Pazar, 24 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile İTO’nun girişimciliği desteklemek amacıyla kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı ortaklığında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle Ekonomistler Platformu’nca yürütülen İNOFİNANS projesi kapsamındaki ‘Yeni Finansman Modelleri Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Araştırmanın lansmanı ve paneli, üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Lansmanda konuşan BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, ‘Mevcut Durum Değerlendirme’ ve ‘Yeni Finansman Modelleri Araştırması’ raporlarının, Türkiye girişimcilik ekosistemine önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Ekonomistler Derneği Başkan Yardımcısı Emrah Ceylan ise derneğin girişimcilik alanında çalışmalar yaptığını ve çalışmaların en son örneğinin de İNOFİNANS projesi olduğunu anlattı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
İNOFİNANS Projesi Koordinatörü Emre Dalkılıç da ‘Mevcut Durum Değerlendirme’ ve ‘Yeni Finansman Modelleri Araştırması’ raporlarının sunumlarını gerçekleştirdi. Dalkılıç, “Mevcut Durum Değerlendirme raporu, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin güncel durumunu gözler önüne seriyor. Yeni Finansman Modelleri Araştırması raporu ise Türkiye’de bir ilk ve girişimcilik ekosisteminde önemli bir rol oynayacak” dedi. Dalkılıç, sunumunda ABD ve Avrupa’daki finansman modellerini örnek gösterdi. Raporların açıklanmasının ardından düzenlenen panelde Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Hakan Ertürk, Engin Group Consorcium Yönetim Kurulu Üyesi Hande Enes ve Listelist.com kurucusu Ahmet Kırtok sunum gerçekleştirdi. Panel katılımcıları, Türkiye’de hem devlet hem yatırımcı hem de girişimci ayağında mevcut durumu değerlendirdi ve gelecek dönemde öne çıkacak yeni finansman modelleri ile ilgili yorumlarda bulundu.
2 YILDA 7 MİLYON TL KAYNAK
Türkiye Girişimcilik Ekosistemi Finansal Destekler Mevcut Durum Raporu’nda, finansal desteklere ulaşma konusunda girişimcilerin karşılaştıkları sorunlar irdelendi. Raporda, Türkiye’deki melek yatırım ağları, melek yatırımcıların karşılaştıkları sorunlar, KOSGEB destekleri, TÜBİTAK destekleri, kuluçka merkezleri ve vergi teşvikleri anlatıldı. Mevcut Durum Raporu’nda, dünyada yaygınlaşan kitlesel fonlamanın (crowdfunding) Türkiye’de de yeni finansman modeli olarak henüz iki yılını doldurmamasına rağmen girişimcilere 7 milyon TL’lik bir kaynak aktarımına ulaştığına dikkat çekildi.
KRİPTO PARA YAYGINLAŞIYOR
Girişimciliği Destekleyen Yeni Finansal Enstrümanlar Raporu’nda, dünyadaki yeni uygulamalar anlatıldı. 2015 verilerine göre dünyada kitlesel fonlama platformlarının sayısının 2 bin 902’ye, girişimcilere aktarılan kaynak miktarının da 34 milyar dolara ulaştığına dikkat çekildi. Kripto paranın da dünyada giderek yaygınlaştığına dikkat çekilen raporda, ABD’de 2017’de kurulan 22Xfunding girişiminin 30 girişime kripto paralar aracılıyla yatırım yapmış kişilerin yatırımlarını yönettiği belirtildi. Estonya merkezli FunderBeam’ın da Blokchain üzerinden girişimcilere kripto para aracılıyla kaynak sağladığı bildirildi. Raporda ayrıca yeni bir finansman modeli olarak Hollanda merkezli Girişim Borsası’nın da 3’ü Türkiye’den olmak üzere 200’e yakın internet ve teknoloji girişimine kaynak sağladığı kaydedildi. Rapor, P2P kişisel borçlanmanın da kaynak sağlamak için dünyada giderek yaygınlaştığını ortaya koydu.
18 Nisan 2019 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi