tatil-sepeti
tatil-sepeti

Girişimciler yatırımcılarla The Big Day’de buluştu

İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen The Big Day etkinliğinde iş fikrine sahip girişimciler, 6 aylık mentorluk ve danışmanlık sürecinin ardından projelerini jüriye sundu. Başarılı bulunan üç iş fikri ödüllendirildi.

Giriş: 27.02.2023 - 15:58
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HAMİT KARDAŞ

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticaret Kuluçka Merkezi’nde artık geleneksel hale gelen girişimci-yatırımcı buluşması The Big Day’in üçüncüsü yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İstanbul Kalkınma Ajansı Girişimcilik Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan Mıknatıs İstanbul Projesi Girişimcilik Hızlandırma Programı kapsamında 6 aylık eğitim ve mentorluk süreçlerini tamamlayan yerli ve yabancı 20 girişimci, The Big Day’de jüri karşısına çıktı. Girişimci adayları, 130 bin liralık ödül için yarıştı.

 

DERECEYE GİREN İLK ÜÇ PROJE

 

20 girişimin Mıknatıs İstanbul Programı süresince elde ettikleri ve The Big Day’de jüri üyelerinden aldıkları değerlendirme puanlarının neticesinde ilk üç proje ödüllendirildi. Parkinson hastaları için görsel ve işitsel rehber gözlük olan Interrupt Engineering girişimi, birincilik ödülü olarak 60 bin TL kazandı. Varis ameliyatlarında damar sıyırmak için kullanılan ışıklı damar sıyırma cerrahi medikal ürünü olan Yeni Nesil Damar Sıyırıcı, ikincilik ödülü olarak 40 bin TL aldı. Otizmli çocuklar için interaktif web tabanlı bir eğitim platform modeli olarak tasarlanan robot ürünü olan Austimo girişimi ise üçüncülük ödülü olan 30 bin TL ile ödüllendirildi. 

 

Ödül töreninin ardından verilen kokteylde girişimciler yatırımcılarla birebir görüşme fırsatı yakaladı.

 

YENİ GİRİŞİMLERİ ÖNEMSİYORUZ

 

Törende konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Torlak, hem öğrencileri hem de toplumun geneli arasından girişimcilerin çıkmasını önemsediklerini söyledi. Prof. Dr. Torlak, “Üniversitemizin kurucusu ve hamisi İstanbul Ticaret Odası, 700 bini aşan üyesi ile dünyanın sayılı meslek kuruluşları arasında. Ayrıca Türkiye ve İstanbul ticaretinin de merkezi konumunda. Bu açıdan baktığımızda, yenilikçi iş fikirleri ve girişimcilik, üniversitemizin olmazsa olmazları arasında. İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’dan aldığı destekle yeni girişimcilerin yetişmesinde ve girişim fikirlerinin sunulmasında hep bir adım önde olmak zorunda. Üniversite yönetimi olarak bu mesuliyetimizin bilincindeyiz ve bunun için çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz” dedi. 

 

Prof. Dr. Torlak, yarışmada dereceye giren girişimcileri tebrik etti ve dereceye giremeyenlerin girişimlerinin de çok kıymetli olduğunu, önemli olanın cesaret ederek yarışmaya katılmak olduğunu belirtti.

 

TEKNOLOJİ ODAKLI GİRİŞİMLER

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, üniversite olarak yeni ürün ve hizmet gelişimine tüm birimleriyle destek verdiklerini, İstanbul’un ve Türkiye’nin teknoloji odaklı girişimlerde bölgesel çekim merkezi haline gelmesi için katkı sunduklarını söyledi. 

 

Dr. Kuralay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde sektörlerin yeni iş fikirlerine, patentli ürün ve hizmetlere ne kadar ihtiyacı olduğunu düşündüğümüzde, yatırımcıgirişimci buluşması eksenli The Big Day etkinliğinin önemi daha çok anlaşılacak. Zira bugün birçok sektörün hem tecrübeli çalışana hem de patentli ürüne erişimi yeterli değil ve bu erişim çok zor. Eğitime harcanan emek ve diğer maliyetlerin reel bir değere dönüşmesi de hem öğrencinin hem de sektör temsilcilerinin en büyük hakkı. Bu nedenle sektör temsilcileri burada sunulan iş fikirlerini ve girişim önerilerini destekleyerek kendileri için büyük bir yatırım yapacak. Girişim ve iş fikri sahipleri de emeklerinin karşılığını almış almanın mutluluğunu yaşayacak.”

 

İŞTE 20 İŞ FİKRİ

 

The Big Day’de yatırımcı ve jüri karşısına çıkan projeler şunlar: 

 

* Interrupt Engineering: Parkinson hastaları için görsel ve işitsel rehber gözlük

 

* Yeni Nesil Damar Sıyırıcı: Varis ameliyatlarında damar sıyırmak için kullanılan ışıklı damar sıyırma cerrahi medikal ürünü

 

* Eneftimbu: NFT borsası

 

* SellerScan: Blockchain teknolojisi ile multiplatform e-ticaret sistemindeki sorunları çözen platform 

 

* Binderclub: Anonim olarak kullanılan sosyal medya platformu

 

* Truck Share: Lojistik alanda kamyon şoförlerine trey değişimi yaparak yol, yakıt ve zaman optimizasyonu sağlayan yapay zeka uygulaması

 

* Separec: Atıkları algılayarak dört gruba ayıran akıllı çöp kutusu

 

* e-meclis: Herkesin erişip kampanyalar ile imza toplanacağı web sitesi

 

* Hologrart Metaverse: Kültür, sanat ve iş süreç çözümlerini blockchain tabanlı finans ile metaverse evrenine aktarıyor 

 

* Dostext: İşitme engelli bireylerin iletişim sorunlarına çözüm sunuyor

 

* SabisKids: Online anaokulu platformu

 

* Kitabqurdum: Kitap okuyarak para kazandırıyor 

 

* Agroapp: Tarım sektörünü akıllı hale getiren uygulama

 

* Tutor: Öğrencilerin kendi eğitmenlerini kendilerinin seçebildikleri eğitim 

 

* Biocountix: Derin öğrenme tabanlı otonom bakteriyel koloni sayacı ürünü

 

* Murmur: Markaların reklamlarını daha kolay yolla gerçekleştiren dijital sırt çantası

 

* Tenter: Öğrencilere kodlamayı öğreten yapay zeka

 

* Tici: Kendi e-ticaret sitenizi oluşturabildiğiniz platform 

 

* SaveManat: Tasarruf ve birikim sağlayan finansal uygulama

 

* Austimo: Otizmli çocuklar için interaktif web tabanlı bir eğitim platform modeli olarak tasarlanan robot ürünü