bir sosyal fayda platformu oluşturmayı hedefliyoruz. Sosyal girişimciler olarak bizler tam olarak bu zamanlarda ortaya çıkmalı ve fayda sağlayabilmeliyiz. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin deprem temalı ürün ve fikir geliştirme etkinliği, sosyal girişimcileri eğitim, ulaşım, konaklama, temel ihtiyaç konularında ortaya çıkan fikirler ile birlikte bölgenin ihtiyacını gidermek üzere geliştiriyor. Özellikle öğrencilerin çok yara aldığı bu dönemde, online eğitimlerine katılmakta zorlanan öğrencilere yönelik desteğe ihtiyaç var. Biz olmazsak bir olamayız, hep birlikte yaralarımızı saralım.

 

KATMA DEĞERLİ DESTEK

 

Assistbox Kurucusu Bora Gül: 

 

Depremin ardından hızlıca harekete geçerek şimdiye kadar aracılık ettiğimiz hizmetleri gözden geçirdik. Depremzedelerin ve o bölgede görev alması gereken kişilerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak olası kullanım alanlarını çıkardık. Hızlıca ilgili kurumlarla iletişime geçtik ve bazı alanlarda platformumuzu ücretsiz kullanıma sunduk. Bu kullanım alanlarını daha da artırmak için çaba sarf ediyoruz. Platformumuzu ücretsiz kullanıma sunduğumuz alanlar şu şekilde:

 

Hasar ekspertiz: Görüntülü Hasar Ekspertiz uygulamamızı depremden etkilenen bölgelerdeki sigorta hasar eksperlerine kullanıma açtık. Platformu kullanan eksperler güvenli bir şekilde ekspertizi yaparken, sigortalılar da kısa sürede hasar ödemelerini alabiliyor.

 

Teknik destek: Deprem bölgesinde olan bayileri faaliyete devam edemeyen Daikin, Görüntülü Teknik Destek uygulamamız ile kombilerinde sorun yaşayan depremzedelere uzaktan destek veriyor.

 

Psikolojik destek: Depremin psikolojik etkisini minimize etmek için ücretsiz psikolojik destek imkanı sunan Memorial Hastanesi, görüntülü görüşme altyapımız ile depremzedelere uzaktan hizmet sunuyor.

 

Görüntülü çağrı merkezi: Misafirol.org ve Kanka.host web sayfalarında depremzedelere gönüllü olarak evlerini açan kişilerin ve eve ihtiyaç duyan depremzedelerin sorularına hızlı ve kolay bir şekilde yanıt alabilmesine olanak sağlanıyor. Bu afette çok büyük bir alan ve çok fazla insan zarar gördü, uzun ve zor bir süreç bizleri bekliyor. Bu süreyi minimize etmek için herkesin yalnızca maddi değil, uzman olduğu konularla ilgili katma değerli desteği deprem bölgesine sunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreçlerde yaşadığımız deneyimlerle, gelecekte tekrar karşılaşabileceğimiz bu durumlar için kurumların maksimum hazırlıklı olabilmesi adına uzmanlık alanımızda elimizden geleni yapıyoruz.

20 Mart 2023 Pazartesi